Ukrán válság

2022.06.18. 08:10

Egyre kegyetlenebbek a harcok Kelet- és Dél-Ukrajnában – frissül

Élő közvetítés a háború 115. napjáról.

Cikkünk frissül!

Orosz rakéták csapódtak be a novomoszkovszki olajtárolóba

Több orosz rakéta is becsapódott az ukrajnai Novomoszkovszkban található olajtárolóba szombaton, az épület hatalmas lángokkal ég. Három embert kellett kórházba szállítani.

Gázfeldolgozó üzemet ért találat Harkovnál

Oleh Szinyehubov, Harkov régió kormányzója azt közölte, hogy rakétával támadta meg az orosz hadsereg az Iziumnál található gázfeldolgozó üzemet. Több rakéta is eltalálta az épületet, nagy tűz tört ki, a tűzoltók dolgoznak az oltáson.

Még több katonát küld Oroszország Szeverodonyeckbe

Még több tartalékos katonát küld Oroszország Szeverodonyeckbe más frontokról, hogy megszerezzék a teljes irányítást a város felett. Ezt Luhanszk régió kormányzója, Szerhij Hajdaj jelentette be az ukrán állami televízióban, aki szerint ez még a napokban meg fog történni.

Szeverodonyeck már majdnem teljesen orosz kézen van.

Fogolycsere történt Ukrajna és Oroszország között

Az ukrán hírszerzés szerint 5 ukrán civil jutott haza egy fogolycsere keretében Oroszországgal. Az ötből négy civilt még akkor fogtak el, amikor az orosz hadsereg megszállta a kijevi régió egy részét. Úgy tudni, egy ukrán állampolgár holttestét is hazaszállították.

Felrobbantottak egy autót Herszonban

A RIA Novosti orosz állami hírügynökség jelentése szerint merénylet történt az oroszok által megszállt Herszon városában fekvő börtön vezetője ellen, aki átállt az orosz oldalra.

Jevhen Szoboljev autójának felrobbantásával az orosz hadsereg ukrán partizánokat vádolt meg.

Szomszédja sírja mellett áll egy férfi, akit háza udvarán temettek el Liszicsanszk városában, a kelet-ukrajnai Donbász régióban 2022. június 18-án 
Forrás: Aris Messinis / AFP

Rakéták csapódtak be szombaton Ukrajna központi városába

Rakéták csapódtak be szombaton Kryvyi Rih egyik déli kerületében, legalább két áldozat meghalt

- közölték a helyi hatóságok a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A támadás akkor történt, amikor megerősítették, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a régióban tett munkalátogatása alatt ellátogatott a déli városba, Mikolajivba

- jelentette a Reuters.

Az elnök megtekintette a mikolajivi területi államigazgatás épületét, amely az orosz erők rakétacsapása következtében megsemmisült - áll a közleményben.

Az Európai Tanács június 23-án dönt Ukrajna csatlakozási kérelméről

Az Európai Bizottság június 17-én javasolta a tagjelölti státusz megadását Ukrajnának, az Európai Tanács pedig június 23-án dönt Ukrajna kérelméről.

Ukraine Crisis / Funeral ceremony in Kyiv
Gyászolók az ukrajnai háborúban elesett katona koporsójánál Kijevben 2022. június 18-án 
Forrás: Kunihiko Miura / The Yomiuri Shimbun via AFP

Orosz rakéták csapódtak be a Kremencsukban lévő finomítóba

Orosz rakéták csapódtak be a Poltavai területen, Kremencsukban lévő finomítóba. Dmytro Lunin, a Poltavai terület kormányzója elmondta,

hogy június 18-án éjjel hat-nyolc rakéta vette célba a helyi finomítót

Az üzem várhatóan az év végéig nem lesz újra üzemképes.

A háború legalább 323 gyermeket ölt meg Ukrajnában

Oroszország háborúja február 24. óta legalább 323 gyermeket ölt meg Ukrajnában. Több mint 583 gyermek megsebesült

- közölte a főügyészség június 18-án.

A számok azonban várhatóan magasabbak lesznek, mivel nem tartalmazzák az olyan területeken elhunytakat, ahol a harcok még tartanak, illetve az oroszok által megszállt területeken elesett áldozatok számait - közölte az ügyészség.

77 bányász esett csapdába a donyecki régióban

Ágyúzás okozta áramkimaradás miatt esett csapdába 77 bányász egy szénbányában a kelet-ukrajnai Donyeck régióban - jelentette az orosz RIA hírügynökség.

A bányászok a föld alatt rekedtek, miután a Zasyadko bánya áramellátása megszűnt.

"Az (ukrán erők) ágyúzása következtében a donyecki Zaszjadko bánya áramellátása megszűnt, 77 bányász a föld alatt maradt" - közölte a RIA az oroszok által támogatott szakadár régió területvédelmére hivatkozva.

Korábban a brit védelmi minisztérium azt mondta, hogy Oroszország valószínűleg az elmúlt 48 órában megújította a kelet-ukrajnai Izsium városától délre irányuló előrenyomulását.

Ukrajna kölcsönt kapott Kanadától

Ukrajna 733 millió dolláros kölcsönt kapott Kanadától. Az ukrán pénzügyminisztérium közleménye szerint az Ukrajna és Kanada közötti hitelmegállapodásnak megfelelően felvett forrásokat az állami költségvetésbe irányítják kiemelt kiadások finanszírozására – különösen a kiemelt szociális kiadások biztosítására és humanitárius kiadásokra.

Ukrajnának 270 000 négyzetkilométernyi földjét kell aknamentesítenie

Denis Monasztirszkij ukrán belügyminiszter június 17-én azt mondta, hogy a megszállt területekkel együtt 270 ezer négyzetkilométer az orosz aknáktól megtisztítandó teljes terület. Ez valamivel nagyobb, mint Új-Zéland egész területe. A miniszter elmondta, hogy Ukrajna tárgyalásokat folytat az Egyesült Királysággal, Olaszországgal és Franciaországgal a megfelelő aknamentesítési berendezések beszerzéséről, amelyek több millió dollárba kerülhetnek. 

Mine clearance missions in Zaporizhzhia Region
Az Ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat EOD szakértői egy Uragan rakéta maradványait és más robbanóanyagokat távolítanak el a délkelet-ukrajnai Zaporizsja régióban található Veszeljanka falu közelében június 7-én. (Photo by Dmytro Smolyenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Forrás: NurPhoto via AFP

Naponta 10-15 mariupoli lakosnál jelentkeznek a kolera tünetei

Petro Andrjuscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója arról számolt be, hogy naponta 10-15 emberen jelentkeznek a kolera tünetei, mint a hirtelen folyadékveszteség miatti kiszáradás, vérnyomásesés. Az oroszok által megszállt kikötőváros kórházai rosszul felszereltek, hiányoznak a reagens-vizsgáló készletek és az antibiotikumok. A tisztviselő hozzátette, hogy a betegeket visszautasítják a kórházakban. A kolera terjedésében nagy jelentősége van annak, hogy sokan tünetmentesen hordozzák a baktériumot, ám ők is fertőzőképesek.

Oroszország tovább támadja Szeverodonyecket

Az amerikai központú Háborúkutató Intézet (Institute for the Study of War - ISW) június 17-i jelentésében kiemelte, hogy az orosz erők folytatták erőfeszítéseiket a Liszicsanszk felé tartó ukrán kommunikációs vonalak megszakítására, mind északról Szlovjanszk felé, mind pedig délen Bahmut közelében.

Az ukrán erők valószínűleg ellentámadást hajtanak végre Izjumtól északnyugatra, azzal a céllal, hogy elvonják az orosz erőket a Szlovjanszk felé irányuló műveletektől, és megzavarják az orosz utánpótlási vonalakat.

Az Egyesült Államok mégsem küld harci drónokat

A Biden-adminisztráció tervét, hogy négy nagy, fegyverezhető drónt adjon el Ukrajnának, felfüggesztették, mert attól tartanak, hogy kifinomult megfigyelőberendezései az ellenség kezébe kerülhetnek – jelentette a Reuters két, az ügyben jártas emberre hivatkozva. Az MQ-1C Grey Eagle drónok exportja elleni tiltakozás azért merült fel, mert a drónokon található radar és megfigyelő berendezés biztonsági kockázatot jelenthet az Egyesült Államok számára. 

Obama to hand secret drone war guidelines to lawmakers
Két MQ-1C Grey Eagle drón 
Forrás: AFP / PUBLIC DOMAIN/HO

Négy civil halt meg Donyeck megyében

Pavlo Kirilenko, megyei kormányzó azt mondta, hogy június 17-én Donyeck megyében négy civilt öltek meg orosz lövedékek. Pantelejmonivkában kettő, Bahmutban egy, Krasznohorivkában pedig egy ember halt meg. További hatan megsérültek.

Litvánia korlátozza a kalinyingrádi vasúti forgalmat

Litvánia közölte az orosz kalinyingrádi régióval, hogy a nyugati szankciók miatt korlátozza a vasúti áruforgalmat mindkét irányba - mondta a régió kormányzója. Anton Alikhanov kormányzó szerint a szigorítás a szabad tranzit "legsúlyosabb megsértése", és az Oroszországba importált és Litvánián keresztül exportált termékek 40-50%-át érinti.

A Lengyelország és Litvánia között található orosz exklávé az orosz balti flotta bázisa, ahova nukleáris képességű Iskander rakétákat is telepítettek.

Ukrajna szövetségeseinek más léptékben kell gondolkodniuk

Hálásak az országba érkező fegyverekért, de Ukrajna szövetségeseinek egészen más léptékben kell gondolkodniuk. "Komoly felszerelésre van szükségünk, és több harckocsira. Jelenleg gyalogos katonák számára kapunk felszerelést. Ennek eredményeképpen gerillaháborút kell vívnunk" - mondta a Sky Newsnak Petro Kuzik, a Szeverodonyeck védelmét ellátó Szvoboda zászlóalj parancsnoka. Az egykori politikus és környezetvédelmi aktivista szerint átlagosan megtartották a város 40-60%-át, bár elismeri, hogy a frontvonal folyamatosan változik.

Kuzik parancsnok aggódik azért a mintegy 500 civilért, akik az Azot vegyi üzemben kerestek menedéket. "A legsebezhetőbb helyen vannak, mert az üzem előbb-utóbb elpusztul" - mondta. Állítása szerint reális a veszélye egy súlyos ökológiai katasztrófának, mert az Azotban rengeteg vegyi anyag van. Ha egy előre nem látható robbanás történik, akár a teljes város is elpusztulhat.

Scholz: Feltétlenül szükséges közvetlenül Putyinnal beszélni

Olaf Scholz jelezte, hogy folytatni fogja a párbeszédet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, annak ellenére, hogy a kapcsolatfelvétel némi kritikát is kapott. A német kancellár kijelentette, hogy "feltétlenül szükséges", hogy egyes vezetők, például ő és Emmanuel Macron francia elnök közvetlenül beszéljenek Putyinnal. A két vezető több telefonbeszélgetést folytatott már az orosz elnökkel a háború február 24-i kezdete óta.

Scholz azt üzeni Putyinnak, hogy "ki kell vonnia csapatait, és olyan megállapodást kell találnia Ukrajnával, amely elfogadható és helyes Ukrajna népe számára".

SCHOLZ, Olaf
Olaf Scholz német kancellár MTI/EPA/Filip Singer
Forrás: Filip Singer

Kiszabadították a Mariupolnál elfogott ukrán mentőst

Az ukrán csapatok kiszabadítottak egy híres egészségügyi dolgozót, aki testkamerával rögzítette munkáját Mariupolban. Julija Pajevszka, akit Ukrajnában Tajraként ismernek, az AP hírügynökséghez juttatta el a felvételeit, mielőtt elfoglalták volna az orosz csapatok.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megerősítette szabadon bocsátását, és közölte, hogy „már otthon van".

Borítókép: illusztráció/Kunihiko Miura / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Címkék#háború

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában