Előrejelzés

2022.09.17. 14:24

Szupertájfun csaphat le vasárnap Japán déli fő szigetére

A japán meteorológiai ügynökség a térség elhagyására szólította fel a lakosokat a déli Kjúsú sziget egyes részein a vasárnap várhatóan félméternyi csapadékkal partot érő, szokatlanul erős tájfun miatt.

A Japán Meteorológiai Ügynökség szerint a Nanmadol (14. számú) tájfun közeledik a Kjúsú sziget felé 2022. szeptember 17-én

Forrás: The Yomiuri Shimbun/AFP

Fotó: Tosei Kisanuki

Az amerikai haditengerészettel közösen üzemeltetett tájfun-előrejelző központ által "szupertájfunná" minősített, Nanmadol nevet viselő tájfun a legpusztítóbb trópusi viharnak bizonyulhat, amely az elmúlt évtizedekben Japánra lecsapott.

A Nanmadol az idei tájfunszezon 14. szélvihara Japánban. A tájfun középpontjában 200-270 kilométer/órás szélsebességet mértek. A meteorológiai hivatal előrejelzése szerint Kjúsú déli részén 500 milliméternyi eső is eshet vasárnap, míg a fő szigeten, a Tókai régió középső részén (Nagoja környékén) 300 milliméternyi.

A japán meteorológiai hivatal jelezte, hogy már szombat este "különleges figyelmeztetést" adhat ki Kagosima prefektúrára és Kjúsú más részeire, Japán legdélebbi fő szigetére, mivel a térségekben magas hullámok és heves esőzések várhatók. Japán médiajelentések szerint az Okinava-szigetlánctól északra fekvő prefektúrákra most először adnának ki ilyen fokozatú riasztást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában