Háború a szomszédban

2022.07.02. 09:02

A pusztítás árnyékában zajlik a betakarítás Ukrajnában

129. napja dörögnek a fegyverek az orosz-ukrán háborúban.

Öt irányból támadják az oroszok Liszicsanszkot

A luhanszki népköztársaság külügyminiszter-helyettese szerint az orosz hadsereggel közösen megkezdték a végső támadást Liszicsanszk elfoglalása céljából. Jelenleg öt irányból támadják a várost, amelyet már teljesen körbevettek. Vitalij Kiselev hozzátette, hogy az utcai harcokhoz az egységek új stratégiát használnak, amely eddig "nagyszerű eredményeket hozott".

Fehéroroszországot bombázták az ukránok

Aljakszandr Lukasenko fehérorosz elnök közölte, hogy néhány nappal korábban az ukrán hadsereg rakétákat lőtt ki fehérorosz katonai létesítményekre, de az összeset semlegesítette a fehérorosz légvédelem.

Üzent a NATO-nak a rettegett csecsen vezér

Az elmúlt két napban nagyon jó eredmények születtek: nagyon sok fogoly, nagyon sok külföldi fegyverfogalmazott Ramzan Kadirov csecsen vezető a Mandiner szerint.

Ma vagy holnap befejeződhet a Luganszki Népköztársasághoz (LNR) tartozó Liszicsanszk felszabadítása – közölte Telegram-csatornáján a csecsen vezető.

Ramzan Kadirov 
Forrás: AFP

„Az elmúlt két napban nagyon jó eredmények születtek: nagyon sok fogoly, nagyon sok külföldi fegyver” – mondta a csecsen hadúr.

Kadirov szerint

az orosz katonák új felszerelést kaptak erősítés gyanánt.
Kifejtette, hogy „a harcosok, akik két hónappal ezelőtt Luganszkban és Donyeckben voltak bevetésen, már kipihenték magukat, magukhoz tértek, megtanulták a NATO-erők elleni harc új taktikáját. Új felszerelés, friss elmék és energikus orosz hazafiak fogják megmutatni, hogy velünk nem lehet hülyéskedni” – hangsúlyozta a csecsen vezető.

Ukrán katonai célpontokat semmisített meg Oroszország

Az orosz védelmi minisztérium szerint öt ukrán parancsnokságot semmisítettek meg Donbaszban és Mikolajiv régióban, valamint három fegyverraktárat is Zaporizzsja régióban. Az orosz légierő egy Harkovnál található traktorgyárat is eltalált, ahol fegyvereket és katonai felszereléseket tároltak.

Közel 100 nemzetközi sportszervezet alkalmaz szankciókat az oroszokkal szemben

Oroszország ukrajnai háborúja miatt eddig mintegy száz nemzetközi sportszervezet léptetett életbe az orosz sportot érintő szankciókat. A moszkvai sportminisztérium kimutatása szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) és 95 további nemzetközi szervezet alkalmaz megszorító intézkedéseket Oroszországgal szemben. Közülük 12 döntött az ország tagságának felfüggesztéséről, és 19 olyan nemzetközi sportszövetség van, amely eltávolította vezetői posztjukról Oroszország képviselőit. Ugyanakkor 14 sportszövetség nem követte a nob ajánlását, továbbra is engedélyezi, hogy versenyein orosz sportolók semleges státuszban részt vehessenek. Utóbbiak közé tartoznak a sakkozók, a teniszezők és a cselgáncsozók – említett kivételeket a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Két brit állampolgárt zsoldos tevékenységgel vádolnak

Az orosz állami TASZSZ hírügynökség közölte, hogy Dylan Healyt és Andrew Hillt „zsoldos tevékenységgel" vádolják Ukrajna fegyveres védelmében való részvételük miatt. Korábban egy marokkói és két brit állampolgárt állítottak hasonló vádakkal bíróság elé a magát függetlennek kikiáltó Donyecki Népköztársaságban. Őket halálra ítélték. A fellebbezésük utáni újabb tárgyalások még nem kezdődtek el.

Ukrán partizánokkal állnak szemben az oroszok

Avril Haines, az Egyesült Államok Nemzeti Hírszerzési Igazgatója szerint a Kreml növekvő partizántevékenységgel néz szembe Dél-Ukrajnában, ami egyre nagyobb kihívást jelenthet Oroszországnak az ideiglenesen megszállt régiók ellenőrzésére tett kísérletei számára. Egy másik amerikai tisztviselő szerint Oroszország valószínűleg nem rendelkezik elegendő erővel Herszon megyében, különös tekintettel arra, hogy csapatait a Donbász elfoglalásának szenteli.

Háborúkutató Intézet: a Kreml gazdasági mozgósításra készül

Az amerikai központú Háborúkutató Intézet (ISW) elemzése szerint a Kreml olyan módosításokat javasolt, amely „különleges intézkedéseket" vezetne be a gazdasági szférában, megkövetelné az orosz vállalkozásoktól az orosz különleges katonai és terrorellenes műveletek ellátását. Az ISW arról is beszámolt, hogy Oroszország valószínűleg megpróbálja közvetlenül beolvasztani a Zaporozsje Atomerőművet az orosz energiarendszerbe, ellentétben a korábbi orosz állításokkal, miszerint az atomerőmű Ukrajnának adna el áramot.

Az ukrán újjáépítésnek az ökoszisztémával is foglalkoznia kell

Ukrajna újjáépítési terveinek foglalkozniuk kell a háború sújtotta ökoszisztémák helyreállításával – mondta az Európai Unió környezetvédelmi biztosa. Virginius Sinkevicius arra figyelmeztetett, hogy a konfliktus környezeti költségei „napról napra növekednek", és azt mondta, hogy nemzedékekbe telhet az elpusztított ökoszisztéma helyreállítása.

Teret neveztek el Mariupolról egy lengyel városban

Az észak-lengyelországi Gdansk városa egy tér elnevezésével tiszteleg az ukrán Mariupol orosz erőkkel szembeni ellenállásának. A város egy ünnepség keretében egy szabadtéri kiállítást is rendezett Mariupol belsejéből származó fényképekből, amelyek a lakosok és védők szenvedését mutatják be az orosz ostrom alatt. Az oroszok hetekig ágyúzták a kikötővárost, ami több száz civil halálos áldozatot követelt. Lengyelország – köztük Gdansk – az Ukrajnából érkező menekültek millióinak nyújtott menedéket.

Több mint 13 ezren érkeztek pénteken Magyarországra

Magyarország területére 2022. július 1-jén az ukrán-magyar határszakaszon 6839 ember lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6252-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A rendőrség 358 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az ukrajnai háború elől 2022. július 1-jén 62 ember, köztük 20 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Így áll össze az újabb amerikai fegyvercsomag

Az Egyesült Államok megerősítette, hogy újabb fegyverszállítmányt küld Ukrajnának. A Pentagon két NASAMS föld-levegő rakétarendszert, további négy tüzérségi radart és 150 000 db 155 mm-es tüzérségi lőszert biztosít Ukrajnának, valamint további lőszert a HIMARS sorozatvető rakétarendszer számára. Az Egyesült Államok körülbelül 6,9 milliárd dollár értékben küldött hadi felszerelést azóta, hogy az orosz haderő február 24-én bevonult Ukrajnába.

Ukrajna kapcsolatot teremtett a zaporizzsjai atomerőmű felügyeleti rendszereivel

Az ukrán atomenergia-üzemeltető társaság, az Energoatom újjáépítette a kommunikációs kapcsolatot az orosz erők által megszállt Zaporizzsja atomerőmű felügyeleti rendszereivel. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ), az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete közölte, hogy sürgősen ellenőrizni akarja a dél-ukrajnai erőművet, de az ukrán hatóságok elleneznek minden látogatást, amíg az orosz erők az erőmű területén vannak. Az Energoatom szerint minden kötelező megfigyelési adatot továbbítanak, a NAÜ megerősítette az adatok átvételét.

A zaporizzsjai atomerőmű 2022. március 8-án FORRÁS: SPUTNIK VIA AFP/KONSTANTIN MIHALCHEVSKIY

Erőteljes robbanások hallatszottak Nyikolájev városában

A város polgármestere szerint Nyikolájevben (Mikolajiv) robbanások hallatszottak. „Erős robbanások vannak a városban! Maradjatok menedékhelyeken!” –  írta a Telegramon Olekszandr Szenkevics. Egyelőre nem tudni, mi okozta a robbanásokat. A robbanások előtt légiriadó szirénák szólaltak meg az egész régióban.

Norvégia 1 milliárd euróval támogatja Ukrajnát

A Kijevbe látogató Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök bejelentette, hogy országa 1 milliárd euróval támogatja Ukrajnát a rászorulók megsegítésében és az újjáépítésben. Jonas Gahr Store szolidaritását fejezte ki Ukrajnával és az ukrán néppel a függetlenségi harcban, és megjegyezte, hogy ez a küzdelem nemcsak Ukrajnáért, hanem azon alapvető elvekért is folyik, amelyekre Európa és az egész világ épül.

– Ez a háború a nemzetközi jog és a benne írt alapelvek megsértése. Ukrajnának abszolút joga van megvédeni magát, nekünk pedig jogunk van segíteni, hogy megvédje magát. És élni fogunk ezzel a joggal – mondta.

21 halott Odesszában

Az eddigi információk szerint 21 halottja és 40 sebesültje van az Odessza elleni legutóbbi orosz rakétatámadásoknak – közölte éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij szerint a lakóházat és a rekreációs központot ért rakétacsapást nem lehet tévedésként vagy véletlen becsapódásként értékelni, csakis szándékos, célzott lövésekként. A Kreml tagadja, hogy civil célpontokra lőtt volna Odesszában.

Borítókép: Betakarítást megfigyelő orosz katona Melitopol közelében 2022. július 1-én / Sputnik via AFP / Alexey Maishev

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában