Magyar érdek

2022.02.17. 17:30

Szijjártó: még tavasszal létrejöhet a magyar-orosz vasúti logisztikai vegyesvállalat

A külügyminiszter szerint nekünk az az érdekünk, hogy a Kínából Nyugat-Európába irányuló vasúti forgalom minél nagyobb része haladjon keresztül Magyarországon.

Szijjártó Péter Facebook-oldalán közölte: 

a magyar miniszterelnök és az orosz elnök február 1-jei tárgyalásának egyik fontos témája volt a vasúti teherszállítási együttműködés fejlesztése. 

Nekünk ugyanis az az érdekünk, írta a miniszter, hogy a Kínából Nyugat-Európába irányuló vasúti konténerforgalom minél nagyobb része haladjon keresztül Magyarországon. 

Az ország keleti részében, Fényeslitkén a napokban befejeződő logisztikai központ építése azt eredményezi, hogy az Európai Unió egész keleti határán nálunk lehet majd a leggyorsabban átrakodni a konténervonatokat – írta. Ebben kiváló partnerünk lehet az Orosz Államvasutak, amely a második legtöbb árut szállítja a világon, és amely évente egy milliónál is több konténert forgalmaz. 

Hozzátette: "Korábban a gazdasági vegyes bizottság ülésen megállapodtunk egy magyar-orosz vasúti vegyesvállalat létrehozásáról, amelyhez tervben van egy osztrák vállalati csatlakozás is. Ma Oleg Valentyinovics Belozjorov RZSD vezérigazgatóval fontos részleteket tisztáztunk, így 

még a tavasz folyamán létrejön az a vasúti vegyesvállalat, mellyel célunk, hogy évente ezer, Kínától Nyugat-Európába irányuló konténervonat Magyarországon haladhasson keresztül."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában