Ukrán válság

2022.04.29. 06:02

Találkozhat Putyin és Zelenszkij, már az időpont is megvan

Már 65. napja tart az orosz-ukrán háború.

Lavrov: Oroszország nem tekinti magát háborúban állónak a NATO-val

Oroszország nem tekinti magát háborúban állónak a NATO-val Ukrajna miatt, mert egy ilyen fejlemény növelné az atomháború kockázatát, ez pedig megengedhetetlen 

- közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken a RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint.

Eritrean Foreign Minister Osman Saleh Mohammed in Moscow
MOSCOW, RUSSIA - APRIL 27: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - " RUSSIAN FOREIGN MINISTRY / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Russian Foreign Minister Sergey Lavrov and Eritrean Foreign Minister Osman Saleh Mohammed (not seen) hold a joint press conference after their meeting in Moscow, Russia, on April 27, 2022. Russian Foreign Ministry / Handout / Anadolu Agency (Photo by Russian Foreign Ministry / Hando / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter
Forrás: AFP/Anadolu/Orosz Külügyminisztérium

"Oroszország a nyugatiaktól eltérően nem fenyeget senkit atomháborúval" - hangsúlyozta Lavrov a dubaji székhelyű al-Arabíja televíziónak adott interjúban, amelyet a hírügynökség ismertetett.

"Sajnos, a NATO azt hiszi, hogy háborúban áll Oroszországgal" - mondta az orosz külügyminiszter, hozzátéve, hogy sok nyugati vezető "közvetlenül, nyilvánosan és állandóan ezt mondja: Putyinnak veszítenie kell és Oroszországot le kell győzni".

Lavrov ismételten kijelentette, hogy minden Ukrajnába küldött külföldi fegyverszállítmány "legitim célpont" Oroszország számára.

Lavrov Ukrajnát okolta, amiért megrekedtek az Oroszországgal folytatott béketárgyalások, mondván, hogy Kijev megváltoztatta a tárgyalási pozícióit.

Lavrov közölte, hogy Oroszország kulcsfontosságú partnereinek többsége beleegyezett a földgáz fizetésének Oroszország által javasolt módszereibe.

A Szentszék szerint a fegyverek küldése nem ad megoldást a háborúra

A felek közötti tárgyalásokat tartja az egyetlen megoldásnak az ukrajnai háború befejezésére Pietro Parolin szentszéki államtitkár, aki Ferenc pápa legújabb könyvének bemutatóján nyilatkozott pénteken.

A vatikáni diplomáciát vezető Parolin bíboros úgy látta, a helyzet nehéz, de nem szabad feladni a tárgyalásokba vetett reményt.

"Fel kell hagyni a háborús gondolkodással a békének adva át a helyet, amihez a nemzetközi szervezetek erőteljesebb részvétele szükséges, valamint nagyobb kezdeményezési képesség Európa részéről" - jelentette ki az államtitkár. Pietro Parolin Ferenc pápa legújabb könyvének bemutatóján vett részt: a kötet a Háború ellen - Bátorság a béke építéséhez címet kapta.

Cardinal and Vatican Secretary of State Pietro Parolin leads the Ash Wednesday mass which opens Lent, the forty-day period of abstinence and deprivation for Christians before Holy Week and Easter, at the Santa Sabina church in Rome on March 2, 2022. (Photo by Tiziana FABI / AFP)
Pietro Parolin
Forrás: Tiziana Fabi / AFP

Parolin kijelentette, "Ukrajnában borzalmas háború zajlik, amely Európa és a keresztény Európa szívét sújtja". Hozzátette, nem akarja felülvizsgálni egyes országok döntését, melyek fegyvert küldtek Ukrajnának, utóbbinak ugyanis - tette hozzá - joga van védekezni a támadással szemben.  

Annyit mondok csak, hogy a fegyverküldésre korlátozni a segítséget, gyenge válaszadást jelent (..) merev álláspontok helyett kreativitásra és bátorságra van szükség a tartós béke érdekében

 - hangoztatta Pietro Parolin.

A szentszéki államtitkár szerint az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalás elsőrendűnek számít, és nem megkerülhető. Kérdésre válaszolva a bíboros azonban pesszimistának mondta magát.

A Vatikán "kis lépésekkel" igyekszik cselekedni - mondta a szentszéki diplomáciát Ukrajnában képviselő Visvaldas Kubolkas apostoli nuncius a SkyTG24 olasz hírtelevíziónak.

Felfedte, hogy a katolikus egyház és a moszkvai patriarkátus közös humanitárius kezdeményezéssel akarta elszállítani a civileket Mariupol városából, amit azonban a térséget ellenőrző orosz hatóságok nem engedélyeztek. Hasonlóképpen nemet mondtak arra is, hogy a pápa közeli munkatársa, Konrad Krajewski bíboros, aki húsvétkor Ukrajnában tartózkodott, eljusson Mariupolba.

Az apostoli nuncius nehéznek, de nem lehetetlennek nevezte Ferenc pápa esetleges látogatását Ukrajnában. Emlékeztetett, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár kijevi látogatása alatt sem álltak le a katonai akciók.

A litván származású Visvaldas Kubolkas szerint Ferenc pápa "zarándoklatot tehetne Ukrajnában azokon a helyszíneken, ahol a legnagyobb a szenvedés".

A L'Espresso című olasz baloldali hetilap értesülései szerint a Vatikán március óta "naponta több ezer euróval" támogatja az ukrajnai katolikus egyházmegyéket és más vallásos szervezeteket. A több mint 40 milliós országban 3,2 millió a katolikusok száma. Ezen kívül a Vatikán közbenjárása segített Vorzel és Herszon város árvaházainak evakuálásához március 9-én és 10-én. Ferenc pápa és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök március 22-i telefonbeszélgetésén a menekültek segítéséről volt szó, és egy nappal később Parolin bíboros felszólította a kijevi nunciatúrát, hogy legalább ötven autóbuszból álló konvojt szervezzen Mariupol lakosságát egy része kimenekítésére - írta a L'Espresso.

Zelenszkij szerint újabb tömegsírt találtak Kijev megyében mintegy 900 holttesttel

Az ukrán államfő lengyel újságíróknak adott nyilatkozatában pénteken kijelentette: annak ellenére bukkantak ekkora tömegsírra, hogy az oroszok a holttestek egy részét krematóriumokban égették el. "Hány ember halt meg, senki sem tudja. Lesznek következmények, lesz nyomozás, aztán lesz népszámlálás" - mondta Zelenszkij. Kitért arra, hogy a nemzetközi intézmények szerinte időnként lassan dolgoznak, és nem biztos, hogy el tudják számoltatni a felelősöket, "ilyen vagy olyan bizonyíték hiányában, pedig vannak tanúk, akik mindent láttak". Hozzátette, hogy a mobil krematóriumokat, amelyekben az orosz katonák elégették az áldozatok holttesteit, úgyszintén visszaviszik Oroszországba.

Az elnök kiemelte, hogy az ukrán hatóságok szerint mintegy 500 ezer ukránt vittek erőszakkal és jogellenesen Oroszországba. Úgy vélekedett, hogy az ukrán ügyészség és a rendfenntartók minden bizonnyal megtalálják és elítélik a polgári lakosság elleni bűncselekményekben érintett összes orosz "megszállót". Ukrajna számára fontos, hogy nemzetközileg elismerjék: az oroszok követtek el ilyen bűncselekményeket, és Oroszországnak történelmi felelősséget kell viselnie ezért a háborúért" - hangsúlyozta.  

Zelenszkij a háború befejezésére irányuló tárgyalásokra rátérve úgy vélekedett, nagy a kockázata annak, hogy mindenfajta párbeszéd megszakad az orosz féllel. Az elnök szerint most "túl lassú" a tárgyalások folyamata.

Megfogalmazása szerint zajlanak ugyan egyeztetések az ukrán és az orosz tárgyalóküldöttségek között videokonferencia útján, de "mind tudjuk, hogy (orosz oldalon) mindent egy ember dönt el" - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva. Ezért - mint mondta - meggyőződése, hogy a fontos kérdésekben döntés csakis Ukrajna és Oroszország elnökének találkozóján születhet.

Salvini szerint az orosz gázembargó hívei nem tudják, miről beszélnek

Az Oroszországból érkező gáz csapjait nem lehet reggelről estére elzárni, és aki ezt szorgalmazza, nem tudja miről beszél Matteo Salvini, a Liga jobboldali olasz párt vezetője szerint, aki háború helyett békét sürgetett egy Rómában tartott gazdasági találkozón pénteken.

SALVINI, Matteo;
Przemysl, 2022. március 8. Matteo Salvini, az olasz Liga párt elnöke sajtótájékoztatót tart Przemysl vasúti pályaudvara elõtt, a lengyel-ukrán határ közelében 2022. március 8-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/PAP/Darek Delmanowicz
Forrás: Darek Delmanowicz

 

Nem lesznek külföldi államfők a moszkvai győzelem napi díszszemlén

Oroszország idén egyetlen külföldi államfőt sem hív meg a hagyományos győzelem napi katonai díszszemlére - jelentette be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken.

Moszkva, 2022. április 29. Orosz légvédelmi rakétarendszer a gyõzelem napi díszszemle próbáján Moszkvában 2022. április 28-án. Oroszországban május 9-én ünneplik a náci Németország felett a II. világháborúban aratott gyõzelem 77. évfordulóját. MTI/AP
Forrás: -

 

Az orosz és az ukrán elnököt is meghívták Indonéziába a G20-csúcstalálkozóra

A világ iparilag legfejlettebb 20 államát tömörítő G20 csoport soros elnökségét jelenleg betöltő Indonézia Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnököt is meghívta a csoport idei csúcstalálkozójára, PUTYIN MÁR MEG IS ERŐSÍTETTE RÉSZVÉTELÉT- jelentette be Joko Widodo indonéz államfő pénteken.

PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. április 26. Vlagyimir Putyin orosz elnök megérkezik a 2022-es pekingi téli olimpián aranyérmet nyert sportolók állami kitüntetési ünnepségére a moszkvai Kremlben 2022. április 26-án. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
Forrás: Jurij Kocsetkov

 

Azt kérik a lakosságtól, hogy idén ne látogassanak el a temetőbe húsvét után

Az ukrán hatóságok azt kérik a lakosságtól, hogy idén mondjanak le az ortodox húsvét utáni hagyományos temetőlátogatásról. Luhanszk régió kormányzója meg is tiltotta az állampolgároknak, hogy temetkezési helyeket látogassanak a háborús veszélyhelyzet miatt - írja a The Guardian.

 

Norvégia bezárja kikötőit az orosz hajók előtt

Norvégia lezárja határait és kikötőit az orosz teherautók és hajók előtt, csatlakozva az EU által az ukrajnai háború miatt bevezetett szankciókhoz - közölte a norvég külügyminisztérium.

AZ OROSZ HALÁSZHAJÓK, AMELYEK GYAKRAN ÉSZAK-NORVÉGIA KIKÖTŐIBEN RAKODJÁK KI FOGÁSAIKAT, MENTESSÉGET KAPNAK A SZANKCIÓK ALÓL.

A Norvégiához tartozó Spitzbergák szigetcsoport szintén mentesül a szankciók alól - írja a The Guardian

 

Így néz ki a kijevi lakóépület a tegnapi rakétatalálat után - képek

 

Heves aknavetőtűz érte Szumi körzetét

Az ukrán határőrség jelentése szerint a határhoz közeli Szumi körzetét április 29-én reggel több mint 30 alkalommal támadták aknavetőkkel Oroszországból.

Áldozatokról nem érkezett jelentés.

 

Egy újságíró a kijevi lakóházat ért rakétacsapás áldozata

A legfrissebb hírek szerint Vera Girics újságírónő halt meg a Kijevet ért tegnapi rakétacsapásban.

HOLTTESTÉT ÁPRILIS 29-ÉN REGGEL TALÁLTÁK MEG A HÁZ ROMJAI ALATT, AHOL LAKOTT- írja a The Guardian

Vera Girics 2018. február 1-jén kezdett dolgozni a Radio Szvoboda kijevi részlegénél. Azt megelőzően vezető ukrán televíziós csatornáknál dolgozott.


Elképesztő felvételen, ahogy egy orosz tank megsemmisül - videó

Az ukrán hadsereg a Harkov körüli harcokban lőtte ki az orosz tankot.

 

Az ukránok szerint eddig 23 ezer orosz katona halt meg a háborúban

AZ UKRÁN HADSEREG TOVÁBBÁ MEGSEMMISÍTETT 187 REPÜLŐGÉPET, MAJDNEM EZER TANKOT, 8 HAJÓT ÉS TÖBBEK KÖZÖTT 435 TÜZÉRSÉGI ÜTEGET IS.

 

Holttestet találtak a kijevi lakóház romjai között, amit tegnap rakétatalálat ért

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko közölte, hogy egy holttestet találtak a főváros Sevcsenkivszkij kerületében, a lakóház romjai között, amit tegnap orosz rakétacsapás ért - írja a The Guardian

 

Aknavetővel lőttek egy orosz falut az ukránok

Egy Ukrajnával határos orosz faluban lévő ellenőrzőpontot lőttek az ukránok pénteken - közölte a kurszki terület kormányzója

ROMAN SZTAROVOJT ELMONDTA, HOGY AKNAVETŐTŰZ TALÁLT EL EGY ELLENŐRZŐPONTOT KRUPETSBEN, NEM MESSZE AZ UKRAJNAI SZUMI VÁROSÁTÓL.

A támadásnak nincsenek áldozatai, kár sem keletkezett.

A kormányzó szerint az orosz katonaság és határőrség viszonozta a tüzet - írja a BBC

 

Legalább 1 ukrán katona meghalt az Azovstal üzemre mért tegnapi orosz légicsapásban

További száz már eleve sebesült ukrán katona újabb sérüléseket szenvedett az április 28-ai orosz támadás következtében - jelentette az Ukrainska Pravda.

 

Heves orosz ágyúzás érte a Luhanszki területeket

A luhanszki terület közigazgatás vezetője, Szerhij Haidai arról számolt be, hogy az orosz csapatok tízszer intéztek támadást a régió falvai és városai ellen. 

Házak és melléképületek rongálódtak meg.

Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

 

Kijev és Szófia szoros katonai és gazdasági együttműködési megállapodást kötött

Ukrajna és Bulgária szoros katonai és gazdasági együttműködésről állapodott meg az országok vezetőinek kijevi tárgyalásait követően - derül ki a csúcstalálkozó után tett nyilatkozatokból.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Kiril Petkov bolgár miniszterelnök az Oroszországra gyakorolt szankciós nyomásról és az uniós szintű együttműködésről tárgyalt - közölte az ukrán államfő csütörtök este egy videóbeszédben.

Nagyon fontos megállapodás született katonai felszereléseink bolgár gyártóüzemekben történő javításáról

- mondta Zelenszkij.

Egy másik kérdés, amelyben megállapodtunk, az ukrán villamosenergia Bulgáriába történő szállítása és a transzbalkáni gázvezeték bolgár féllel közös használata

- tette hozzá az ukrán államfő.

ZELENSZKIJ ÉS PETKOV ABBAN IS MEGÁLLAPODOTT, HOGY KIJEV HASZNÁLHATJA A BULGÁRIAI VÁRNA KIKÖTŐJÉT AZ UKRAJNÁBÓL SZÁRMAZÓ MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK EXPORTJÁRA.

Mivel Oroszország az összes ukrán kikötőt ellenőrzi vagy blokkolja, Kijevnek alternatív útvonalakat kell keresnie.

Petkov kijevi útját heves vita előzte meg Szófiában. A Moszkva-barátnak számító Rumen Radev bolgár elnök ellenezte a látogatást, és a kormánytárs szocialisták is elutasították, hogy a kijevi delegáció tagjai legyenek.

 

Ukrajna ma megpróbálja kimenekíteni a civiliket a mariupoli Azovstal területéről

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatala közölte, hogy Ukrajna ma egy "műveletet" tervez végrehajtani a civilek evakuálására az Azovstal acélműből - írja a Sky News.

A FELTÉTELEZÉSEK SZERINT CIVILEK SZÁZAI REKEDTEK A KOMPLEXUM ALATTI ÓVÓHELYEKEN, AMELYET UKRAJNA SZERINT AZ OROSZ ERŐK FOLYAMATOSAN BOMBÁZNAK.

A korábbi kísérletek az emberek evakuálására az üzemből eredménytelennek bizonyultak, és mind Ukrajna, mind Oroszország egymást hibáztatta.

 

Több mint 12 ezren érkeztek Magyarországra Ukrajnából csütörtökön

Magyarország területére csütörtökön az ukrán-magyar határszakaszon 5999 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 6221-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken.

A BELÉPTETETTEK KÖZÜL A RENDŐRSÉG 758 EMBERNEK ÁLLÍTOTT KI IDEIGLENES TARTÓZKODÁSRA JOGOSÍTÓ IGAZOLÁST, AMI 30 NAPIG ÉRVÉNYES.

Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - tudatta a rendőrség.

Közölték azt is: az ukrajnai háború elől csütörtökön 344 ember, köztük 187 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte csütörtökön a police.hu oldalon, hogy

A KÉSZENLÉTI RENDŐRSÉGGEL ÉS RENDŐRJÁRŐR KÉPZÉSBEN RÉSZTVEVŐKKEL SEGÍTIK AZ UKRAJNÁBÓL VONATTAL ÉRKEZŐ MENEKÜLTEKET.

A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is - fűzték hozzá.

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - áll a közleményben.

 

Rakétavetőkkel lőttek két ukrán falut kora reggel

Április 29-én kora reggel az orosz erők Grad rakétavetőkkel támadták az ukrán Dnyipropetrovszki területen fekvő Velyka Kostromka és Marianske falvakat - közölte Valentyin Reznyicsenko, a terület kormányzója, aki szerint a raktárépületek rongálódtak meg.

Az esetleges áldozatok számáról egyelőre nem érkezett jelentés.

 

A britek szerint a heves ukrán ellenállás miatt lassan halad az új orosz offenzíva

A brit Védelmi Minisztérium kiadta a legfrissebb információkon alapuló napi hírszerzési jelentését az ukrán-orosz háború állásáról.

A britek szerint:

Oroszország stratégiai célja továbbra is a teljes donbaszi régió feletti ellenőrzés megszerzése, a Donyecki és Luhanszki területek feletti ellenőrzés biztosítása.

A heves ukrán ellenállás miatt az orosz hadsereg nem volt képes jelentős ellőrenyomulásra, jelentős veszteségeket szenvedett.

 

Több ország Moldova és a Dnyeszter Menti Köztársaság elhagyására szólította fel állampolgárait

Bulgária és Izrael április 28-a óta már nem ajánlja állampolgárainak, hogy Moldova és a 
Dnyeszter Menti Köztársaság területén tartózkodjanak. 

A két ország az említett területek elhagyását tanácsolja állampolgárainak.

 

Egy eltévedt rakéta katasztrófát okozhat

Ha egy rakéta eltéved, az potenciálisan nukleáris katasztrófához vezethet - figyelmeztetett Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség főigazgatója.

A Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség április 28-án közölte, hogy felülvizsgálja azokat az ukrán jelentéseket, amelyek szerint egy rakéta közvetlenül egy ukrán atomerőmű fölött repült el.

 

További 30 milliárd dollárt kap Ukrajna az Egyesült Államoktól

Megszavazta az amerikai képviselőház tegnap este az Ukrajnának ígért 30 milliárd dolláros támogatást - írta a The Guardian. A képviselők 417-10-es arányban támogatták a javaslatot, már csak Joe Biden aláírására vár. 

A Biden-kormányzat korábban bejelentette be, hogy további 30 milliárd dollárt kér a kongresszustól ukrajnai katonai és humanitárius segélyekre a már korábban jóváhagyott közel 14 milliárd dolláron felül.

 

A hidegháború óta nem látott hadgyakorlatra készül a NATO Kelet-Európában

Csak Nagy Britannia 8000 katonát küld a nyáron tervezett monstre hadgyakorlatra - írta a Sky News.

Ez lesz az egyik legnagyobb hadgyakorlat a hidegháború óta, a NATO tervek szerint Finnországtól Észak-Macedóniáig állomásoztat csapatokat, a britek mellett több ezer, dán, izlandi és norvég résztvevővel. 

A brit védelmi minisztérium szerint a tervezett gyakorlatok javítani fogják a brit és a finn csapatok egymás melletti együttműködési képességét,

elrettentve az orosz agressziót Skandináviában és a balti államokban.

 

Kórházat érhetett rakétatalálat az Azovsztal területén - videó

Az ukrán védelmi minisztérium szerint tábori kórházat ért rakétacsapás a mariupoli Azovsztal acélgyár területén. A támadásnak a minisztérium szerint több halottja és sebesültje is van.

 

Kilenc orosz támadást vertek vissza Donbanszban

Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint

kilenc orosz támadást vertek vissza tegnap Donbanszban

- írta a Kyev Independent. 

Az oroszok a hadműveletekben hat tankot, egy ágyút, 12 páncélozott járműt, egy autót, és egy légvédelmi ágyút vesztettek.

 

Egy 25 emeletes épületet ért rakétatalálat, tíz sérült - fotók

Az ukrán katasztrófavédelem szerint az egyik rakéta egy 25 emeletes épület alsó két szintjébe csapódott be, az eddigi információk szerint tízen sérültek meg - írta a Kyev Independent.

 

Rakétatámadás érte éjszaka Kijevet - videó

Legalább két rakéta csapódott be csütörtök este Kijev belvárosában, a támadásban tízen sérültek meg. A The Guardian felvétele a robbanásról:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában