Nagyrabecsülés

2022.10.31. 11:47

A szlovákiai helyhatósági választások magyar eredményeihez gratulált a külügyminiszter

A szlovákiai megyei választásokon a Szövetség nevű felvidéki magyar párt mintegy negyedével több képviselői mandátumot szerzett, mint elődpártjai öt évvel korábban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felvidéki magyar politikusok társaságában

Forrás: KKM / Facebook

"Megilleti a nagyrabecsülés és a gratuláció a Szövetség vezetőit, valamint politikusait, akiknek sikerült kiérdemelniük a szlovákiai választók, köztük a magyar közösség bizalmát a hétvégi önkormányzati választáson" - írta ki közösségi oldalára hétfőn Szijjártó Péter a vasárnapi szlovákiai helyhatósági választások eredményeire reagálva.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint nagy dolog, hogy a Szövetség 222 helyen nyerte el a polgármesteri helyet, és hogy négy megyegyűlésben is az egyesült magyar párté lesz a legnagyobb frakció. A politikus jó munkát kívánt a következő évekre.

Sikeres összefogás

A szlovákiai megyei választásokon a Szövetség nevű felvidéki magyar párt mintegy negyedével több képviselői mandátumot szerzett, mint elődpártjai öt évvel korábban; az önkormányzati választásokon a legtöbb polgármesteri posztot, a mandátumok csaknem felét független jelöltek szerezték meg

 - derült ki a szlovák statisztikai hivatal (SÚSR) által vasárnap délután közzétett hivatalos végeredményekből.

Bár a Szövetség által indított jelölteknek a megyeelnöki posztot sem a jelentős létszámú magyar lakossággal rendelkező nagyszombati, sem pedig a nyitrai megyében nem sikerült elnyerniük, jelöltjeik megszerezték az öt évvel ezelőtt elnyert voksok mintegy dupláját. A tavaly egységesült felvidéki magyar párt a megyei választásokon 54 megyei képviselői helyet szerzett, ami mintegy negyedével több a párt elődpártjai által öt évvel korábban szerzett 42 mandátumnál, és ennek eredményeként a nyitrai, illetve a nagyszombati megyékben a legnagyobb képviselői frakciót a magyar párt adja.

A szlovákiai pártok közül a magyar párt lett az, amely a legtöbb önállóan indított képviselőjelöltet juttatta be a megyei képviselőtestületekbe: a megyei választásokon a Szövetség jelöltjeire több mint félmillióan szavaztak, miközben az egy évvel ezelőtti népszámláláson 422 ezren vallották magukat magyar nemzetiségűnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában