Választás

2022.03.01. 17:29

Médiatanács: a kampányban is fontos a józan hangvétel megőrzése

Médiatanács: a kampányban is fontos a józan hangvétel megőrzése

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa közleményben hívta fel a politikai élet szereplőinek figyelmét arra, hogy a választási kampány hevében is fontos a józan hangvétel megőrzése, a szabad, sokszínű és kiegyensúlyozott tájékoztatás befolyásmentes fenntartása.

Az NMHH Médiatanácsa kedden azt közölte, hogy az elmúlt napokban, 

az orosz-ukrán háború kitörése után a magyarországi nyilvánosság és média is korábban ismeretlen helyzettel szembesült.

A szomszédunkban zajló tragikus események ráadásul egybeesnek a magyarországi országgyűlési választási kampánnyal. A médiának és különösen a közszolgálati médiának ilyen időkben kiemelt felelőssége van a megfelelő tájékoztatásban – hívták fel a figyelmet.

– Az elmúlt napokban politikai szereplők irányából súlyos kritika érte közszolgálati médiát és a média más szereplőit. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa álláspontja szerint ezek a megnyilvánulások alkalmasak lehetnek a közvélemény megtévesztésére és közhangulat indokolatlan felkorbácsolására – fogalmaztak.

A médiatanács hangsúlyozta, hogy a kiegyensúlyozott és tárgyilagos tájékoztatás ebben az időszakban kiemelt jelentőségű minden médium, szakértő, politikai és közéleti szereplő részéről.

Hozzátették, hogy a hatóság minden esetben az alkotmányos garanciák és a médiatörvény alapján jár el, a hozzá érkezett, a kiegyensúlyozatlanságra hivatkozó bejelentéseket a médiatanács ki fogja vizsgálni és megalapozott döntéseket fog hozni.

A médiatanács ezen túlmenően célvizsgálatot indít, amely bemutatja az országos elérésű, hírműsorokat szolgáltató televíziós csatornáknak a háborús helyzettel kapcsolatos tájékoztatási tevékenységét – közölték.

Borítókép: Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke interjút ad az MTI-nek Budapesten 2022. február 21-én / MTI/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában