Ukrán válság

2022.07.27. 07:52

Bizonytalan a gabonakivitel elindulása, közben Ukrajna hatalmas segélyekre szorul (videó)

154. napja tombol a testvérháború Oroszország és Ukrajna között.

Ajánlatot tettek az amerikaiak az oroszoknak

Az Egyesült Államok jelentős ajánlatot tett Oroszországnak két amerikai állampolgár, a kémkedésért börtönbe zárt Paul Whelan volt tengerészgyalogos és a kábítószervádakkal őrizetbe vett Brittney Griner kosárlabdázó bajnok hazahozatala érdekében - közölte szerdán Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Mint mondta, a napokban megbeszélést akar folytatni az ügyben orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval. Hírügynökségek szerint ez lenne az első alkalom az ukrajnai hadművelet megindítása óta, hogy a két tárcavezető egymással egyeztet. Blinken sajtótájékoztatóján beszámolt arról is, hogy az ajánlatot már hetekkel korábban megtették, s most előrelépést remél az ügyben.

 

A szakadár vezér egész Ukrajna elfoglalását akarja

Gyenyisz Pusilin, a szakadár Donyecki Népköztársaság vezetője Ukrajna nagy részének elfoglalását sürgette szerdán Telegram-oldalán közzétett bejegyzésében.

Elérkezett az idő az orosz városok felszabadítására, amelyeket oroszok alapítottak: Kijev, Csernyihiv, Poltava, Odessza, Dnyipro, Harkiv, Zaporizzsja, Luck- írta Pusilin a fehérorosz Breszt városának náci uralom alóli 1944-es felszabadítása évfordulóján.

A PUSILIN ÁLTAL FELSOROLT VÁROSOK LÉNYEGÉBEN UKRAJNA EGÉSZ TERÜLETÉT LEFEDIK.

A február 24-én elindított ukrajnai háború során Oroszországnak és szövetségeseinek sikerült ellenőrzés alá vonniuk Kelet- és Dél-Ukrajna nagy részét, a főváros, Kijev elleni offenzíva azonban kudarcot vallott.

 

Újabb támadást indítottak az oroszok

A szepratista egységek egyik ezredesének beszámolója szerint megkezdték az Avdiivka település felé való előrenyomulást, az ukránok pedig nem képesek feltartóztatni őket. Korábbi beszámolók szerint a DPR erői megsemmisítettek egy ukrán Grad rakétarendszert és több tüzérségi üteget a térségben - írja a lenta.ru.

Az oroszok számokat közöltek a legfrissebb ukrán veszteségekről

Több száz fős ukrán emberveszteségről és HIMARS-rakéták raktárának megsemmisítéséről számolt be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve. A tábornok állítása szerint mintegy kétszáz ukrán katona halt meg, valamint húsznál több páncélozott és egyéb katonai jármű megsemmisült, amikor Mikolajivban az orosz légierő nagy pontosságú fegyverei egy volt üzem területén megsemmisítették az ukrán 28. gépesített dandár és a 79. légideszantos rohamdandár ideiglenes állomáshelyét.

Igor Konashenkov 
Forrás: AFP / AFP/Orosz Védelmi Minisztérium

Mint mondta, Artemivszk környékén a 10. hegyi rohamdandár egyik százada teljesen megsemmisült, Novomhajlivkánál pedig az 53. gépesített dandár precíziós csapás következtében gyakorlatilag elvesztette harcképességét. 

Konasenkov szerint az orosz légierő vasárnap egy olyan lőszerraktárt likvidált a Dnyipropetrovszk megyei Lubimivka faluban, amelyben az amerikai HIMARS rakétasorozatvetők több mint száz rakétáját tárolták.

A támadás következtében, mint állította, mintegy százhúsz, az objektumot őrző katona, valamint több külföldi zsoldos és technikus életét vesztette.

 

Donyecki területeket bombáznak az oroszok

Három rakétát lőttek ki a régióban Toretszkre, egyet Avdivkára, utóbbi településen egy lőszerraktárat érhetett találat, itt egy ember meghalt.

Ketten sebesültek meg a donyecki köztársaságban

Az önhatalmúlag kikiáltott donyecki köztársaság közölte, hogy két civil megsebesült az általa elfoglalt területen az ukránok éjszakai támadása után – írta a The Guardian.

Összeomolhat az orosz-ukrán gabonaalku

Az ukrajnai fekete-tengeri kikötőkből történő gabonaexportról szóló megállapodás összeomolhat, amennyiben nem szüntetik meg azonnal az orosz mezőgazdasági export előtt álló akadályokat – jelentette ki Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes – írta a Sky News. Rudenko hozzátette, hogy hamarosan elindulnak az első szállítmányok, és reméli, hogy az alku tartható lesz. Az ENSZ közvetítésével létrejött, az ukrajnai gabonaexport engedélyezéséről szóló megállapodásnak köszönhetően enyhülhet a nemzetközi élelmiszerválság.

Kinevezték Ukrajna új főügyészét

Andrij Kosztyin Zelenszkij elnök pártjának képviselője, a múlt héten elbocsátott Iryna Venediktova helyére lép.

Falut foglaltak vissza az ukránok a herszoni régióban

Az ukránok szerda reggel visszafoglalták Andrijivka települést – jelentette be az ukrán főparancsnokság. A régióban ez már a negyedik település, amiből visszaszorítják az oroszokat, korábban Bilohirka, Blahodatne és Lozovó falvakat foglalták el.

Így néz ki 18 rakétatalálat urán a herszoni Antonovszkij híd

Mint korábbi bejegyzésünkben írtuk, az éjszaka olyamán több rakétát lőttek ki az ukránok a Dnyeperen átívelő hídra. A híd stratégiai fontosságú az orosz utánpótlás számára, az elmúlt hetekben is támadták az ukránok. A híd egyelőre áll, bár a forgalom elől lezárták.

Visszavonultak az ukránok a donyecki erőműtől

Az ukránok két hónap után visszavonultak a donyecki területről, hátrahagyva a Vuhlehirszka erőműt és a közeli Novoluhanszke falut, helyüket a Wagner orosz katonai magáncég zsoldosai foglalták el – írta a brit védelmi minisztérium.

Rakétatámadás érte reggel Harkovot is, sok a sérült

Két S-300-as rakéta csapódott be a reggeli órákban a város északkeleti részébe – jelentette be a város polgármestere. Ihor Terekhov később azt mondta, a rakéták a város ipari övezetét találták el, halottak nincsenek, de hatan megsérültek – írta az Al Jazeera. Ukrán állítások szerint az oroszok régebbi Sz-300-as légvédelmi rakétákat is használnak földi célpontok ellen. Az állításokat független forrásból nem sikerült megerősíteni. 

Rakétavetőkkel lőtték az oroszok a dnyepropetrovszki régiót

Grad rakétavetőkkel lőtték az oroszok az éjjel Nyikopolszkij és Krivorizszkij körzeteket – jelentette be Valentyin Reznyicsenko a dnyepropetrovszki régió kormányzója. A támadásokban egy civil sebesült meg, emellett találat ért legalább nyolc lakóházat, egy kórházat és egy óvodát is – tette hozzá.

Egy brit állampolgár is szankciós listára került

Egy brit férfi, aki Ukrajna oroszok által megszállt területeiről készített Kreml-barát videóanyagokat, felkerült a brit kormány szankciós listájára. Graham Phillipst azzal vádolták, hogy az oroszbarát propaganda közvetítője volt, jelentéséért pedig kitüntetéseket kapott az orosz államtól. Ő az első brit állampolgár, aki szerepel hazája szankciós listáján.

A vártnál jobban teljesít az orosz gazdaság

A jelek szerint – a nyugati szankciók ellenére – az orosz gazdaság a vártnál jobban teljesít. A Nemzetközi Valutaalap kedden 2,5%-kal javította Oroszország idei bruttó hazai termékére (GDP) vonatkozó becslését, bár az előrejelzés szerint az orosz gazdaság így is 6%-kal zsugorodik. „Ez még mindig meglehetősen jelentős recesszió Oroszországban 2022-ben” – mondta Pierre-Olivier Gourinchas, az IMF vezető közgazdásza az AFP-nek, hozzátéve, hogy az emelkedő energiaárak „hatalmas bevételt biztosítanak az orosz gazdaságnak”.

15-20 milliárd dolláros program

Ukrajna 15-20 milliárd dolláros programról kíván megállapodni a Nemzetközi Valutaalappal az év vége előtt, hogy ezzel segítse a háború sújtotta gazdaságának megerősítését – mondta az ország jegybankjának elnöke, Kirillo Sevcsenko a Reutersnek. Az ország zsugorodó gazdaságának stabilizálását célzó kérelmet már benyújtották a Nemzetközi Valutaalaphoz. „Az IMF mindig Ukrajna partnereként lépett fel a háború alatt” – mondta Sevcsenko.

Több mint 11 ezren érkeztek Magyarországra

Magyarország területére 2022. július 26-án az ukrán-magyar határszakaszon 5989 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5574 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 229 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az ukrajnai háború elől 2022. július 26-án 66 ember, köztük 27 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A biztosítók kételkednek

Az exportőrök szerint a biztosítások bizonytalansága jelenti a legnagyobb akadályát annak, hogy a gabonaszállító hajók ezen a héten elhagyják Ukrajna fekete-tengeri kikötőit. Továbbra is kérdéses, hogy a biztosítótársaságok hajlandóak lesznek-e biztosítást kötni az elaknásított vizeken közlekedő hajókra, miközben a vevők az orosz támadások kockázata miatt vonakodnak új megrendeléseket leadni.

Törökországból koordinálják az ukrán gabonaszállítmányokat

Szerdán Isztambulban ünnepélyes keretek között megnyitják az ukrán gabonaexport közös koordinációs központját (JCC) az ENSZ közvetítésével létrejött megállapodás keretében – közölte a török védelmi minisztérium. Ukrajna, Oroszország, Törökország és az Egyesült Nemzetek Szervezete a múlt héten írta alá a megállapodást Ukrajna gabonaexportjának újraindításáról.

55 robbanást jelentettek Szumi megyében

Szumi megye kormányzója, Dmitro Zsivickij azt mondta, hogy az orosz erők Grad rakétavetőkkel lőtték Eszmanszk, Krasznopil és Szeredino-Budszk településeket. Egy nő megsérült.

Gázkölcsön-lízing

Az ukrán kabinet arra kérte az Egyesült Államokat, hogy szállítsanak gázt a fűtési szezonra való felkészüléshez. Denisz Shmihal miniszterelnök az Ukrajna által kért szállítmányokat „gázkölcsön-lízingnek” nevezte – utalva az Egyesült Államok 2022-es kölcsönbérleti törvényére, amely megerősíti az elnök hatáskörét arra, hogy katonai segítséget nyújtson Ukrajnának. Shmihal szerint az ország történetének legnehezebb telére készülnek.

Újabb találat érte a stratégiai fontosságú herszoni hidat

A hírek szerint az oroszok által megszállt Herszon régióban található, stratégiailag fontos Antonovszkij hídra csapást mértek az ukrán erők, remélve, hogy megzavarják Oroszország fő utánpótlási útvonalát a dél-ukrajnai városba. Több meg nem erősített jelentés szerint az ukrán erők újabb csapásokat mértek kedden késő este. „Robbanások az Antonivszkij híd környékén” – közölték az ukrán fegyveres erők Telegram-üzenetben nem sokkal éjfél előtt egy videóval együtt, amely állítólag a csapásokat mutatja be.

Két vezető orosz pilóta is meghalt

A jelentések szerint Oroszország két vezető katonai pilótája is meghalt Ukrajnában, amikor rakétacsapás érte az őket szállító katonai konvojt. A 41 éves Makszim Potyomin alezredes és az 54 éves Anatolij Sztaszjukevics ezredes állítólag egy, az Egyesült Államok által szállított precíziós HIMARS rakéta csapását követően haltak meg Donyeck régióban. A támadást állítólag a nyugati hírszerzés segítette. A pilóták még július 8-án haltak meg, de halálukról csak most érkeztek hírek.

Nagy-Britannia kibővítette az Oroszország elleni szankciós listát

Több tucat emberrel és szervezettel bővítette ki Nagy-Britannia az Oroszország elleni szankciós listáját – jelentette be az ukrán elnök, de konkrét neveket nem hozott nyilvánosságra. Volodimir Zelenszkij arra emlékeztetett, hogy a gázszállítások csökkentésével Oroszország árterror alatt tartja Európát. „Moszkva a Gazprom segítségével mindent megtesz annak érdekében, hogy az idei tél a legkeményebb legyen az európai országok számára. Szankciókkal kell válaszolni a terrorra” – mondta az ukrán elnök.

Az ukrán elnök szerint közel 40 ezer orosz katona esett el a harcokban

Az orosz állam négy hónapja semmilyen – még cenzúrázott – információt sem adott állampolgárainak a megszálló kontingens veszteségeiről. Ez a szám azonban már csaknem 40 000 – ennyi embert veszített az orosz hadsereg február 24-e óta, és további tízezrek sebesültek meg – mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Borítókép:  A kenyér ünnepére készülnek Ukrajnában 2022. július 23-án / NurPhoto via AFP / Volodymyr Tarasov

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában