Exit poll

2022.04.24. 20:59

Emmanuel Macron nyerte a francia elnökválasztást a felmérések szerint

Urnazáráskor a hivatalban lévő államfő a voksok több mint 58 százalékát szerezte meg.

Emmanuel Macron hivatalban lévő államfő nyerte a francia elnökválasztás második fordulóját vasárnap, győzelmet aratva a jobboldali szuverenista kihívója, Marine Le Pen felett – jelentették a France 2 és TF1 közszolgálati televíziók az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérések alapján – írja a Magyar Nemzet.

Az Ifop, Elabe, Opinionway és Ipsos közvélemény-kutató cégek felmérései szerint Macront a szavazatok 57,6-58,2 százalékával választották újra, míg Marine Le Pen a szavazatok 41,8-42,4 százalékát tudhatja magáénak. A pontos eredményeket a következő órákban fogják nyilvánosságra hozni.

Ez azt jelenti, 2027-ig ismét Emmanuel Macron tölti be az elnöki posztot.

Az exit pollok hírére üdvrivalgás tört ki az Eiffel-torony lábánál, ahol a hivatalban lévő elnök hívei gyülekeztek.

Marine Le Pen elismerte választási vereségét.

2002 óta Macron az első politikus, aki másodjára is megnyeri az elnökválasztást. Ursula von der Leyen az elsők között gratulált a francia centrista politikus győzelméhez, az Európai Bizottság elnöke örömmel fogadta, hogy folytathatják a közös munkát Macronnal.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke szintén arról írt Twitter-oldalán, alig várja, hogy folytathassák a munkát a francia soros elnökséggel. Charles Michel pedig azt írta közösségi oldalára, ebben a nehéz időszakban szükség van egy erős Európára, és egy olyan Franciaországra, amely teljesen elkötelezett egy önállóbb Európa mellett.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök leadja szavazatát Le Touquet-ban 2022. április 24-én / MTI / EPA / / REUTERS / Gonzalo Fuentes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában