Háború a szomszédban

2022.06.26. 07:11

Teljesen elfoglalták Szeverodonyecket az oroszok (videó)

123. napja tart az orosz–ukrán háború.

Több mint 4500 épület semmisült meg eddig Harkov régióban

A KÉPEN A HARKOVI POLITECHNIKAI EGYETEM LEROMBOLT SPORTKOMPLEXUMA LÁTHATÓ.


Ukrajna páncéltörő rakétákat vásárol egy német cégtől

Ukrajna 2900 darab hordozható, vállról indítható páncéltörő rakétát vásárol egy német cégtől.

A WELT AM SONNTAG CÍMŰ NÉMET LAP SZERINT UKRAJNA A DYNAMIT NOBEL NÉMET CÉGTŐL VÁSÁROL RGW 90 MATADOR PÁNCÉLTÖRŐ, TANKELHÁRÍTÓ RAKÉTÁKAT.

 

Ukrajna szerint Bakhmut közelében visszavertek egy orosz támadást

Az ukrán hadsereg vezérkara szerint Bakhmut közelében visszavertek egy orosz támadást, továbbá súlyos veszteségeket okoztak a támadó erőknek.

AZ UKRÁNOK SZERINT AZ OROSZ HADSEREG NEHÉZTÜZÉRSÉG BEVETÉSÉVEL PRÓBÁLJA ELÉRNI, HOGY LISZICSANSZK VÁROSÁT DÉLRŐL IS ELVÁGJÁK AZ UKRÁN ERŐKTŐL.

 

250 embert evakuáltak a sziverodonyecki Azot vegyi üzemből

Egy oroszbarát szeparatista tisztségviselő szerint erőik vasárnap több mint 250 embert, köztük gyerekeket evakuáltak a szeverodonyecki Azot vegyi üzemből.

AZ ÜZEM ÉS KÖRNYÉKE VOLT AZ UTOLSÓ, UKRÁN ERŐK ÁLTAL TARTOTT RÉSZE A VÁROSNAK.

A tisztviselő szerint a szeparatista és az orosz erők most a Szeverodonyeck melletti Liszicsanszk felé folytatják a korábban megkezdett offenzívát.

Liszicsanszk most már az utolsó nagyobb város, amit az ukrán hadsereg még ellenőriz Luhanszkban - írja a The Guardian

 

Orosz légicsapásban egy ember meghalt, öt megsebesült Cserkaszi közelében

Orosz légicsapásban egy ember meghalt, öt megsebesült Cserkaszi város közelében. Két rakéta csapódott be épületekbe - közölte Ihor Taburets, a cserkaszi terület kormányzója.

 

Az orosz védelmi miniszter szemlét tartott az Ukrajnában harcoló katonai állomásokon

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szemlét tartott az Ukrajnában harcoló orosz csapatoknál - közölte vasárnap az orosz katonai tárca.

A beszámoló szerint SOJGU KÜLÖNÖS FIGYELMET FORDÍTOTT A HADMŰVELET TELJES KÖRŰ TÁMOGATÁSÁNAK MEGSZERVEZÉSÉRE ÉS AZ OROSZ KATONÁK SZÁMÁRA AZ IDEIGLENES ÁLLOMÁSHELYEKEN A MEGFELELŐ KÖRÜLMÉNYEK MEGTEREMTÉSÉRE.

A MINISZTER KAMERÁK ELŐTT AZ OROSZ FÖDERÁCIÓ HŐSE ARANYCSILLAGA ÉS BÁTORSÁGREND KITŰNTETÉSEKET IS ÁTADOTT.

A szemle helyszínét a közlemény nem nevezte meg.

 

Ezzel indokolta Oroszország a mai támadásokat

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap azt közölte, hogy

nagy pontosságú fegyverekkel mértek csapást az ukrán hadsereg kiképzőközpontjaira

Csernyihiv, Zsitomir és Lviv régióiban.

Közben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azzal vádolta Ukrajnát, hogy megpróbálja eltörölni az orosz történelmet. A londoni orosz nagykövetség azt tweetelte, hogy

Ukrajnának Oroszország nélkül egyáltalán nincs történelme.

NATO-bővítés: Konkrét lépéseket követel Törökország a svédektől

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton a Magdalena Andersson svéd miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetése során jelezte, hogy

nincs előrelépés Svédország NATO-csatlakozási kérelmével kapcsolatban,

és felszólította Stockholmot, hogy tegyen „konkrét lépéseket” Ankara aggályainak eloszlatására.

London más G7-országokkal együtt megtiltja az orosz arany importját

Nagy-Britannia a hét vezető ipari hatalom (G7) több más tagjával együtt megtiltja az orosz arany importját – közölte vasárnap a Downing Street.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivőjének tájékoztatása szerint az intézkedéshez az Egyesült Államok, Japán és Kanada is csatlakozik.

A németországi G7-csúcstalálkozó vasárnapi kezdete előtt bejelentett újabb szankció indoklása szerint az arany Oroszország legjövedelmezőbb exportcikke az energiahordozók után.

A Downing Street tájékoztatása szerint Oroszország tavaly 12,6 milliárd font (5900 milliárd forint) értékben exportált aranyat.

London a világ egyik legnagyobb aranyforgalmazó piaca, így az orosz aranyexportra kirótt brit tilalom hatalmas hatással lesz Oroszország exportbevételeire - hangsúlyozta a Downing Street illetékese.

A szóvivő szerint az intézkedés az amerikai, a kanadai és a japán kormány csatlakozásával világméretűvé szélesedik, de Boris Johnson brit miniszterelnök a G7-csúcson a többi tagország vezetőit is arra biztatja majd, hogy hozzanak hasonló szankciókat az orosz aranyexportra.

A Downing Street tájékoztatása szerint Nagy-Britannia az ukrajnai háború kezdete óta eddig 13,5 milliárd font éves értékű orosz exportra léptetett érvénybe korlátozásokat, emellett több mint ezer személy és száznál több intézmény ellen hozott szankciókat.

A brit kormány korábbi szankciói között szerepelt az orosz ezüst- és faipari termékek importjának tilalma, az egyéb nagy értékű orosz exportáruk, köztük a gyémánt és a gumiipari készítmények behozatali vámjának 35 százalékpontos emelése, a brit exportfinanszírozási rendszerből Oroszországnak és Fehéroroszországnak folyósított támogatások leállítása, az orosz gazdaságba irányuló brit befektetések, az orosz vállalatoknak nyújtott pénzügyi szolgáltatások, valamint a nyersolaj-finomítókban használatos alapvető fontosságú berendezések és katalizátorok oroszországi exportjának teljes tilalma.

E szankciók érvénybe léptetésével a brit piacra irányuló orosz export 96 százaléka, az Oroszországba irányuló brit export 60 százaléka esik korlátozás vagy tilalom alá.

London az év végéig beszünteti az orosz nyersolaj importját is, és többször hangoztatta azt az álláspontját, hogy az egész világnak fel kell számolnia függését az orosz energiahordozó-szállításoktól.

További szankciókat és nehézfegyvereket követel Ukrajna

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint a G7-országoknak az Ukrajna elleni újabb rakétacsapásokra vasárnap további szankciókkal kell válaszolniuk Oroszországgal szemben, és további nehézfegyverekkel kell ellátniuk Ukrajnát.

Aknavetőkkel lőtték vasárnap reggel Szumi régiót az oroszok

Legalább huszonnégy alkalommal lőtték ma reggel a régiót – írta Dmitro Zsivickij kormányzó. A támadás két települést, Shalihinszkát és Junakivszkát érte, áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

Ukrajnában az orosz védelmi miniszter

Az orosz egységek parancsnokságain Szergej Sojgu hadseregtábornok meghallgatta a parancsnokok jelentéseit az orosz fegyveres erők jelenlegi helyzetéről és intézkedéseiről a fő műveleti területeken

– áll a minisztérium közleményében.

A háború ötödik hónapjában Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter először látogat Ukrajnába.

Teljesen elfoglalták Szeverodonyecket az oroszok

Hetekig tartó véres utcai harcok és hónapokig tartó bombázások után Szerevorodonyecket teljesen megszállták az oroszok – közölte Olekszandr Sztrjuk a város polgármestere szombaton.

Videón a Kijev elleni rakétatámadás

Több rakéta csapódott be vasárnap reggel az ukrán fővárosba, helyi beszámolók szerint lakóépületeket ért találat, halálos áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

Izjumi orosz célpontok ellen használhatták először az amerikai HIMARS sorozatvetőket

Valószínűleg a kelet-ukrajnai, már orosz kézen lévő Izjumot lőtték az amerikai HIMARS sorozatvetőkkel – orosz beszámolók szerint két ember meghalt, többen megsebesültek a támadást követően.

Lakóépületet ért találat Kijevben

Négy robbanás történt, helyi beszámolók szerint lakóépületet ért találat.

ORFK: több mint 12 ezren érkeztek szombaton Ukrajnából

Magyarország területére június 25-én az ukrán–magyar határszakaszon 7214 fő lépett be, a román–magyar határszakaszon belépők közül5 021 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság.

Zelenszkij: visszaszerezzük az elfoglalt városokat!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombati videobeszédében azt mondta,

Ukrajna vissza fogja szerezni az összes elfoglalt várost, köztük Szeverodonyecket, valamint Donyecket és Luhanszkot is.

Több robbanás történt kora reggel Kijevben

Három robbanást hallottak június 26-án kora reggel Kijevben – jelentette a Kyiv Independen. A légiriadó helyi idő szerint 5 óra 47 perckor szólalt meg a fővárosban, jelenleg is aktív.

Borítókép: Ukrán katonák repeszdarabokat keresnek egy orosz légi támadásban találatot kapott lakóépületnél Kijev Sevcsenkivszkij nevű központi kerületében 2022. június 26-án, amelynek reggelén több robbanás is történt az ukrán főváros történelmi negyedében. Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában