Az aláírásgyűjtés már meg is kezdődött

2022.06.07. 16:10

Bizalmatlansági indítványt kezdeményeztek Ursula von der Leyennel szemben

Három vezető liberális európai parlamenti (EP-) képviselő bizalmatlansági szavazást kezdeményezett Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök ellen – írta meg kedden az Euractiv című, uniós ügyekkel foglalkozó hírportál. 

A lap szerint az aláírásgyűjtés már meg is kezdődött az Európai Parlamentben, mégpedig azért, mert a Von der Leyen vezette testület a múlt héten jóváhagyta a koronavírus-járványt követően a gazdaság újjáépítésére irányuló lengyel helyreállítási tervet.

Lapunk is megírta, Brüsszel szigorú feltételeket szabott Varsónak az uniós pénz lekéréséhez, azt ugyanis csak akkor kaphatják meg a lengyelek, amennyiben Varsó végrehajtja a bírói fegyelmi rendszert érintő módosításokat. 

Az uniós helyreállítási alapból az első részletet tehát csak azt követően folyósítanák, hogy új, független testülettel helyettesítik a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamaráját, megreformálják a bírákra alkalmazott fegyelmi rendszert és lehetővé teszik a fegyelmi kamara döntéseinek felülvizsgálatát.

 A lengyel szejm egyébként három hete szavazta meg azt a tervezetet, amely a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának Brüsszel által szorgalmazott megszüntetését irányozza elő. A tervezetet Andrzej Duda elnök nyújtotta be február elején. Egyik céljának azt nevezte, hogy a változtatások olyan eszközt adjanak a varsói kormány kezébe, amely elősegítené az Európai Bizottsággal a fegyelmi kamara ügyében is folytatott jogállamisági vita rendezését, valamint a koronavírus-járvány utáni lengyel helyreállítási terv brüsszeli jóváhagyását.

A Renew Europe liberális európai parlamenti frakció három képviselője, Luis Garciano alelnök, valamint a hazánkat is rendszeresen bíráló Sophie int Veld holland EP-képviselő és Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök szerint azonban Lengyelország még mindig nem tartja be a jogállamisági kritériumokat. 

Kezdeményezésük szerint elhamarkodott volt a jóváhagyási döntés azáltal, hogy Varsó nem tett eleget a bizottság által megszabott feltételeknek. 

Sajtóinformációk szerint a bizalmatlansági indítványt akkor fogják majd benyújtani, amikor Von der Leyenék megkezdik a pénzek folyósítását. A szabályok értelmében az indítvány beterjesztéséhez a képviselők tíz százalékának aláírására, míg elfogadásához minősített többségre van szükség.

Az Euractiv parlamenti forrásokra hivatkozva megjegyzi, az indítvány valószínűleg megkapja a szükséges támogatást a 705 tagú testülettől. Ahhoz azonban, hogy el is fogadják magát az Európai Bizottságot célzó indítványt, a Von der Leyen bizottságával szembeszállóknak kétharmados többséget kellene elérniük.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában