Ukrán válság

2022.08.01. 07:05

A harcok kitörése óta először indult gabonaszállítmány Odesszából (videó)

159. napja tombol az orosz–ukrán testvérháború.

Putyin legfőbb bizalmasa bejelentést tett

Dmitrij Medvegyev, az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese a "hidegháborúnál is rosszabbnak" értékelte a világban jelenleg kialakult helyzetet.

Medvegyev megjegyezte, hogy az Egyesült Államok számára rendkívül fontosak a stratégiai biztonsági kérdések, amelyeket Oroszország nélkül nem lehet megoldani. Medvegyev az amerikai elnök, Joe Biden szavaira reagálva miszerint "a Szovjetunió és az USA már a hidegháború idején is megvitatta a biztonsági kérdéseket és kompromisszumokat talált." azt mondta, hogy "a helyzet most sokkal rosszabb, mint a hidegháború idején. Sokkal rosszabb! És erről nem mi tehetünk" - írja a lenta.ru

A rettegett csecsen vezér újabb üzenete

A csecsen elnök a szerb–koszovói feszültségről is megosztotta a véleményét.

Ramzan Kadirov posztját azzal indította, hogy egy rendkívül összetett helyzet alakult ki Szerbia és Koszovó között, amelyet természetesen ő is figyelemmel követ.

Úgy fogalmazott, hogy a két országon a NATO is aktívan részt vesz a feszültség gerjesztésében, mindezt azért, mert Ukrajnában kudarcot vallottak.

Ebben a kérdésben nem lehet a szerbek vagy a koszovóiak oldalára állni

– jelentette ki, majd azzal folytatta, a mostani konfliktus azért is szomorú, mert a koszovóiak személyében muszlimok az ügy egyik érintettjei, míg másik oldalon a szerbek, akikkel különösen jó viszonyt ápol.

Kadirov szerint a NATO megpróbálja

a hagyományos értékeket képviselő országokat gonosz, vallás nélküli emberek gyülekezetévé silányítani.

A csecsen vezető úgy folytatta, az ukrajnai káosz és megsemmisülés a nyugati hatalmak új sebet tépnek fel, most a Balkánon – írja a Mandiner.

Putyin: nukleáris háborút nem szabad kirobbantani

Egy nukleáris háborúnak nem lehetnek győztesei, ilyen összecsapást soha nem szabad kirobbantani – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés tizedik felülvizsgálati konferenciájának résztvevőihez és vendégeihez intézett üzenetében.

Abból indulunk ki, hogy egy nukleáris háborúnak nem lehetnek győztesei, ilyet soha nem szabad kirobbantani, és mi a világközösség minden tagja számára egyenlő és oszthatatlan biztonság mellett állunk ki

– hangsúlyozta.

Putyin rámutatott, hogy több mint fél évszázados fennállása alatt az atomsorompó-egyezmény a nemzetközi biztonsági és stratégiai stabilitási rendszer egyik kulcsfontosságú elemévé vált. Az egyezményben az atomfegyverek elterjedésének megakadályozása, a leszerelés és az atomenergia békés célú felhasználása terén előírt kötelezettségek teljes mértékben megfelelnek mind a nukleáris fegyverrel rendelkező, mind az ilyennel nem rendelkező államok érdekeinek – mondta.

Az orosz államfő reményét fejezte ki, hogy a konferencia megerősíti az atomsorompó-szerződésben részt vevő valamennyi állam készségét arra, hogy szigorúan betartsák kötelezettségvállalásaikat, és "érezhetően hozzájáruljanak a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozását célzó rendszer megerősítéséhez, valamint a béke, a biztonság és a stabilitás biztosításához a világban.

Az atomsorompó-egyezmény felülvizsgálati konferenciáit ötévente tartják. A tizedik találkozót eredetileg 2020 májusában tartották volna New Yorkban, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották idén augusztusra.

Az 1968-ban aláírt atomsorompó-egyezmény legitimálta Nagy-Britannia, Kína, az akkori Szovjetunió, az Egyesült Államok és Franciaország nukleáris arzenálját. A többi állam a dokumentum aláírásával lemondott arról a jogáról, hogy tömegpusztító fegyvereket állítson elő vagy szerezzen be. A megállapodásnak jelenleg több mint 190 részes állama van. Izrael, India és Pakisztán nem tartozik közéjük, Észak-Korea pedig 2003 januárjában felmondta a szerződést.

Az ENSZ-főtitkár vészjósló kijelentése

A nukleáris fegyverek bevetésének jelenlegi kockázata meghaladja a hidegháború idején fennálló szintet – mondta augusztus 1-én António Guterres, az ENSZ főtitkára.

Úgy tűnik az emberiség elfelejtette a hirosimai és nagaszaki atomtámadás tanulságait. A geopolitikai feszültség az utóbbi időben egyre fokozódik. A bizalmatlanság felváltotta a párbeszédet, a nukleáris leszerelést felváltotta a széthúzás

– mondta az ENSZ vezetője.

Guterres aggályait az atomsorompó-szerződés felülvizsgálati konferenciáján közölte New Yorkban a jelenlévőkkel, amire öt évente kerül sor, a mostani eseményt a koronavírus-járvány miatt két évvel elhalasztották – írja az iz.ru.

Megemélték a készültségi szintet Szevasztopolban

Szevasztopolban az orosz Fekete-tengeri Flotta főhadiszállása ellen egy robbanóanyaggal felszerelt drón támadása után megemelték a terrorfenyegetettségi szintet.

Donyeckben a hétvégén több mint 600 tiltott "Petal"(PFM-1) gyalogsági aknát hatástalanítottak az orosz erők – írja az iz.ru.

Két HIMARS és egy Harpoon rakétaindító megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Harkivban két amerikai HIMARS föld-föld, Odesszánál pedig egy Harpoon hajóelhárító rakétaindítót semmisített meg az orosz hadsereg - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve.

A TÁBORNOK SZERINT A HIMARS RAKÉTASOROZATVETŐKET NAGYPONTOSSÁGÚ CSAPÁS A HARKIVI ENERGETIKAI GÉPGYÁR TERÜLETÉN SEMMISÍTETTE MEG.

Ugyanitt 53 ukrán "nacionalista" és külföldi "zsoldos" is életét veszítette a szóvivő szerint.

Mint mondta, Harkiv közelében az orosz légierő precíziós fegyverei az ukrán 92. gépesített dandár ideiglenes telepítési pontját is eltalálták.INNEN MINTEGY KÉTSZÁZ "NACIONALISTA" ELESTÉRŐL ÉS HÉT PÁNCÉLOZOTT JÁRMŰ ELPUSZTULÁSÁRÓL SZÁMOLT BE.

Konasenkov azt állította, hogy az ukrán 93. gépesített dandár Harkivnál, a 128. hegyi rohamdandár pedig Zaporizzsjánál súlyos veszteségeket szenvedett, emiatt a katonák tömegesen hagyják el állásaikat és dezertálnak Ukrajna más régióiba.

 

Az Európai Unióban életbe lépett az oroszországi szénimport tilalma

AUGUSZTUS 1-JÉN ÉLETBE LÉPETT AZ OROSZORSZÁGI SZÉNIMPORTRA VONATKOZÓ UNIÓS EMBARGÓ

Erről az április 8-án jóváhagyott ötödik oroszellenes szankciócsomag rendelkezett.

A dokumentum hangsúlyozza, hogy 2022 augusztusától lép életbe a szén és más szilárd fosszilis tüzelőanyagok EU-ba történő vásárlásának, behozatalának és szállításának tilalma, amennyiben azt Oroszországban bányászták vagy onnan exportálták.
EZZEL ÉVENTE MINTEGY NYOLCMILLIÁRD EURÓS BEVÉTELKIESÉST OKOZNAK OROSZORSZÁGNAK.

Ugyanis az Európai Unió adja a teljes orosz export negyedét.

 

Kijev minden tömegközlekedési eszközt leállít légiriadó esetén

A fővárosban nem szállíthatnak utasokat a tömegközlekedési eszközök, és lezárják a nyílt pályaudvarokat is légiriadó esetén. Kijev védelmi tanácsának erre vonatkozó határozata augusztus 1-től lép hatályba. Korábban a harkovi városi tanács ígérte azt, hogy augusztusban biztonságos tömegközlekedési megállókat hoz létre a városban annak érdekében, hogy megvédék a lakosságot.

191 ember maradt az orosz erők fogságában Zaporizzsja megyében

Zaporizzsja megye kormányzója, Olekszandr Sztaruk az Ukrinform hírügynökségnek adott interjújában azt mondta, hogy a még mindig orosz fogságban lévők közül hat helyi tisztviselő, kettő pedig kiskorú. „Pincékbe viszik őket, áramütéssel sújtják őket, kínozzák őket, pénzt követelnek, nyomást gyakorolnak a családjukra, azzal fenyegetik, hogy elrabolják gyermekeiket” – állította Sztaruk. Március óta ukrán állítás szerint 453 civilt tartottak túszul az orosz erők Zaporizzsja megyében, közülük néhányat azóta szabadon engedtek.

Lángokba borult Odessza központja

Súlyos tűz ütött ki Odessza központjában, a Kateryninska és a Zhukovsky utcák környékén. Szerhij Bratchuk, az odeszai regionális katonai közigazgatás hadműveleti főhadiszállásának elnöke a Telegramon számolt be erről.

Rakétatámadás ért egy kórházat Nyikolájevben

Augusztus 1-jén éjjel újabb rakétatámadás érte Nyikolájevet (Mikolájiv). Egy kórház traumatológiai osztálya és egy ház is súlyos károkat szenvedett, állítja Olekszandr Sienkevics, a város polgármestere és Vitalij Kim, a Mikolajiv Regionális Államigazgatás vezetője Telegramon. „Szerencsére a személyzet és a betegek nem sérültek meg” – közölte Olekszandr Sienkevics. A kormányzó szerint a házat ért találat során három ember megsérült, tűz ütött ki az orvosi rendelő területén, valamint leégett egy gyógyszerekkel és élelmiszerekkel teli raktár.

Az első gabonaexportáló hajó ma reggel hagyta el Ukrajnát – közölte Törökország

A török védelmi minisztérium helyi idő szerint reggel 7.30-kor közleményt adott ki: „Az első hajó az ukrán kikötőkből ma 8:30-kor indul.” Gabonahajó először hagyta el ukrajna kikötőjét az orosz blokád óta. Az első hajók augusztus 3-án, szerdán érkeznek meg Isztambul kikötőjébe, útban Afrikába – írja a The Guardian.

Lettország felfüggeszti az egyszerűsített határátlépést a szomszédos orosz régiókba

A lett külügyminisztérium a pszkovi konzulátus bezárására hivatkozva augusztus 1-től felfüggeszti az egyszerűsített határátlépést Oroszország felé, mivel nem lehet engedélyeket kiadni – írja a lett TV.net.

Nagy-Britannia szigorít

Nagy-Britannia ezentúl megköveteli az Egyesült Királyságban ingatlantulajdonnal rendelkező külföldi társaságoktól, hogy azonosítsák valódi tulajdonosaikat az orosz oligarchák és a tiltott vagyont tisztára mosó korrupt elit elleni fellépés részeként. A tengerentúli entitások nyilvántartása arra törekszik majd, hogy a bűnözők ne bújhassanak el fedőcégek titkos láncai mögé, és ne használhassák fel a Nagy-Britanniában lévő ingatlanokat piszkos pénzek elrejtésére – áll az üzleti minisztérium hétfői közleményében.

Dezertálást jelentenek az ukránok

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési igazgatóságának állítása szerint a 810. haditengerészeti gyalogdandár kétszáz orosz tengerészgyalogosa nem volt hajlandó visszatérni harcolni Ukrajna déli régióiba. Az állítást független forrásokból nem lehet megerősíteni.

A Vöröskereszt még nem jutott be Olenivkába

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága még nem kapott engedélyt arra, hogy látogatást tegyen az olenivkai táborban, ahol legalább 50 ukrán hadifogoly halt meg. Oroszország közölte, hogy az ENSZ és a Vöröskereszt szakértőit hívta meg a halálesetek kivizsgálására „az objektív vizsgálat lefolytatása érdekében”. Zelenszkij ukrán elnök háborús bűncselekménynek minősítette az akciót.

50 ezer gyereket is evakuálni kell

Civilek százezreit sürgették az ukrán frontvonal keleti, donyecki régiójának elhagyására, ahol heves összecsapások zajlanak az orosz hadsereggel. A helyi tisztviselők szerint még mindig több mint 50 000 gyerek él a régióban. „Ki kell őket evakuálni, nem lehet őket életveszélybe hozni télen fűtés, világítás és víz nélkül” – áll az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjával foglalkozó kijevi minisztérium közleményében.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. július 31-én az ukrán-magyar határszakaszon 7069 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 8382 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 309 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az ukrajnai háború elől 2022. július 31-én 231 ember, köztük 92 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Robbanások Szkavodszkban

Robbanások hallatszottak az oroszok által megszállt Szkadovszkban, Herszon megyében. Az első információk szerint egy orosz lőszerraktár semmisült meg Herszon megye déli kikötővárosában – jelentette a „Most” helyi média. Szemtanúk szerint sűrű, sötét füst látható az égen a város felett.

Ukrán ellentámadásra számítanak az oroszok

Az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője szerint Oroszország nagyszámú katonát költöztet Ukrajna déli részére, hogy felkészüljön egy ukrán ellentámadásra. „Növelik csapataikat, felkészülnek az ellentámadásunkra, és talán saját offenzíva indítására készülnek” – mondta Vadim Szkibitszkij. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy Oroszország csapatainak egy részét keleti állásaikról délre helyezi át, hogy Herszon és a Zaporizzsja régió felé nyomuljon.

Útnak indulhat az első hajó

Hétfőn hagyhatja el az első gabonaszállító hajó Ukrajna kikötőit – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök szóvivője. Ibrahim Kalin a Kanal 7-nek adott interjújában azt mondta, hogy az isztambuli közös koordinációs központ valószínűleg hamarosan befejezi az exportútvonalak végső kijelölését.

Felére eshet vissza az ukrán gabonatermés

Az orosz invázió miatt Ukrajnában az idei gabonatermés a fele lehet a szokásos mennyiségnek – állította Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök szerint ez a helyzet valószínűleg tovább fokozza a globális éhezéstől való félelmet, ezzel együtt pedig emeli a gabona világpiaci árát.

Az ukránok szerin a háború legpusztítóbb támadásai Nyikolájevet érték

A város polgármestere, Olekszandr Szenkevics szerint a dél-ukrajnai Nyikolájev (Mikolajiv) kikötővárost vasárnap érő orosz légicsapásokban három ember megsebesült, otthonok és iskolák megrongálódtak. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy fogalmazott, hogy a várost és környékét ért rakétacsapások „valószínűleg a legbrutálisabbak” az egész háború során.

Meghalt Ukrajna egyik leggazdagabb embere

A legutóbbi Nyikolájev elleni orosz támadásban meghalt Ukrajna egyik leggazdagabb embere, Olekszij Vadaturszkij és felesége. A 74 éves Vadaturszkij volt a gabonaexporttal foglalkozó Nibulon vállalat tulajdonosa. A Nibulon birtokolja az exporthoz szükséges teherhajók nagy részét, emellett számos kikötőben üzemeltetnek gabonasilókat. Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó szerint Vadaturszkij oitthonát célzott rakétatalálat érte, és halála „nem baleset, hanem egy jól átgondolt és megszervezett, előre megfontolt gyilkosság”.

Borítókép: Újságíró nézi, ahogy a Sierra Leonéban bejegyzett Razoni teherhajó 26 000 tonna ukrán kukoricával megrakva elindul az odesszai kikötõbõl 2022. augusztus 1-jén / MTI / AP / Michael Shtekel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában