Honnan származhatnak?

2022.06.12. 12:48

Több százezer euróval és smaragdokkal próbálta átlépni a határt az ukrán titkosszolgálat volt vezetője

Szerbiában letartóztatták Andrij Naumovot, aki egy német állampolgár társaságában próbálta átlépni a szerb-észak-macedón határt.

Temérdek pénz és smaragdok a volt ukrán titkosszolgálati vezetőnél

Letartóztatták az észak-macedón-szerb határon az ukrán titkosszolgálat korábbi vezetőjét. Andrij Naumovot azzal gyanúsítják, hogy bejelentés nélkül akart átvinni a határon rengeteg készpénzt és két drágakövet. Naumovnál a Jutarnji horvát napilap értesülései szerint csaknem 608 ezer euró és mintegy 125 ezer dollár volt készpénzben, valamint két smaragd is.

Fotó: Szerb Belügyminisztérium

Andrij Naumov 2019-ben csatlakozott az ukrán titkosszolgálathoz. Két évvel később kinevezték a belbiztonsági osztály vezetőjévé.

Március 31-ig töltötte be a posztját az ukrán titkosszolgálatban, azaz bőven az orosz hadműveletet követően is Kijev szolgálatában állt.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij ekkor váltotta le, sőt hazaárulással vádolta az addig komoly befolyással bíró férfit, aki egyébként a harcok megkezdése előtti napon elhagyta országát és külföldre távozott.

Családját pedig helyi források szerint már az inváziót megelőzően külföldre menekítette. Zelenszkij akkor azt mondta, azok a magasrangú tisztek, akik nincsenek tisztában azzal, hogy mi a hazájuk, és akik megszegik az esküjüket, amit az ukrán nép előtt tettek, rangjukat vesztik. Erről számoltak be ukrán források, amelyet a Nova szerb portál idéz. Naumovnak egyébként Kijev luxusnegyedében volt háromszobás lakása, amelyet – mint kiderült – a család a piaci ár negyedéért vásárolt.

Fotó: Szerb Belügyminisztérium

A szerb rendőrség megerősítette

Az eddig rendelkezésre álló információk szerint Naumov egy német állampolgárral együtt próbálta átlépni Észak-Macedónia felé a határt, ekkor vették őrizetbe a szerb rendőrök. A Szerb Belügyminisztérium korrupcióellenes osztályának közleményében azt írja: két személyt tartóztattak le, az 1982-es születésű ukrán A.N.-t és az 1986-os születésű német A.A.-t. Pénzmosással gyanúsítják őket. Arról is ír a hivatalos közleményben, hogy a rendőrök a preševói határátkelőn vizsgálták át a BMW típusú személygépkocsit.

Fotó: Szerb Belügyminisztérium

Az értékeket nem jelentették be hivatalosan az autóban ülő személyek. A gyanú szerint a pénz és a drágakövek bűncselekmény elkövetéséből származnak – írja a rendőrség.

Naumovot és társát 48 órás előzetes letartóztatásba helyezték és várhatóan feljelentést tesznek ellenük.

A szerb törvények szerint akár 12 év börtönbüntetés is várhat rájuk. Az ukrán sajtó ugyanakkor arról ír, hogy mivel Andrij Naumov számos ukrán titkosszolgálati információval rendelkezik, megpróbálhat majd kereskedni ezekkel, cserébe a szabadságáért. Az ukránok szerint ez azért is elképzelhető, mert – mint írják – a szerb belügyi tárca vezetője, Aleksandar Vulin Kreml-közeli politikus - olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában