Nem lehet különbséget tenni

2022.06.22. 22:11

Magyarország támogatja Georgia és Bosznia-Hercegovina tagjelölti státuszának megadását is

Magyarország támogatja, hogy Ukrajna és Moldova mellett Georgia és Bosznia-Hercegovina is európai uniós tagjelölti státuszt kapjon - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter Brüsszelben szerdán.

Varga Judit az EU-tagállamok vezetőinek csütörtökön kezdődő, kétnaposra tervezett csúcstalálkozóját megelőzően nemzetközi újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, 

Bosznia-Hercegovina kihagyhatatlan az uniós csatlakozásra váró nyugat-balkáni országcsoportból.
Közölte, Georgia esetében nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Ukrajna és Moldova esetében olyan geopolitikai döntés született, ami a korábbi bővítési logikát felülírja, ugyanis közvetlen biztonsági fenyegetettség áll fent az unió szomszédságában. Annak ellenére, hogy az uniós döntés egy ilyen politikai helyzetben született, nem lehet különbséget tenni az országok között - szögezte le Varga Judit.
Az igazságügyi miniszter közölte, 

a várhatóan hosszan elhúzódó orosz-ukrán háború miatt a magyar kormány olyan költségvetést állított össze, ami kezelni tudja a konfliktus hatásait. A magyar költségvetés egyebek mellett a rezsicsökkentésre és a honvédelemre összpontosít 

- emlékeztetett. Magyarország úgy gondolja, az Európai Bizottságnak is ezt a logiákát kellene követnie, céljának nem az egyes országok versenyképességének csökkentése és a különbségek növelése kellene, hogy legyen - mondta.
A január elejétől bevezetni tervezett globális minimumadóval kapcsolatban azt mondta: a jelenlegi háborús helyzetben, amikor magasra szökött az infláció vagy az uniós szankciók miatt megugrottak az energiaárak, fesztültséget okozva a társadalomban, nem időszerű, ráadásul ártana az európai kontinens versenyképeségének egy ilyen intézkedés bevezetése. Nem beszélve arról, hogy a világ legtöbb országa, köztük az Egyesült Államok nem is tervezi rövid távon meghozni az intézkedést - mondta.
Magyarország nem támogatja a globális minimumadó bevezetését, egy ilyen intézkedés ugyanis rendkívül hátrányosan érintené az európai gazdaságokat és munkahelyek elvesztéséhez vezetne 

- tette hozzá.

Az koronavírus-járvány utáni helyreállítást célzó uniós források lehívását lehetővé tevő magyar tervvel kapcsolatban Varga Judit közölte: Magyarország mindig kompromisszumra tudott jutni az Európai Bizottsággal, ha szakmai vitát sikerült folytatni a felek között. Az uniós bizottságnak hozzá kellene járulnia, hogy azokhoz a forrásokhoz, melyeknek jelentős szerepe lehet a jelenlegi válság és a recessziós helyzet kezelésében vagy a zöld átállásban, a tagországok minél hamarabb hozzájuthassanak és ne felesleges, politikailag gerjesztett viták késleltessék a döntést - jelentette ki.
Amikor együttműködési készségre, nyitottságra, szakmai megegyezésre van szükség, akkor a magyar kormány, ahogy most is, mindig rendelkezésre állt - tette hozzá Varga Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában