Honvédelem

2022.05.19. 21:28

Benkő Tibor: nehéz, de eredményes volt az elmúlt négy év

A 2017-ben indított Honvédelmi és haderőfejlesztési programot is sikerült "töretlenül", ütemterv szerint folytatni - mondta, és megjegyezte, nem értek el minden célt, hiszen sok célkitűzés eleve túlmutat egy négyéves cikluson.

Nehéz, kihívásokkal teli, de egyúttal eredményes volt a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség elmúlt négy éve - jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter csütörtökön Budapesten. 

"Nem volt egy csendes időszak" - fogalmazott a kormányzati ciklus zárásával a posztjáról távozó miniszter, kifejtve: a 2015 óta tartó migrációs válság, a koronavírus-járvány, majd az orosz-ukrán háború is kihívások elé állította a honvédséget, a magyar katonák azonban meggyőzték a társadalmat, hogy készek és képesek megvédeni a lakosságot. 

A 2017-ben indított Honvédelmi és haderőfejlesztési programot is sikerült "töretlenül", ütemterv szerint folytatni - mondta, és megjegyezte, nem értek el minden célt, hiszen sok célkitűzés eleve túlmutat egy négyéves cikluson. 

A korábban megfogalmazott, 10 éves célokat tartalmazó, eredetileg Zrínyi 2026 Honvédelmi és haderőfejlesztési program már 2030-2032-es célokkal rendelkezik. Az elmúlt években folyamatosan érkeztek a haditechnikai eszközök, mindemellett a program honvédelmi, a katonákat érintő része is prioritás volt. A honvédség létszáma az elmúlt négy évben minden évben nőtt, a hivatásos, a szerződéses és a tartalékos állományban egyaránt. A hazafias honvédelmi nevelést is folytatták: már mintegy 110 iskola csatlakozott a kadétprogramhoz és számos egyetemmel is megállapodást kötöttek - ismertette. 

A miniszter beszélt arról is, hogy a Honvédelmi Minisztérium felépítése, struktúrája módosul, kibővül a jövőben. Úgy fogalmazott: "a honvédelem ügyét továbbra is jó kezekben tudhatjuk". 

Benkő Tibor azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén a kormányfő elégedettségét fejezte ki a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség elmúlt négyéves tevékenységével kapcsolatban, és a jövőben is számít Benkő Tibor segítségére. 

A miniszter arról is beszélt, 52 éves karriert tudhat maga mögött, ebből 47 évet a honvédségnél, illetve a tárcánál szolgált. Kiemelte: továbbra is fontosnak tartja, hogy segítse a honvédelem ügyét, a célkitűzések megvalósítását. A társadalomnak, az embereknek érteniük kell mi a honvédelem, mik a honvédelmi tárca célkitűzései, és érezniük kell, hogy szükség van a Magyar Honvédségre - emelte ki Benkő Tibor. 

Benkő Tibor 2018-tól töltötte be a honvédelmi miniszteri posztot. Előtte 2010-től a Honvéd Vezérkar főnöke volt.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában