Magyar zarándokház Rómában

2022.05.07. 20:55

Soltész: a keresztényeknek a kommunizmus után a liberális diktatúrát is túl kell élniük

A keresztényeknek a kommunizmus után az egyházakat és nemzeteket megosztó és támadó liberális diktatúrát is túl kell élniük

– fejtette ki Soltész Miklós a miniszterelnökség egyházi és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkára a felújított Villa Mater Redemptoris nevű magyar zarándokház ünnepélyes átadásán Rómában szombaton.

Soltész Miklós kijelentette, az egyházak és rendek bátorsága és kitartása kellett ahhoz, hogy a magyarok megmaradhassanak kereszténységükben, és továbbra is otthon lehessenek Rómában.

Hangoztatta, hogy az egyházak tagjai minden megpróbáltatás ellenére „tovább vitték feladatukat”: ezt tették a rendszerváltás idején is, amikor ismét szolgálatba álltak az oktatásban, egészségügyben és számos más szociális területen.

Úgy vélte, szükség van most is a példamutató bátorságra azért, hogy

a kommunista diktatúra után a liberális diktatúrát is túléljük, mivel az támadja a kereszténységet, az egyházat, a nemzeteket, melyeket egymással szembefordítva tönkre akar tenni.

Kifejtette, a magyar kormány támogatta, hogy a Villa Mater Redemptoris zarándokház hosszú távra biztos kezekbe kerüljön, így segített abban, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Kar (MKPK) megvásárolja és felújítsa.

A Villa Mater Redemptoris – ismertebb nevén a Tamagno utcai egyházi intézmény – az olasz fővárosban működő egyik magyar zarándokház. A kertes, három emeletes épületet a hatvanas években külföldi adományokból az Isteni Megváltóról elnevezett magyar női szerzetesrend tagjai építették fel. A házat 2019-ben a MKPK megvásárolta, és 2021-től a magyar kormány támogatásával teljesen felújították.

Az ünnepélyes avatáson misét celebrált Veres András, a MKPK elnöke, a Győri Egyházmegye püspöke, aki megáldotta a zarándokházat és használóit. Veres András azt mondta, újabb ház fogadja az Örök Városba érkező magyarokat, akik „békére, hitre, lelki és szellemi közösségre” találhatnak ott.

A zarándokház megnyitásán többek között részt vett Tóth Tamás az MKPK titkára, Németh Norbert, a Pápai Magyar Intézet (PMI) rektora, aki egyben a házat üzemeltető Szent István Alapítvány elnöke, Bathó György a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, Érszegi Márk Aurél a Külgazdasági és Külügyminisztérium vallásdiplomáciai főtanácsadója.

Jelen voltak a házban most is szolgálatot teljesítő Isteni Megváltóról elnevezett rend nővérei, köztük Balogh Kinga nővér, aki a ház építésében egykor résztvevő Galavitch Geraldine unokahúga.

A misén a szombathelyi VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar tagjai énekeltek.

Az első magyar zarándokházat Szent István király állíttatta a Szent Péter-bazilika mellé, ahol 1030-tól 1766-ig állt. Utódépületét, a mai római Szent István Házat, szintén külföldi adományokból építették, és 1967-ben avatták fel. A házat az MKPK szintén megvásárolta, ünnepélyes átadása tavaly volt.

A megújult Villa Mater Redemptoris hatvan szobával várja a magyar vendégeket.

Borítóképünkön Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában