Tragédia

2022.06.11. 11:06

Megemlékezett a Hableány sétahajó kiemeléséről a TEK

A tragédia helyszínének közelében, a Margit-híd pesti hídfőjénél felállított emlékműre Hajdu János főigazgató koszorút helyezett el.

Megemlékezést tartott szombaton, a Hableány sétahajó kiemelésének harmadik évfordulóján Budapesten a Terrorelhárítási Központ (TEK).

A tragédia helyszínének közelében, a Margit-híd pesti hídfőjénél felállított emlékműre Hajdu János főigazgató koszorút helyezett el, majd a kollégáival együtt főhajtással emlékezett meg az áldozatokról.

A Hableány 2019. május 29-én este néhány másodperc alatt süllyedt el a Duna belvárosi szakaszán, a Parlament és a Margit-híd között, miután egy jóval nagyobb vízi jármű, a Viking Sygin nekiment és felborította. A szállodahajó kapitányát a vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésével, valamint segítségnyújtás elmulasztásával vádolja az ügyészség.

A sétahajón utazó 33 dél-koreai turistából hetet sikerült kimenteni. A tragédiában a kétfős magyar személyzet is életét vesztette. A legfiatalabb utas 6 éves, a legidősebb 71 éves volt. Egyiküket azóta sem találták meg, eltűntként tartják nyilván.

A roncsokat hajódaruval tudták csak felhozni a víz alól. Az előkészületet a TEK koordinálta, a kiemelés 7 óra elteltével ért véget. A holttesteket még ezt megelőzően sikerült felszínre hozni - idézte föl az akkor történteket egy pénteki rendezvényen Hajdu János. A főigazgató szerint egy ilyen esetnél a világon kevesen lennének képesek olyan gyorsan a helyszínre érni, ahogy a magyar szakemberek a tragédia estéjén szolgálatba álltak.

Borítókép: Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója koszorút helyez el a Hableány sétahajó kiemelésének harmadik évfordulóján tartott megemlékezésen Budapesten, a Margit híd pesti hídfőjénél, a katasztrófa áldozatainak emlékművénél 2022. június 11-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában