Orosz–ukrán háború

2022.10.22. 07:08

Az oroszok tagadják, hogy aláaknázták a herszoni gátat

241. napja tartanak a harcok.

Herszon megyéből evakuált lakosok érkeznek a Krím északi részén fekvõ Dzsankojba 2022. október 21-én. Ukrajna Herszon megyéje az egyik olyan terület, amelynek annektálását Oroszország szeptember végén bejelentette. A térségben azonban az elmúlt hetekben sikeres ellentámadást hajtott végre az ukrán hadsereg, és a megszálló hatóságok bejelentették, hogy evakuálják a civileket a régióból. MTI/EPA

Forrás: MTI/EPA

Cikkünk frissül

Kijev szerint humanitárius katasztrófával fenyeget az energiahálózatok támadása

Az ukrán kormányzat közölte, hogy az ukrajnai energetikai létesítmények elleni orosz támadások a tél közeledtével jelentős "humanitárius katasztrófával" fenyegetnek. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte: az orosz hadsereg harminchat rakétát lőtt ki szombaton ukrajnai célpontokra.

"Sok rakétát lelőtt a légvédelem, de több másik energetikai létesítményeket talált el" 

– írta a Telegram üzenetküldő alkalmazáson Zelenszkij, aki sürgette a nagyhatalmakat, hogy segítsenek "megállítani ezt a terrort".

 Az elnöki hivatal közlése szerint az Ukrenerho állami energiaszolgáltató mintegy 1,5 millió fogyasztójánál nem volt áram.

Az Ukrenerho több kárról is beszámolt, amelyeket az orosz támadások okoztak szombaton az ország nyugati részén. Luckban eltaláltak egy energetikai létesítményt, és megszakadt a szolgáltatás - közölték a hatóságok.

A 84 éves Volodimir Szemenec romos háza előtt, az orosz hadseregtől visszafoglalt kelet-ukrajnai faluban, Bohorodicsnében 2022. október 22-én
Fotós: Andrij Andrijenko / Forrás: MTI/AP

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója a Twitteren azt írta, hogy 

"az Ukrajna létfontosságú instrastruktúrája elleni támadással a Kreml Európába tartó újabb menekültáradatot akar kiprovokálni. "A humanitárius katasztrófa megállításának egyetlen módja a légvédelem és az újabb rakéták gyors átcsoportosítása" 

– írta a tanácsadó.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök szintén figyelmeztetett, hogy a fokozódó rakéta- és dróntámadások miatt új menekülthullám várható.

"Ha nincs több áram, fűtés, víz Ukrajnában, ez migrációs cunamit idézhet elő" 

– mondta Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lap vasárnapi kiadásában megjelenő interjúban a kormányfő, amelyből több részletet előzetesen a dpa német hírügynökség rendelkezésére bocsátottak.

Smihal azzal vádolta Moszkvát, hogy a polgári infrastruktúra elleni támadásokkal "humanitárius katasztrófába kívánja taszítani Ukrajnát".

A miniszterelnök emiatt mobil áramfejlesztőket, fűtő- és vízkezelő berendezéseket kért. Mint mondta, egyelőre még van üzemanyag a generátorokhoz, de nagyszabású áram- és fűtéskimaradás esetén Ukrajnának többre - egyebek mellett Nyugatról importált áramra - lesz szüksége - mondta.

Az Ukrajnával határos oroszországi Belgorodi terület kormányzója azzal vádolta meg az ukrán hadsereget, hogy heves tüzérségi támadást intézett Sebekino település ellen, amelyben két ember meghalt, tizenegyen pedig megsebesültek. Vjacseszlav Gladkov közölte, hogy az energiahálózatot is találat érte, és mintegy tizenötezer ember maradt átmenetileg elektromos áram, fűtés és víz nélkül.

A Belgorodi, valamint a Kurszki és Brajnszki terület az Ukrajna elleni orosz invázió kezdetétől, február 24-től panaszkodik arra, hogy Ukrajnából támadások érik. A belgorodi kormányzó szerint a helyzet az elmúlt hetekben romlott.
 

Az orosz hatóság felszólította a polgári lakosokat, haladéktalanul hagyják el Herszont

A Moszkva által kinevezett megyei közigazgatási hivatal Telegram csatornáján "a fronton kialakult helyzettel és "a tömeges ukrán tüzérségi támadások megnövekedett veszélyével" indokolta a felszólítást.

A lakosok kimenekítése a város melletti Dnyeper folyó bal partjára szerda óta tart. Ezrek keltek át folyón, amióta elhangzott a figyelmeztetés a Herszon város visszafoglalásáért indított ukrán offenzíva közeledéséről, de szombaton ismételten kiadták a figyelmeztetést.

"Gondoskodjon a családja és a barátai biztonságáról! Ne felejtse el az iratait, pénzét, értékeit és a ruháit" - olvasható a felszólításban.

 

Herszon megyéből evakuált lakosok érkeznek a Krím északi részén fekvő Dzsankojba 2022. október 21-én 
Fotós: - / Forrás: MTI/EPA

A közlemény szerint a Moszkva által felállított közigazgatás valamennyi szervének is távoznia kell.

Szombati sajtótájékoztatóján az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy az orosz erők visszaverték az ukrán hadsereg áttörési kísérletét a herszoni frontvonalon.

Herszon az egyetlen megyeszékhely, amelyet Oroszország a február 24-én kezdődött "különleges katonai művelet" során épségben foglalt el. Herszon megye az egyike annak a négy ukrajnai régiónak, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök az Oroszországi Föderációhoz tartozó területnek nyilvánított.

A lakosok kimenekítése a város melletti Dnyeper folyó bal partjára szerda óta tart.

 Ukrajna-szerte légiriadó volt az újabb orosz támadások miatt

Az újabb orosz támadások miatt szombaton Ukrajna-szerte megszólaltak a szirénák. A hatóságok detonációkról számoltak be az északnyugat-ukrajnai Rivnéből, a kijevi agglomerációból és Odesszából –írta az MTI.

 Az ukrán légvédelmi rendszer aktív volt – közölték a hatóságok.

 Vitalij Klicsko kijevi polgármester megerősítette a főváros elleni támadások hírét.

"Folytatódik a légiriadó" – írta Telegram csatornáján, és azt tanácsolta a lakosoknak, hogy maradjanak az óvóhelyeken.

 Az ukrán hatóságok arról számoltak be, hogy gondok vannak az ország energia- és vízellátásával.

Az orosz erők "újabb rakétatámadást hajtottak végre a nyugat-ukrajnai megyékben lévő fontos energetikai hálózatok létesítményei ellen" – közölte a közösségi portálokon az Ukrenerho állami áramszolgáltató, hozzátéve, hogy "a károk mértéke hasonló, illetve talán még nagyobb, mint az október 10-12-i támadásoké".

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) és Anatolij Koncevoj, a légideszant csapatok parancsnok-helyettese (j2) látogatást tesz az újonnan hadkötelezettség alá vont férfiak kiképzőközpontjában, a Rjazanyi területen 2022. október 20-án 
Fotós: Mihail Klimentyev / Forrás: MTI/EPA/Szputnyik

Teherán elítéli az iráni drónok állítólagos ukrajnai felhasználásának ENSZ-vizsgálatára irányuló felhívást

Teherán szombaton határozottan elítélte Franciaország, Németország és Nagy-Britannia felhívását, hogy az ENSZ indítson vizsgálatot, valóban használt-e Oroszország iráni gyártmányú drónokat ukrajnai hadműveletei során – közölte a Reuters nyomán az MTI.

 Nasszer Kanáni iráni külügyminisztériumi szóvivő kijelentette: az E-3 csoporthoz tartozó országok pénteki felhívása "hamis és alaptalan", Teherán "határozottan visszautasítja és elítéli" azt.

Ukrajna szerint Oroszország Sahíd-136 típusú, iráni gyártmányú támadó drónokat használt, amelyek célba éréskor felrobbannak.

Teherán tagadja, hogy ilyen drónokat juttatott volna Oroszországnak, Moszkva pedig azt, hogy iráni gyártású drónokat használt volna ukrajnai hadműveletei során.

"Az Iráni Iszlám Köztársaság kormánya az ország nemzeti érdekeinek védelme és a nemes iráni nép jogainak biztosítása érdekében fenntartja magának a jogot, hogy mindenfajta felelőtlen akcióra válaszoljon" 

– fogalmazott az iráni külügyminisztérium szóvivője a tárca honlapján megjelent közlemény szerint.

"Nem fogunk habozni megvédeni az iráni nép érdekeit" 

- tette hozzá Nasszer Kanáni, további részletek említése nélkül.

A Franciaország, Németország és Nagy-Britannia ENSZ-nagykövetei által aláírt levélben a három európai ország támogatta Ukrajna hétfői kérését az ENSZ-vizsgálattal kapcsolatban. Az E-3 csoport érvelése szerint a drónok használata megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2231-es számú határozatában foglaltakat, amely elismerte az Iránnal 2015-ben megkötött nukleáris megállapodást.

Óriási a pánik - Ukrajna nagy része víz alá kerülhet

Ukrajna nemzetközi misszió megszervezéséhez kéri Herszon megye ideiglenesen megszállt területére, a kahovkai vízierőműhöz
– jelentette be Denisz Smihal miniszterelnök.
„Ez a terrortámadás sok ezer áldozattal és több tucat település elárasztásával járhat. Ezért felhívással fordulunk az ENSZ-hez, az EU-hoz és más szervezetekhez, hogy szervezzenek nemzetközi megfigyelő missziót a Kahovkai Vízerőműhöz. Nemzetközi szakembereknek az ukránokkal együtt azonnal meg kell érkezniük az állomásra" – mondta Smihal.

A lakosságot felszólították, hogy haladéktalanul hagyják el a területet 

– adta hírül a Korrespondent.

Az ukrán hírszerzés szerint az oroszok április óta készülnek erre a támadásra, most viszont már alá is aknázták a zsilipeket. Orosz oldalról cáfolják az álhíreket, szerintük Ukrajna készül csapást mérni az erőműre, abban azonban egyetértenek, hogy a lakosságot evakuálni kell a területről.

Oroszország növeli a Fekete-tengeren tartózkodó hajók számát

Az ukrán déli hadműveleti parancsnokság közölte, hogy Oroszország tíz hajóra növelte a Fekete-tengeren közlekedő hajóik számát. A hajók közül három 24 Kalibr rakétahordozóval van felszerelve.

1000 család maradt áram nélkül Nikopolban

Az orosz erők hirtelen csaptak le Nikopolra. A városra eddig kilőtt rakéták több mint 20 épületet és több gázvezetéket megrongáltak – közölte Valentyin Reznicsenko, Dnyipropetrovszk megye kormányzója. Hozzátette, hogy ennek következtében csaknem 1000 család maradt áram nélkül.

Herszon megyéből evakuált lakosok érkeznek a Krím északi részén fekvő Dzsankojba 2022. október 21-én 
Fotós: - / Forrás: MTI/EPA

Légitámadás érte Cserkaszit 

Légi támadást indítottak a hajnali órákban az orosz csapatok a Kijevtől délkeletre lévő Cserkaszi megyére – jelentette be Igor Taburec a Regionális Katonai Igazgatóság vezetője az Unian hírügynökség beszámolója szerint. Taburec közölte: a hatóságok már a helyszínen vannak, de a támadás következményeiről – így az esetleges áldozatokról – egyelőre nincsenek információk.

A brit hírszerzés szerint 

A brit védelmi minisztérium szerint az orosz csapatok továbbra is azon dolgoznak, hogy helyreállítsák a logisztikai rendszerület Dél-Ukrajnában, ennek érdekében egy újabb uszályhidat építettek a Dnyeper folyó felett Herszon megyében. Azt írták, ezeket az uszályhidakat nagy valószínűséggel évtizedek óta nem használta az orosz hadsereg, de most nagy szerepük lesz az újonnan mozgósított katonák és a katonai utánpótlások szállításában.

ORFK: mintegy 12 ezren érkeztek Ukrajnából pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 6419-en léptek be pénteken Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5968-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t. 

A beléptetettek közül a rendőrség 232 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért. 

Vonattal 177-en - köztük 68 gyermek - érkeztek Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve

 - tudatta az ORFK. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is. 

Folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - írták.

Magyarország segít 

Az ukrajnai háború elől 2022. október 21-én 177 ember, köztük 68 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Telefonon beszélt az amerikai és az orosz védelmi miniszter 

A Pentagon megerősítette, hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. A Pentagon szerint Austin "a kommunikáció fenntartásának fontosságát" hangsúlyozta, mikor az orosz védelmi minisztérium szerint "nemzetközi biztonsággal kapcsolatos kérdések, köztük az ukrajnai helyzet" volt a téma.

Az oroszok tagadják, hogy aláaknázták a herszoni gátat

Herszon megye orosz hatóságai tagadják, hogy aláaknázták a herszoni Nova Kahovka-i vízierőmű gátját - közölte a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség pénteken.

Kirill Sztremouszov, a megszállt herszoni régió közigazgatásának Moszkva által kinevezett helyettes vezetője hamisnak nevezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azon állítását, miszerint az orosz erők aláaknázták a gátat és a vízierőművet.

Zelenszkij szerint a létesítmények "terrorcselekedettel" felérő felrobbantásával az orosz haderő el akarja árasztani Herszont és a környező térséget. A mintegy 18 millió köbméter mennyiségű víz az ukrán elnök elmondása szerint emberek százezreinek lakóhelyét öntené el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában