Választás és népszavazás

2022.03.09. 09:44

Szerdán 16 óráig regisztrálhattak a levélben szavazók

Ma 16 óráig regisztrálhattak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az áprilisi országgyűlési választásra és a vele egy napon rendezett népszavazásra; jelenleg csaknem 450 ezren szerepelnek a levélben szavazók névjegyzékében - olvasható a Nemzeti Választási Iroda (NVI) oldalán.

A valasztas.hu oldalon olvasható tájékoztató nem azt tartja nyilván, hogy mely államokból érkezett a kérelem, hanem azt, hogy a kérelmező melyik országba kéri az értesítést a névjegyzékbe vételéről.

E szerint a már névjegyzékbe vett 449 548 választópolgárból legtöbben romániai (193 099), illetve szerbiai (67 910) értesítési címet adtak meg a regisztrációnál.

Németországot 5119-en, az Egyesült Államokat 1790-en, Kanadát 1338-an, Nagy-Britanniát 1159-en, Svájcot 1075-en, Ausztráliát 803-an, Svédországot 694-en, Magyarországot pedig 2727-en jelölték meg értesítési címként. Kettős állampolgárságot tiltó országot 23 091-en adtak meg értesítési címként, 146 077-en pedig e-mailes elérhetőséget jelöltek meg.

A tavaszi országgyűlési választáson és a vele egy napon rendezendő országos népszavazáson a külföldön élő, magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok levélben szavazhatnak. Ehhez előbb regisztrálniuk kellett az NVI-nél, az iroda ez után levélben juttatja el a szavazási iratcsomagot 

- köztük az országgyűlési választás és a népszavazás szavazólapjait - a választópolgárhoz, aki a voksait levélben adhatja le. Az NVI arra a címre küldi meg a szavazási levélcsomagot, amelyet a választópolgár a regisztrációs kérelemben megjelölt, de a választó dönthet a szavazási levélcsomag személyes átvétele mellett is.

Aki előzőleg már sikeresen regisztrált, annak nem kell új kérelmet benyújtania, mert a korábbi tíz évig érvényes és több esetben - például a szavazat leadásával - újraindul az érvényességi idő. A regisztrációra március 9-én 16 óráig volt lehetőség. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben csak országos listára, illetve a népszavazáson szavazhatnak.

A 2018-as országgyűlési választás idején 378 ezer magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár szerepelt a névjegyzékben.

A Nemzeti Választási Iroda tavaly ősszel jogszabályi felhatalmazás alapján küldött tájékoztató levelet a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak a levélszavazással kapcsolatos tudnivalókról. Ebben azt javasolta azoknak, akik már regisztráltak, hogy ne felejtsék el bejelenteni, ha a regisztrációjuk óta változtak adataik, például azért, mert elköltöztek. Az NVI arra is felhívta a határon túli szavazók figyelmét, hogy be kell jelenteniük külföldön az illetékes konzulátuson vagy Magyarországon a fővárosi kormányhivatalnál, ha elhalálozott a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, levélszavazásra jogosult rokonuk, az elhunyt ugyanis csak így kerülhet le a levélszavazásra jogosultak névjegyzékéről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában