Szócsata a parlamentben

2022.06.27. 16:28

Orbán Viktor: egész Európát háborús infláció sújtja, megvédjük a családokat (videó)

A háborús infláció egész Európát sújtja, a magyar kormány azonban meg fogja védeni a családtámogatásokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben. A kormányfő azt is kijelentette, szeptemberre új határvédelmi testület jön létre. Orbán Viktor azonnali kérdésekre válaszolt az Országgyűlésben.

Az áfacsökkentés nem megoldás, az ársapka viszont igen

Orbán Viktor kormányfő Kálmán Olga (DK) kérdésére azt válaszolta,  egész Európát egy háborús infláció sújtja, aki közelebb van a háborús zónához, ott az infláció is magasabb.

Hozzátette: eddig bevezettük az ársapkákat; ha áfát csökkentünk, akkor azt a kereskedők teszik el. Ezért helyes az ársapkák politikája, fenn kell tartani a rezsicsökkentést, a kamatokat be kell korlátozni, és az üzemanyagok ársapkáját.
A családokat meg fogjuk védeni, ahogyan azt a korábbi években tettük- mondta a kormányfő az Origo tudósítása alapján. 

Orbán Viktor Kálmán Olgának adott viszonválaszában azt mondta, amikor a kormány megalakult, akkor javában dúlt a háború. "Már ismertük a háború tényét és következményeit a kormány bemutatásakor" - mondta.

Meg fogjuk védeni a családtámogatásokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést - jelentette ki. Az időközi választáson eredményére utalva Orbán azt mondta, a hétvégén az emberek világosan elmondták a véleményüket, a fideszes jelöltek 66, míg a baloldal 28 százalékot kapott.

Jakab Péter a Jobbik képviselője a miniszterelnökhöz intézett azonnali kérdésében azt firtatta, hogy hogyan emelkedhetett meg a kormányfő fizetése, miközben véleménye szerint alapvetően alacsony bérek vannak Magyarországon és – mint fogalmazott – halálra dolgoztatják a magyar embereket.

Orbán Viktor válaszában úgy fogalmazott, ezeket a vádakat már mind hallották, ezért van az, hogy a baloldalt eddig mindig „elfenekelték”. Mint mondta, a nők 40 év utáni nyugdíjba menetelét nem szavazta meg a baloldal, a miniszterelnöki fizetést a parlament határozza meg, ő pedig elfogadta a döntésüket. Orbán Viktor úgy fogalmazott, megtiszteltetésnek tartja a miniszterelnöki munkát és kivárta a sorát, így emelkedhetett tizenkét év után a fizetése. 

Szólt arról is, hogy 12 év alatt duplájára nőtt az átlagbér, a minimálbér pedig 73 500 forintról 200 ezer forintra. 

ORBÁN Viktor; SEMJÉN Zsolt
Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 27-én. Mellette Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes (j)
Forrás: Kovács Attila / MTI

Orbán Viktor azt is elmondta Jakab Péternek, milyen jó, hogy az előző évek során a kormány kimenekítette a devizahiteles helyzetből, mert most megnézhetnék magukat. Az Önök szövetségesei kergették a devizacsapdába az embereket- mondta Orbán Viktor. 

Az áfacsökkentés nem csökkenti az árakat, árszabályozás az egyetlen eszköz hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve:  semmilyen más eszköz nem működik. Senki nem örül az ársapkának, az extraprofitadónak sem örülnek. Az infláció miatt keletkezett jövedelmeket el kell vonni - tette hozzá.

Elmondta: bízik benne, hogy számunkra kedvező változások történnek a háború és az európai gazdaság menetében. 

Alaposan helyretette Orbán Viktor Fekete-Győrt

Orbán Viktor Fekete-Győr Andrásnak azt mondta, a magyar kormány nincs felhatalmazva, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság helyett nyilatkozzon egy esetleges jövőbeli magyar olimpiarendezés ügyében. Azért sem lehetséges, hogy a 2030-as olimpiára pályázzunk, mert akkor nincs olimpia, ez egy egyszerű matematikai művelet, míg 2032-esnek már van ígérete - tette hozzá, Fekete-Győr tévedésére utalva.

A 2036-os olimpiáról pedig akkor beszéljünk, ha akkor majd Ön is itt lesz még a parlamentben - fűzte hozzá. 

Orbán Viktor a volt Momentum-elnök korábbi szavait idézte, eszerint Fekete-Győr korábban az életét tette arra, hogy nem köt koalíciót az MSZP-vel és Gyurcsánnyal, mégis koalíciót kötöttek velük. Sőt Gyurcsányt arra szólította fel, hogy takarodjon a politikai életből. "Így nehéz lesz komolyan venni Önöket"- zárta felszólalását Orbán Viktor. 

Orbán Viktor elmondta, mekkora béremelést kapnak a pedagógusok

Orbán Viktor Harangozó Tamásnak (MSZP) azt válaszolta, hogy a pedagógusok a következő 3 évben biztosan kapnak majd 10-10-10 százalékos emelést. Ha a gazdaság teljesítménye lehetővé teszi, akkor ennél magasabb lehet a béremelés - mondta. 

Az ápolónők esetében a korábbi időszakban 72 százalékos emelés volt. Soha akkora béremelés nem történt az orvosok esetében, mint a korábbi években - tette hozzá. 

"A magyar emberek ránk számíthatnak"

Orbán Viktor arról is beszélt Harangozónak, hogy mindent elhisz a szocialistáknak, de akkor miért vettek el egyhavi pénzt a rendőröktől, a pedagógusoktól, és miért zártak be iskolákat?- kérdezte. Minden területen készülnek béremelésre, de ez nagyban függ a gazdaság teljesítményétől ebben a háborús időben.

A magyar emberek ránk számíthatnak 

- mondta a kormányfő. 

Orbán: Egyedül nem megyünk semmire ezen a területen

Orbán Viktor Torockai Lászlónak, a Mi Hazánk párt elnökének felvetésére azt válaszolta, a történeti alkotmányról külön beszél az alaptörvény. Ez egy hatékony és tisztességes módja a korábbi nemzedékek elismerésének szerinte. Az ellenzéki politikus digitális adóról szóló javaslatáról azt mondta, hogy ott örül az együttműködésnek, mert nagyon lassan halad az unió ezen a területen, "keressük a megoldást, de Franciaország sem tudta ezt megoldani".

Egyedül nem megyünk semmire a digitális adó ügyében, mert az uniós államoknak együtt kell fellépniük - mondta a miniszterelnök. 

Új határvédelmi alakulat jöhet létre

Orbán Viktor azt is elmondta Toroczkainak, hogy a vírus ügyében nem értenek egyet, mert a Mi Hazánk oltásellenes volt és maradt.

A Debrecenben épülő vakcinagyárban minden hazai kötelező oltást szeretnének gyártani - mondta a miniszterelnök.

Egy másik felvetésre reagálva Orbán Viktor Toroczakinak azt mondta: 

Nem tartható, hogy miközben háború van tőlünk keleten, addig délen védeni kell a határt. Szeptemberre egy rendőrség keretén belül működő, de nem a rendőrökből és nem a katonákból álló, kizárólag hátárvédelemmel foglalkozó testületet kell létrehozni - mondta a kormányfő, aki hozzátette, az ügy érdekében már beszélt a belügyminiszterrel.

"Kétharmad a Fidesznek, egyharmad maguknak"

Orbán Viktor Tordai Bencének (Párbeszéd) azt válaszolta, április 3-án volt egy választás, és azokat a hazugságokat, amiket most elmondott, a baloldal akkor is elmondta.

Most is volt több választás, és kétharmad a Fidesznek, egyharmad maguknak, nem kéne folytatniuk a korábbi politikájukat - mondta a miniszterelnök.

Megszorítási csomag nem volt, és nem lesz, és meg fogjuk védeni a családokat, a rezsicsökkentést és a biztonságot - tette hozzá. 

A Hír TV élő közvetítését itt követheti élőben:

zátéve:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában