Járvány

2022.07.31. 12:39

New Yorkban közegészségügyi veszélyhelyzetet hirdettek a majomhimlő terjedése miatt

A metropolisz vezetése szombaton hirdette ki a közegészségügyi veszélyhelyzetet. A várost a járvány gócpontjának nevezte.

A metropolisz akár 150 ezer lakója lehet veszélyeztetett 

– idézte a brit The Guardian online kiadása Eric Adams polgármestert és Ashwin Vasan egészségügyi vezetőt. A veszélyhelyzet bejelentése lehetővé teszi, hogy a fertőzés terjedésének lassítására sürgősségi rendeleteket adjanak ki és intézkedéseket hajtsanak végre a városi egészségügyi törvény alapján.

Az elmúlt két napban New York állam kormányzója, Kathy Hochul katasztrófahelyzetet hirdetett, az állam egészségügyi hivatala a majomhimlőt a közegészségügyet közvetlenül fenyegető veszélynek nevezte.

New York államban péntekig 1345 esetet regisztráltak, a második legtöbb fertőzést, 799-et Kaliforniában igazolták az amerikai járványügyi központ (CDC) adatai alapján.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) globális egészségügyi veszélyhelyzetnek nyilvánította a majomhimlőt július 23-án. Csütörtökön San Francisco polgármestere szükségállapotot hirdetett az esetek növekvő száma miatt.

A nemrég még ritka betegség Közép- és Nyugat Afrika egyes részein évtizedek óta létezik, de májusig nem volt ismert, hogy Afrikán kívül is okozott volna nagyobb járványt. 

Májusban Európában, Észak-Amerikában és más területeken regisztrálták járványok kitörését.

 Azóta majdnem 80 ország több mint 22 ezer esetét jelentették, Afrikában - mindenek előtt Nigériában, és Kongóban - nagyjából 75 haláleset gyanúja merült fel. 

Pénteken Brazília és Spanyolország jelentett egy-egy olyan halálozást, mely a majomhimlőhöz köthető. Spanyolországban szombaton egy második halálozás is történt.

 A majomhimlőt okozó vírus bőrfelületek hosszan tartó érintkezésével, ágynemű, törölköző és ruházat közös használatával terjed.

A jelenlegi járványban azonosított vírus ritkán vezet halálozáshoz,

a fertőzöttek általában néhány hét alatt meggyógyulnak, azonban a vírus okozta bőrelváltozások és hólyagok fájdalmasak. A kórokozó a sérülékenyebb - többek között legyengült immunrendszerű emberek és várandós nők - esetében kelt aggodalmat.

Borítókép: A Hágai Közegészségügyi Hivatal egyik munkatársa majomhimlő elleni oltást mutat Rijswijkben 2022. július 25-én. Fotó: MTI/EPA/ANP/Phil Nijhuis

Címkék#majomhimlő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában