Tisztújítás

2022.08.30. 12:45

Ma kiderülhet, ki lesz a legény a szocialistáknál

Lényegében az utolsó pillanatban, várhatóan ma derül ki, hogy ki indul az MSZP férfi társelnöki posztjáért – értesült a Magyar Nemzet. Eddig Nemény András szombathelyi polgármestert emlegették lehetséges aspiránsként, aki nem erősítette meg, de nem is cáfolta ezt. Az már biztos, hogy Kunhalmi Ágnes újrázna a női társelnökségért, amire minden esélye meg is van, lévén nincsen kihívója.

Kunhalmi Ágnes országgyûlési képviselõ, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) választmányi elnöke és Tóth Bertalan pártelnök (középen, b-j) a Szabad városokból szabad országot építünk címmel tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. október 19-én.

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Csütörtökön kezdődik az MSZP tisztújítása, ám rendhagyó módon mindeddig nem tudni, hogy ki indul a párt férfi társelnöki székéért.

A szocialisták elnökségéből a lap úgy értesült, hogy az aspiráns személyéről várha­tóan ma, azaz lényegében az utolsó pillanatban tesznek bejelentést.

Bár a lap forrásai ennél többet nem árultak el, mindeddig Nemény Andrást, Szombathely polgármesterét emlegették az egyik legesélyesebb lehetséges indulóként. Erre tett korábban utalást Ujhelyi István is, aki ugyan április végén bejelentette indulását, júniusban már vissza is vonta azt.

A szocialisták EP-képviselője döntését azzal indokolta, hogy bár a párt radikális megújítására – egyebek mellett névváltoztatásra – vonatkozó javaslatai „inspiráló vitákat” indítottak el a közösségen belül, ugyanakkor 

politikai közösségünk jelentős személyiségei befeszültek […] egyértelművé tették számomra, hogy nem velem képzelik el a párt vezetését.

Ujhelyi hozzátette: döntésével utat enged Molnár Zsolt budapesti elnök elképzelésének, hogy Nemény András legyen az MSZP társelnöke. Nemény ugyanakkor mindeddig nem erősítette meg, de nem is cáfolta mindezt. Mint közösségi oldalán korábban sejtelmesen fogalmazott: nagy szükségét látja egy modern, tartalmában és szervezeti struktúrájában is a mai kor kihívásaira hatékonyan reagáló szociáldemokrata párt létének.

 Olyannak, amelyik az öncélú kritizáláson túl igazi alternatívát mutat a mai hatalomnak, de nemzeti sorskérdésekben akár együttműködni is képes. Ennek megteremtésében, ha vannak hozzá partnerek, szívesen vállalok munkát, feladatot. Hogy pontosan mit, abban Szombathely városáért érzett felelősségem is meghatározó lesz

 – írta. 

Szocialista elnökségi források egyelőre annyit árultak el, hogy a csütörtökön kezdődő tisztújításon Hiller István választmányi elnökként erősíttetné meg magát.

Az viszont már biztos, hogy Kunhalmi Ágnes újra indul a női társelnökségért, amire tudomása szerint rajta kívül nincsen más jelentkező

– erről maga az érintett beszélt az Indexnek adott tegnapi interjújában. Döntését egyrészt azzal magyarázta, hogy felelősséget érez az MSZP és a hazai baloldal jövőjéért.

A teljes cikket itt olvashatja el

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában