Ukrán válság

2022.04.16. 07:26

Orosz-ukrán háború: Oroszország szerint már nincsenek ukrán katonák Mariupolnál

Kövesse folyamatosan frissülő cikkünkben az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit!

 

Az orosz-ukrán háború legfontosabb szombati eseményei

  • Kitiltották Oroszországból a brit kormányfőt és külügyminiszterét
  • Több mint 12 ezer menekült érkezett pénteken Ukrajnából
  • Több várost is rakétákkal támadtak az oroszok éjjel
  • Újabb támadásra készülhetnek az oroszok Moszkva miatt
  • Több mint 900 civil holttestét találták meg a kijevi régióban
  • Több mint 5 millióan menekültek el eddig Ukrajnából
  • Éheznek a Mariupolban rekedt emberek

Odesszánál lelőttek egy nyugati fegyvereket szállító ukrán repülőt

Az orosz légvédelmi erők Odessza térségében lelőttek egy ukrán katonai szállító repülőgépet, amely nyugati fegyvereket szállított - közölte szombaton Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Konasenkov szerint az elmúlt nap folyamán AZ OROSZ MŰVELETI-HARCÁSZATI LÉGIERŐ 67 UKRÁN ÉLŐERŐ- ÉS HADITECHNIKAI ÖSSZPONTOSULÁSRA MÉRT CSAPÁST.

A rakétaegységek 317 katonai célpontra, közöttük 274 támogató pontra és élőerő-összpontosülásra, 24 parancsnoki állásra és két katonai üzemanyagraktárra mértek csapást. Lozovaja és Veszela települések felett lelőttek két ukrán pilóta nélküli repülő szerkezetet.
Az orosz védelmi minisztérium szombaton azt is bejelentette, hogy

MEGTISZTÍTOTTÁK A MARIUPOLI AGGLOMERÁCIÓT AZ UKRÁN KATONÁKTÓL,

 és mindössze néhány katona maradt az Azovsztal acélműben, ahol több összecsapás is történt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton több ukrán médiumnak adott interjúban közölte: az utolsó ukrán katonák eltávolítása az orosz erők által ostromlott Mariupolból "véget vet minden béketárgyalásnak" Moszkvával.

 

Az orosz erők megtámadtak egy kőolajfinomítót

Az orosz erők tüzérségi támadást intéztek a frontvonal közelében fekvő kelet-ukrajnai Liszicsanszkban működő kőolajfinomító ellen - közölték szombaton a helyi hatóságok.

A TÜZÉRSÉGI TÁMADÁS KÖVETKEZTÉBEN A FINOMÍTÓBAN TŰZ ÜTÖTT KI, JELENLEG IS FOLYIK AZ OLTÁS

- közölte Telegram-csatornáján Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye állami közigazgatási hivatalának a vezetője.

"Az oroszok rendszeresen támadják az intézményt, hogy lefárasszák a mentőszolgálatokat. Itt nincsen üzemanyag, csak kőolajszármazékok égnek" - tette hozzá Hajdaj.

Az olajfinomító Liszicsanszktól mintegy négy kilométerre nyugatra fekszik.

Liszicsanszkot és a Donyec folyó túlsó partján fekvő Szeverodonyecket naponta támadják az orosz erők - jelentették az AFP francia hírügynökség tudósítói az utóbbi napokban a helyszínről.

 

Oroszország szerint már nincsenek ukrán katonák Mariupolnál

Az orosz védelmi minisztérium azt jelentette be szombaton, hogy már nincsenek ukrán katonák Mariupolnál. Azt a néhány embert pedig, akik az azovstali acélüzemet védik, körbekerítették. Az oroszok szerint 4000 ukrán katona halt meg Mariupolnál - írja a Sky News.

 

Közel 1500 embert evakuáltak ma

1449 embert sikerült ma evakuálni humanitárius folyosókon keresztül Ukrajnában - írja a Sky News.

 

Az első videó az elsüllyedt Moszkva hadihajó legénységéről

A felvétel Szevasztopolban készült, miután evakuálták a legénységet.

 

Olaszország lezárja kikötőit az orosz hajók előtt

Vasárnaptól kitiltják az olasz kikötőkből az orosz hajókat. Az intézkedést a kikötői kapitányságok főparancsnoksága körlevélben közölte. Olaszország az Ukrajna elleni agresszió miatt Oroszországgal szemben április 8-án további szankciókat bevezető európai uniós döntés értelmében jelentette be a tilalmat.

A jelenleg olasz kikötőkben tartózkodó hajóknak "kereskedelmi tevékenységük befejezése után" azonnal távozniuk kell - áll a körlevélben. Az intézkedés azokra a hajókra is vonatkozik, amelyeken 2022. február 24. után az orosz zászlót más nemzet lobogójára cserélték.

A TILALOM - AZ UNIÓS DÖNTÉS ÉRTELMÉBEN - NEM VONATKOZIK AZOKRA A HAJÓKRA, MELYEK SEGÍTSÉGRE VAGY MENEDÉKRE SZORULNAK, és amelyeknek biztonsági okokból van szükségük a kikötőkbe való bejutásra, vagy amelyek a tengeren életeket mentettek.

 

Előrenyomultak az orosz csapatok Mariupolnál

A háború kezdete óta ostromlott Mariupolnál előrenyomultak az orosz csapatok, akik valószínűleg a Kijevnél elszenvedett kudarcukat akarják ellensúlyozni - írja a The Guardian. "Nagyon nehéz a helyzet. A katonáink, a sérültjeink be vannak kerítve. Humanitárius válság van... ennek ellenére a srácok megvédik a várost" - mondta Zelenszkij elnök.

Megrongálódott épület Mariupolban 2022. április 15-én. FORRÁS: ANADOLU AGENCY VIA AFP/2022 ANADOLU AGENCY/LEON KLEIN

 

40 ezer ember hagyta el Ukrajnát az elmúlt 24 órában

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint 40 ezer ember hagyta el Ukrajnát az elmúlt 24 órában. Az elmenekültek közül 5 millió embernek nem lesz hova visszatérnie, mivel az otthonuk megrongálódott vagy teljesen megsemmisült a háborúban - írja a The Guardian.

 

700 ukrán katona és 1000 civil esett hadifogságba

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerint a háború kezdete óta 700 ukrán katona és több mint 1000 civil esett orosz hadifogságba - írja a Sky News.

 

Több mint 16 ezren adtak be menedékkérelmet a háború kezdete óta Magyarországon

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán háború kitörése óta - 2022. április 16. 6.00 órai adatok alapján -EDDIG 16 254 MENEDÉKESKÉNTI ELISMERÉS IRÁNTI KÉRELMET REGISZTRÁLT, ebből 8 654 fő 18 év alatti kérelmező. A kérelmet benyújtók döntő többsége család - édesanyák és gyermekeik. Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság a hosszú hétvégén is folyamatosan a menedékes kérelmet benyújtók rendelkezésére áll a Budapest, Harmat utca 131. szám alatt található ügyfélszolgálatukon.

A Főigazgatóság az orosz-ukrán háború kezdete óta minden segítséget megad a háború elől menekülők regisztrálásában, informálásában, koordinálásában és minden egyéb szükséges feladat ellátásban, szorosan együttműködve a társszervekkel. A rendvédelmi hatósági munkavégzés gördülékenyen zajlik.

 

Hétfőtől elzárhatják Mariupolt a külvilágtól az oroszok

A BBC szerint Mariupolt el akarják zárni az oroszok a külvilágtól: hétfőtől nem hagyhatja el senki a várost, nem lesznek evakuációs folyosók sem. Az egyik polgármester-helyettes szerint 4-5 napja készítik elő a tervet az oroszok. Serhii Orlov azt nyilatkozta a BBC riporterének, hogy információi szerint még szigorúbb szabályokat terveznek bevezetni az oroszok a városban, és korlátoznák a kerületek közötti átjárást.

 

Klicsko: Nem biztonságos visszatérni Kijevbe

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere arra figyelmeztette azokat, akik elhagyták az ukrán fővárost, hogy veszélyes lenne visszatérniük - írja a The Guardian. "Ismét csak azt kérem mindenkitől, hogy ne hagyják figyelmen kívül a légiriadókat. És azoktól, akik már korábban elhagyták Kijevet és most vissza akarnak térni, azt kérem, hogy maradjanak továbbra is biztonságosabb helyeken" - üzente a polgármester.

 

Egy ember meghalt Harkovban, 18-an megsérültek

Rakétatámadás érte Harkovot szombaton, egy ember meghalt, tizennyolcan megsérültek. A mentőegységek szerint a rakéta egy piacon csapódott az emberek közé

Lviv régió kormányzója bejelentette, hogy Belarusz területéről szálltak fel azok az orosz Su-35 típusú repülők, amik rakétacsapásokat mértek a régióra - írja a Sky News.

 

Az ukrán főügyész szerint 200 gyerek halt meg a háború kezdete óta

Az ukrán főügyész hivatala szerint az orosz-ukrán háború kezdete óta 200 gyerek halt meg Ukrajnában, 360 gyerek pedig megsérült - írja a Sky News.

 

20 100 orosz katona halt meg Ukrajna szerint

Ukrajna közölte a legfrissebb információkat az orosz veszteségekről.SZERINTÜK EDDIG 20 100 OROSZ KATONA HALT MEG A HÁBORÚ KEZDETE ÓTA.Azt is közölték többek között, hogy adataik szerint 145 helikoptert, 163 repülőt és 762 tankot vesztett el az orosz hadsereg - írja a Sky News.

 

Egy ember meghalt a mai kijevi támadásokban

Egy ember meghalt a mai kijevi támadásokban Vitalij Klicsko polgármester szerint. Többen meg is sérültek - írja a BBC.

 

Videó is készült a kijevi támadásról

Orosz katonák Kijevben lebombáztak egy katonai gyárat, Mikolajivban pedig megtámadtak egy katonai járműveket javító üzemet.

A közösségi médiában egy felvétel is megjelent, amelyen a kijevi üzemből száll fel a füst a támadás után.

 

Kitiltották Oroszországból a brit kormányfőt és külügyminiszterét

Az orosz külügyminisztérium szombaton közölte, hogy megtiltotta a belépést az országba Boris Johnson brit miniszterelnök, Liz Truss külügyminiszter, valamint Ben Wallace védelmi miniszter és 10 másik brit kormánytag és politikus számára.

A lépésre a brit kormány példátlanul ellenséges fellépése, különösen a magas rangú orosz tisztviselők elleni szankciók bevezetése miatt került sor

– áll a minisztérium közleményében.

A tárca hozzátette, hogy a listát hamarosan kibővítik.

Oroszország megsemmisítette egy katonai gyárat Kijevben

Oroszország megsemmisítette egy páncélozott járműveket gyártó üzem épületeit az ukrán fővárosban, Kijevben és egy katonai javítóüzemet Mikolajiv városban – idézte szombaton az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot.

A csapásokat nagy pontosságú, nagy hatótávolságú fegyverekkel hajtották végre. Oroszország egy ukrán Szu-25-ös repülőgépet is lelőtt a kelet-ukrajnai Harkivi terület Izjum városának közelében

– tette hozzá az Interfax az orosz védelmi tárcára hivatkozva.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője szombaton arról számolt be, hogy az orosz rakétaerők és tüzérség az ukrán egységek 43 ellenőrző pontjára, 8 katonai felszereléshez szükséges üzemanyagot szállító konvojra, valamint 760 olyan területre csapott le, ahol az ellenség emberei koncentrálódtak. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy szombatra kilenc humanitárius folyosóról megnyitásáról állapodtak meg a civilek kimenekítése érdekében, többek között az ostromlott Mariupolból.

Hozzátette, hogy a 9 evakuálási folyosóból ötöt az ukrajnai Luhanszk régióban alakítják ki, az ország keleti részén, amely a helyi tisztviselők szerint erős ágyúzás alatt áll.

Legalább két civil meghalt és négy megsebesült az orosz támadásokban Ukrajna-szerte

– közölték helyi tisztviselők szombaton kora reggel.

Egy ember meghalt, 3 pedig megsebesült keleti Luhanszk régióban történt lövöldözésben

– közölte Szerhij Gaidaj, a régió kormányzója egy online bejegyzésben.

Megsérült a gázvezeték Liszicsanszkban és Szeverodonyeckben. Az említett települések gáz és víz nélkül maradtak

– írta Gaidaj a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett bejegyzésében.

Meneküljenek, amíg még lehet

– tanácsolta Gaidaj egy későbbi bejegyzésében, hozzátéve, hogy buszok állnak azok rendelkezésére, akik készek az evakuálásra.

Egy ember meghalt, egy pedig megsebesült a közép-ukrajnai Poltava régió fővárosa, Poltava közelében lévő kis falu elleni éjszakai támadásban

– közölte a régió kormányzója, Dmitro Lunin a Telegramban közzétett bejegyzésében.

Az elmúlt 24 órában az ukrán erők 64 katonája esett el az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság területén. Erről Eduard Baszurin, a köztársasági védelmi minisztérium tárcájának hivatalos szóvivője számolt be szombaton. Hozzátette, hogy embereik két harckocsit, egy légvédelmi üteget, két páncélozott és egy teherszállító járművet semmisítettek meg.

Több mint 12 ezer menekült érkezett pénteken Ukrajnából

Magyarország területére pénteken az ukrán-magyar határszakaszon 7045 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 5251-en mondták azt, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Több várost is rakétákkal támadtak az oroszok éjjel

Éjjel 3 ukrán várost támadtak az orosz csapatok. Kirovohrad megyében, Alexandria repülőterét érte rakétacsapás. Luhanszkban egy ember meghalt, hárman pedig megsebesültek, amikor megtámadták a várost. Szeverodonyeckben pedig egy fővezetékre mértek csapást, ezért nincs gáz és víz a településen – foglalta össze a Sky News.

Újabb támadásra készülhetnek az oroszok Moszkva miatt

A Kreml újabb rakétatámadásra készül Ukrajnában, válaszul a Moszkva, vagyis az orosz rakétacirkáló elsüllyedésére – írja a Sky News.

A kijevi célpontok elleni rakétatámadások számát és mértékét fokozni fogják, ha a kijevi nacionalista rezsim bármilyen terrortámadást vagy elterelést követ el Oroszország területén

– mondta Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A Moszkva az oroszok szerint azért süllyedt el, mert tűz pusztított a hajón, amíg az ukránok azt állítják, ők mértek rakétacsapást a cirkálóra.

Több mint 900 civil holttestét találták meg a kijevi régióban

Több mint 900 civil holttestét fedezték fel a kijevi régióban az orosz kivonulás után – közölte az ukrán rendőrség nyomán a Fox News. A főváros regionális rendőrségének vezetője szerint 95 százalékuk lőtt sebekbe halt bele, ami arra utal, hogy sokakat egyszerűen kivégeztek.

Független forrásból eddig nem tudták megerősíteni az ukrán rendőrség beszámolóját.

Több mint 5 millióan menekültek el eddig Ukrajnából

Az ENSZ szerint több mint 5 millió ember menekült el Ukrajnából a háború kezdete. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága 4,8 millió ukrán háborús menekültet számlált, amíg az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezet további mintegy 215 ezer ukrán állampolgársággal nem rendelkező személyről tud, aki szintén kénytelen volt elmenekülni az országból.

Éheznek a Mariupolban rekedt emberek

Az ENSZ hozzáférést kért, hogy segélyeik eljussanak a háborús övezetekben rekedt ukránokhoz, miután közölték, hogy az ostromlott városokban éheznek az emberek. A Világélelmezési Program szerint a háború kezdete óta 1,4 millió embernek juttatottak el segélyt Ukrajnába, de még ebben a hónapban további 2,3 millió embernek szeretnének élelmiszert szállítani. A szervezet szerint segélyszállítmányaikat nem engedték be a déli kikötővárosba, Mariupolba, ahol azzal vádolják Oroszországot, hogy megpróbál kiéheztetni 300 ezer lakost éheztetni, hogy megadják magukat.

Az egy dolog, amikor az emberek szenvednek a háború pusztításától. Egy másik dolog, amikor éhen halnak

– idézte David Beasley, a program ügyvezető igazgatóját a BBC.

Borítókép: Anadolu Agency via AFP / Metin Aktas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában