Ukrán válság

2022.03.29. 13:58

Menczer Tamás: mindenkinek segítünk, aki bajban van

Mindenkinek segítünk, aki bajban van - hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára Biatorbágyon, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsnak felajánlott adományok átvételekor.


Menczer Tamás azt mondta, hogy egyfelől mindenki segítséget kap Magyarországtól, menedéket talál itt, aki átjön a határon Ukrajna felől. Jelezte, hogy eddig több mint 500 ezer menekült érkezett és senki nem maradt ellátatlanul, mert "első biztonságos országként jár el hazánk".
Beszélt arról is, hogy a hat nagy karitatív szervezettel együttműködésben végzik ezt a feladatot, ezért mindegyik kapott a kormánytól 500 millió forintot, vagyis összesen hárommilliárdot kaptak. Megjegyezte, a katonák, a rendőrök, a kormányhivatalok és az érintett önkormányzatok is mindent megtesznek a menekültekért és minden támogatást megkapnak munkájukhoz.

Menczer Tamás megemlítette, hogy Kárpátalján és más ukrajnai területeken is segít a magyar kormány, eddig milliárdos nagyságrendben szállítottak tartós élelmiszert, kisgyermekek ellátásához szükséges felszereléseket és egészségügyi eszközöket.
Az államtitkár köszönetét fejezte ki az Alex Fémbútor Kft.-nek a nagyvonalú felajánlásért. A társaság száz fém emeletes ágyat és azokhoz kétszáz matracot ajánlott fel. Az ágyak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével kerülnek a határon túlra, elsősorban Kárpátaljára, ahol sok közép- és kelet-ukrajnai menekültet kell elszállásolni.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte, hogy hazánk egyértelmű álláspontot képvisel: mindenféle fegyverszállítást és katonai segítséget visszautasít, ugyanakkor minden jó szándékot, amelyekkel segíthetők az ukrajnai menekültek, szívesen fogad.

Hozzátette: az elmúlt egy hónapban a karitatív szervezetek és cégek is sokat segítettek, emellett több mint tízezer magánszemély a munkáját ajánlotta fel a karitatív szervezeteknek, a határon, a pályaudvarokon és a BOK csarnokban.
Az államtitkár jelezte, hogy a pénzbeli adományok is gyűlnek, már több mint 810 millió forint érkezett különböző számlákra.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke közölte, hogy Biatorbágyon a DHL adott kölcsön a karitatív tanácsnak egy nagy raktárt, ahol adományokat tudnak fogadni, s az első már meg is érkezett az Alex Fémbútor Kft.-től. Elmondta, az ágyak Kárpátaljára kerülnek, hogy a belső menekültek ne induljanak tovább, hanem helyben maradjanak.

Karasszon Mihály, az Alex Fémbútor Kft. ügyvezető igazgatója nagy örömnek nevezte, hogy termékeikkel járulhatnak hozzá a segítséghez és mint fémipari cégnek "nem halált okozó fegyvereket kell leszállítaniuk".

Az MTI kérdésére elmondta, hogy a felajánlott ágyak és matracok több mint 15 millió forint értéket képviselnek.   

 

Borítókép: Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke, Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, Karasszon Mihály és Bartos Gábor, az Alex Fémbútor Kft. ügyvezető igazgatói, valamint Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (b-j) a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsnak felajánlott adományok átvételén a DHL biatorbágyi raktárbázisán 2022. március 29-én.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában