Biztonsági kérdés

2022.09.26. 13:42

Szalay-Bobrovniczky: Magyarország elkötelezett haderőfejlesztési programjának folytatása mellett

Elkötelezettek vagyunk a megkezdett haderőfejlesztési programunk folytatása mellett - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Pozsonyban azon a sajtótájékoztatón, amelyet szlovák hivatali partnerével, Jaroslav Nad védelmi miniszterrel lezajlott kétoldalú találkozója után közösen tartottak hétfőn.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert (b) katonai tiszteletadással fogadja Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter (j) Pozsonyban, a védelmi minisztérium épülete előtt 2022. szeptember 26-án

Forrás: MTI

Fotó: Filep István

A bilaterális találkozón - amely az első ilyen volt a két miniszter között - a kétoldalú kapcsolatok áttekintése, a két ország hadseregeinek fejlesztése, a jelenlegi és jövőbeni együttműködési lehetőségek, az ukrajnai háború, illetve a Nyugat-Balkán helyzete került terítékre.

Ha két ország lehet egymáshoz közel - mind történelmileg, földrajzilag, mind geostratégiai érdekek szempontjából -, akkor Szlovákia és Magyarország az, és eszerint is dolgozunk együtt 

- jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A miniszter, aki nagyon fontosnak nevezte a mostani kétoldalú találkozót, elmondta: Magyarország és Szlovákia is a V4-es csoport, az EU és a NATO tagja, s eszerint végzi a dolgát, és mindkét ország elkötelezett a NATO keleti szárnyának megerősítése mellett.

A magyar honvédelmi tárca vezetője rámutatott: 

mindkét ország hadserege komoly fejlesztési úton halad, ezt a magyar hadsereg évekkel ezelőtt kezdte, és folytatja tovább.

"Az előállt globális nehézségek ellenére is elkötelezettek vagyunk a megkezdett haderőfejlesztési programunk mellett, és a következő években meg fogjuk vizsgálni az együttműködés lehetőségeit is ezen a területen" - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Megjegyezte: Magyarország a védelmi kiadások terén jövőre eléri a 2 százalékot, amire úgy tekintenek, mint egy alapszint, aminek tovább kell nőnie.

A magyar miniszter elmondta: a találkozón röviden áttekintették a szomszédos Ukrajnában dúló háború kérdését is, "Egyetértettünk abban, hogy - ha ennek elérése módjában különbözik is az álláspontunk - mindketten azt szeretnénk, hogy minél hamarabb a béke álljon újra elő, és a háború megszűnjön" - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A Nyugat-Balkán helyzete kapcsán rámutatott: mindkét ország elkötelezetten figyeli az ottani eseményeket, és érdekelt a régió stabilitásának fenntartásában, mind a bosznia-hercegovinai, mind pedig a koszovói helyzet tekintetében.

Jaroslav Nad köszönetet mondott a két ország közötti baráti kapcsolatokért, és kiemelte a kitűnő védelmi együttműködést, amelyet példaértékűnek nevezett. Elmondta: a találkozón a fennálló együttműködésekről és ezek további bővítéseinek terveiről is szó volt, köztük a két ország hadseregének modernizációs folyamata tekintetében. Elmondta: a megbeszélésen szó volt az ukrajnai helyzetről is, amelynek kapcsán örömének adott hangot afelett, hogy egyetértés volt közöttük abban: a konfliktust minél hamarabb rendezni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában