Fordulat

2022.08.11. 18:43

Jakab Péter kilép a Jobbikból

Jakab Péter csütörtök délután közösségi oldalán jelentette be, hogy kilép a Jobbikból.

Jakab Péter

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Jakab Péter Gyöngyösi Márton levelére reagálva jelentette be távozását a Jobbikból. 

Menet közben megváltoztál. Egyre kevésbé voltál már olyan, amilyennek megismertünk

– írta Jakab Péterhez címzett nyílt levelében Gyöngyösi Márton a Facebookon. A Jobbik jelenlegi elnöke azonban szívesen dolgozna együtt azzal a Jakab Péterrel, akit régen megismert.

„Engedd meg, hogy elmondjam, hogy milyenné váltál azóta: egy görcsbe rándult arccal, szélsőbalos proletár eszméket vadul üvöltöző politikus lett belőled, akiből a közélet mémeket gyárt. Nem vagy Te már veszély Orbán Viktorra, legfeljebb tanácsadód, és a felbőszült híveid veszélyesek a jó ízlésre, amikor a Jobbik aktivistáit zaklatják alpári módszerekkel” – írta Jakab Péterhez címzett nyílt levelében Gyöngyösi Márton.

Jakab Péter a levélre reagálva csütörtök délután bejelentette, hogy kilép a Jobbikból.

 

Te a Jobbik új elnökeként ma választás elé állítottál: ha maradok a nép pártján, ha továbbra is nyersen, őszintén, karcosan akarok kiállni a válság vesztesei, az Orbán-rezsim károsultjai mellett, akkor nincs helyem a Jobbikban. Nos, Marci, akkor nincs helyem a Jobbikban. Ha a nép és a Jobbik között kell választanom, nem kérdés, melyiket választom

 

– írta bejegyzésében a Jobbik volt elnöke.

A politikus először 2018-ban, majd 2022-ben szerzett listás országgyűlési mandátumot. 2019-ben előbb frakcióvezető-helyettessé, majd frakcióvezetővé választották; utóbbi tisztséget július közepéig töltötte be.

Jakab Pétert először 2020 januárjában választotta pártelnökké a Jobbik kongresszusa. Idén májusban ugyan újraválasztották a poszton, ám alig egy hónappal később lemondott, arra hivatkozva, hogy "az új elnökség nem kívánja a tagság útját járni, a szükséges döntések meghozatalához nem biztosítják számomra a többséget, vagyis kivették a kezemből a Jobbik irányítását".

Ahhoz, hogy a mozgalom tovább tudjon működni, olyan elnökre van szükség, akivel az elnökség együtt tud dolgozni. Velem nem tud, ezért a mai nappal lemondok a Jobbik elnöki tisztségéről. A Fidesszel bármikor megküzdök, de a Jobbikkal nem harcolok - fogalmaz akkor közleményében Jakab Péter.

A megismételt tisztújításon, július 2-án választották a Jobbik élére Gyöngyösi Mártont, a párt egyetlen európai parlamenti képviselőjét.

A Jobbik tudomásul veszi Jakab Péter távozását

A Jobbik Magyarországért Mozgalom "meglepődöttség nélkül, de sajnálattal" vette tudomásul Jakab Péter és tanácsadója távozását - áll a párt csütörtök esti közleményében.

Hangsúlyozzák: az utolsó pillanatig nyitva állt a lehetőség az együttműködésre, ám ehelyett ők a szakítást választották.

Úgy fogalmaznak, 

Jakab Péter számára "képviselői mandátumának visszaadása lesz az igazi próbája annak, hogy ő valójában a nép pártján, vagy csak a "lé pártján" kíván politizálni  a továbbiakban".

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában