Járvány

2022.03.24. 16:57

Kósa Lajos: ahhoz, hogy biztonságban legyünk, szükség van a saját vakcinagyárra

Nem létező szerződések felbontását kéri az Magyar Szocialista Párt.

Az MSZP azt követeli a kormánytól, hogy mondja fel a debreceni oltóanyaggyár orosz szerződéseit és ott az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével rendelkező vakcinákat állítsanak elő - közölte a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője vasárnap az MTI-vel.  

 

Ujhelyi István szerint az európai engedéllyel nem rendelkező orosz vakcina magyarországi gyártása csak a kormánypárt számára jelent hasznot. Az MSZP politikusa hozzátette: úgy tudják, „közpénzmilliárdokat csoportosítottak át az intézmény létrehozására, amelynek végső számlája valahol 50 milliárd forint felett várható”. 

A Napló megkeresésére Kósa Lajos országgyűlési képviselő elmondta: a baloldal mindig is oltásellenes volt, folyamatosan azok ellen kampányolt. 

– Azt mondták, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által jónak minősített vakcinák nem megfelelőek, és működjünk együtt az Unióval, amelynek szállítmányai késlekedtek. A debreceni oltóanyaggyár létesítését sem támogatták - mutatott rá a honatya.  

 

Az Ujhelyi István által kért szerződésfelbontásokra reagálva Kósa Lajos, a tervezett beruházás által érintett térség fideszes országgyűlési képviselője a Hajdú-Bihari Naplónak nyilatkozva kiemelte:

a projekt jelenleg a tervezési szakaszban jár, nincsenek még olyan szerződések, amelyeket fel lehetne bontani. A tervezési folyamat egyébként az ütemezésnek megfelelően halad. 

– A Covid bebizonyította, ha baj van, akkor csak magunkra számíthatunk. Nem működik az az európai összefogás, amit a baloldal mondott, hiszen abban a pillanatban, hogy kitört a járvány, megszűnt a szolidaritás, és mindenki a saját maga gyártási kapacitásában bízhatott - idézte fel Kósa Lajos. – Emlékezhetünk arra is, amikor kitört járvány, a német kancellár első intézkedése az volt, hogy minden egészségügyi felszerelés exportját megtiltotta – emlékeztetett. 

Ahhoz, hogy biztonságban legyünk, szükség van a saját vakcinagyárra. Debrecenben megvan a megfelelő egyetemi, kutatói, infrastrukturális és logisztikai háttér is. Minden szakmai érv amellett szól, hogy itt épüljön meg a hazai oltóanyaggyár

- emelte ki Kósa Lajos.

Borítókép: Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője, fotó: MTI/Kovács Tamás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában