Tervek

2022.02.09. 14:22

Szijjártó: az emberek életének megmentése nem lehet politikai kérdés (videó)

Kizárólag politikai oka van annak, hogy a koronavírus elleni orosz és kínai vakcinát még nem hagyták jóvá világszinten, pedig megfelelnek a hatékonysági és biztonsági követelményeknek - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter szerdán élő Facebook-bejelentkezésében.

Szijjártó Péter elmondta, Lyonba indul, ahová az Európai Unió soros francia elnöksége összehívta az uniós külügy- és egészségügyi minisztereket, hogy a koronavírus elleni világméretű küzdelemmel foglalkozzanak, különös tekintettel a fejlődő országok segítésére.

 

Új vírusvariánsok addig tudnak kialakulni, amíg a világ több országában alacsony az átoltottsági szint - hangsúlyozta a miniszter, igazat adva az Egészségügyi Világszervezet, a WHO főigazgatójának, aki szerint a vakcinagyártás csak kapacitási kérdés.

 

Szijjártó Péter szerint a koronavírus elleni orosz és kínai vakcinák világszintű engedélyezése csak politikai okok miatt nem történt meg, pedig megfelelnek a hatékonysági és biztonsági követelményeknek.

 

Az emberek életének megmentése nem lehet politikai kérdés - emelte ki a miniszter.

 

Szijjártó Péter közölte, franciaországi látogatásának másik oka, hogy konzuli képviseletet nyitnak a városban. Franciaország e térségében ugyanis több mint 20 ezer magyar lakik, akik ezáltal hatékonyabban és kényelmesebben tudják majd intézni az ügyeiket - fűzte hozzá.

 

Kitért arra is, hogy Franciaország a kilencedik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, a lyoni központtal rendelkező régió pedig - a párizsi régióval holtversenyben - a legfontosabb a gazdasági kapcsolatok szempontjából, mert számos, Magyarországon jelentős beruházással rendelkező, magas technológiai színvonalat képviselő cég bázisa van ott.

A francia vállalatok magyar beruházásai pedig az elmúlt években fontos szerepet játszottak a magyar gazdaság növekedési pályájának fenntartásában - hangoztatta a miniszter.

 

Borítókép: Szijjártó Péter (Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában