Baloldali botrány

2022.03.26. 10:26

Bajnaiék adathalász cégcsoportja finanszírozhatja Márki-Zay kampányköltéseit

Akár a tiltott kampányfinanszírozás gyanúját is felvetheti, hogy nemrég Bajnai Gordon és volt titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám adathalász cége állta Márki-Zay Péter és csapata számláját egy vecsési étteremben. Gyurcsány Ferenc jelöltje korábban elismerte, hogy valóban dolgoznak a kampányán Bajnaiék, de anyagi támogatásról eddig nem volt szó.

Bajnai Gordon és volt titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám adathalász céghálója nemcsak szakmailag segíti Márki-Zay Péter kampányát, de úgy tűnik, annak finanszírozásából is részt vállal – írja az Index cikke nyomán az Origo.

MINT ISMERT, MÁRKI-ZAY JELÖLTJE NEMRÉG ELISMERTE, HOGY VALÓBAN DOLGOZIK NEKI AZ AZ AMERIKAI HÁTTERŰ CÉGCSOPORT, AMELY KÜLFÖLDÖN PROFILOZZA A MAGYAR VÁLASZTÓI ADATOKAT.

Most azonban kiderült, az anyagiakba is beszállhatnak Bajnaiék a választások előtt. Történt ugyanis, hogy március 17-én Márki-Zay Péter Vecsésre látogatott, hogy részt vegyen a helyi baloldali jelölt, Fricsovszky-Tóth Péter kampányrendezvényén. Az esemény után egy társasággal beültek a helyi közösségi házban működő étterembe, de az étkezés után – amit az Index értesülései szerint egy nappal korábban rendeltek meg 25-30 főre – kiderült, hogy nem helyben, hanem később, utalással szeretnék kifizetni a fogyasztásukat.

A SZÁMLÁT – AMI AZ INDEX BIRTOKÁBA KERÜLT – PEDIG ANNAK A DATADAT PROFESSIONAL KFT.-NEK A NEVÉRE ÁLLÍTTATTÁK KI, AMI BAJNAIÉK ADATHALÁSZ CÉGCSOPORTJÁNAK A KÖZPONTI VÁLLALATA, ÉS FICSOR ÁDÁM VOLT BALOLDALI TITKOSSZOLGÁLATI MINISZTER, VALAMINT MAGA BAJNAI GORDON TULAJDONÁBAN VAN.

Úgy tudjuk, a DatAdat nem egyenlítette ki a számlát a fizetési határidőig, de végül pár nap csúszással megérkezett a pénz a szolgáltató számlájára.

Érdekes kérdés mindenesetre, írja az Index, hogy egy Márki-Zay Péter hivatalos kampánykörútján keletkezett számlát miért a DatAdat rendez. Az eset ugyanis mindenképpen felveti a tiltott kampányfinanszírozás gyanúját.

Hogy tisztázni lehessen, mi és miért is történt pontosan, a lap megkereste  Márki-Zay Péter kampánycsapatát a következőkkel:

  • Miért Bajnai Gordonék cége állta a vecsési számlát, és milyen egyéb költségeit fizetik még a baloldali jelöltnek a kampány során?
  • Mivel magyarázzák, hogy a DatAdat Professional Kft. fizette a számlát? Elvileg Márki-Zay Péter kampánya a cég megrendelője, így logikusan éppen nekik kellene fizetniük Bajnaiéknak.
  • Nyilvánosságra hozzák-e, és ha igen, mikor, hogy pontosan milyen munkákat és mennyiért végzett el a DatAdat Márki-Zay Péter kampányának?

Cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában