Időközi választás

2022.09.25. 20:02

Hatalmas győzelmet aratott a Fidesz jelöltje Miskolcon

Barta Gábor egy régi baloldali körzetet hódított meg.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Miskolcon 56,2 százalékot kapott a jobboldali jelölt, Barta Gábor, aki ezzel egy régi baloldali körzetet hódított meg – közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője vasárnap a Facebookon.

A város 3-as számú egyéni önkormányzati választókerületének 7243 lakosa közül 6159-en voltak jogosultak arra, hogy az urnák elé járulva arról nyilvánítsanak véleményt, hogy ki legyen a – Martin-kertvárost, a Petneházy-lakótelepet, az Avas és Hejőcsaba egy részét magába foglaló – lakóterület egyéni önkormányzati képviselője. Három jelölt közül lehetett választani: Barta Gábor (Fidesz–KDNP), Sebe-Gazdig Judit (DK, LMP, MSZP, Momentum Mozgalom, Párbeszéd, Velünk a Város Lokálpatrióta Egyesület), Fülöp József Istvánné (Munkáspárt, Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom)

A helyi időközi választás kiírására azért volt szükség, mert a korábbi, DK-s önkormányzati képviselő, Hegedűs Andrea az április 3-i országgyűlési választások eredménye alapján a baloldali összefogás országos listájáról parlamenti képviselői mandátumot szerzett. A két tisztség egyszerre nem gyakorolható, így – összeférhetetlenség miatt – lemondott helyi képviselői mandátumáról.

Nemcsak választókerületi riválisomat, de a teljes országgyűlési DK-frakciót sikerült legyőznünk

– mondta győzelmi beszédében Barta Gábor.

A boon.hu tudósítása szerint a Fidesz–KDNP megválasztott önkormányzati képviselője úgy fogalmazott:

Hiába kampányoltak az utcán, a lépcsőházakban és a miskolci kocsmákban a DK-frakció tagjai, a miskolci 3-as számú választókerület polgárai a mostani győzelemmel egyértelmű üzenetet küldtek: nincs szükségük árnyékkormányra,  nincs szükségük Gyurcsányra!

Megtartotta körzetét a baloldal Újpesten

Egy baloldali körzetet hozott a vasárnap tartott időközin az ellenzék, Maholányi Zsolt, a DK, az LMP, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd és az UPK Újpestiek Közösségének jelöltje 695 vokssal a szavazatok 50,92 százalékát szerezte meg – írja a Mandiner.

Maholányi kormánypárti kihívója, Jókay Attila 631 szavazatot kapott, ami azt jelenti, hogy a választók 46,23 százaléka szavazott rá,

a két jelölt között mindössze 64 szavazat döntött.

Polgármestert és képviselőket választottak Derecskén

Vasárnap időközi önkormányzati választást rendeztek Derecskén is, miután korábban a helyhatóság feloszlatta magát.

A derecskei időközi önkormányzati választás polgármester-választásán az adatok 100 százalékos feldolgozottságát követően a kormánypártok által támogatott Rácz Anikó független jelölt szerzett mandátumot.

Időközik

Voksoltak még vasárnap a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Zagyvarékason, itt lemondás miatt választottak új polgármestert. Voksoltak továbbá a Vas megyei Szarvaskenden, a Békés megyei Örménykúton, a Somogy megyei Kisasszondon, valamint a Zala megyei Nemesnépen, ahol egy korábbi időközi polgármester-választáson szavazategyenlőség alakult ki a két független jelölt között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában