H145M

2022.02.01. 14:54

Korszakváltás a légierőnél: szolgálatba állak az új forgószárnyasok

A Magyar Honvédség 2022. február elsején ünnepélyesen hadrendbe állította Szolnokon azt a húsz Airbus H145M könnyű-, többcélú katonai helikoptert, amelyek a 2017-ben elindított „Zrínyi 2026” honvédelmi és haderőfejlesztési program első megrendeléseinek egyike volt.

Jelentős mozgolódás, óriási forgalom volt kedden kora reggel az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. Történelmi jelentőségű esemény zajlott a helyőrségben, ugyanis ezen a napon hivatalosan és ünnepélyesen is hadrendbe állították azt a húsz H145M forgószárnyast, melyet évekkel ezelőtt rendelt meg a magyar kormány az Airbustól, s mely flotta utolsó tagját a közelmúltban szállították le a Dunaworth-i gyárból – írja a Szoljon.hu, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei hírportál. 

Az eseményhez hangolva „Mérföldkő a haderőfejlesztésben ‒ Könnyű helikopter képességcél elérése” elnevezéssel dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter tartott előadást a bázis erre a célra kialakított hangárjában. Emlékeztetett, hogy a NATO elvárásoknak megfelelően a magyar kormány még 2016-ban fogott hozzá a hazai haderő modernizálásához, s rá egy évre meghirdette a „Zrínyi 2026”-os reformprogramját. Ennek egyik legelső és leglátványosabb eleme volt a helikopter-beszerzési projekt, amely a húsz H145M forgószárnyas leszállításával nem ért véget, csupán egy állomásához érkezett. 

A magyar kormány és honvédség Airbus-szal kötött szerződése értelmében 2025-ig további tizenhat H225M típusú többcélú és sokoldalú helikopter érkezik a szolnoki bázisra.

Dr. Benkő Tibor hangsúlyozta, közvetlen szomszédunkban súlyos konfliktusok vannak Ukrajna és Oroszország között, s bár hazánk épp saját haderőfejlesztésének közepén áll, a magyar kormány és a magyar emberek mihamarabbi békés megállapodást remélnek a két fél között. A honvédelmi miniszter jelezte azt is, hogy Magyarország a NATO elhivatott és elkötelezett tagjaként teljesíti a rá meghatározott haderőfejlesztési kívánalmakat. 

Dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a Gyulán épülő Airbus Helicopters alkatrészgyár és felületkezelő üzemmel kapcsolatban arról számolt be, hogy a gyáregység mintegy 225 munkavállalót foglalkoztat majd. A jövő európai harcászati helikopterének fejlesztéséhez is csatlakozik Magyarország, mivel sarkalatos kérdés a versenyképes hadiipar kiépítése. Az Airbus kérte, hogy legyünk részese ennek a projektnek ipari, kutatás-fejlesztési, egyetemi kapacitásainkkal, jelenleg az együttműködés technikai egyeztetése zajlik – tette hozzá Maróth Gáspár.

A Szoljon.hu galériát is készített az eseményről, ami ITT tekinthető meg.

Matthieu Louvot, az Airbus ügyvezető alelnöke kifejtette, hazánk a közép-európai térségben immáron a legerősebb forgószárnyas állománnyal bír, illetve hangoztatta, hogy Magyarország bizonyítottan olyan erős ipari alapokkal rendelkezik, amelyre cégcsoportja bátran vállalja felépíteni gyártó és karbantartó üzemeit is.

Dr. Koller József dandártábornok, a szolnoki bázis parancsnoka köszönetet mondott a hazai döntéshozóknak, hogy a helikoptertípus kiválasztásakor kikérték a szakma véleményét. Köszönetet mondott az Airbusnak a kiváló H145M típusért, amellyel az eddigi közel hatezer órás repülési idő alatt egyetlen hibát sem tapasztaltak. És köszönetet mondott a bázis állományának, melynek hajózó és műszaki tagjai kiváló képesítéssel végezték el a H145M típusra vonatkozó képzéseket.

A beszédeket követően Kálinger Roland alezredes tábori lelkész, békét hirdetve az Úr segítségét kérte a flottára, majd megáldotta a forgószárnyasokat és a katonákat. A rendezvény záróakkordjaként – melyet a szolnoki Légierő Zenekar szólamai tettek ünnepélyessé – a bázison szolgáló szovjet-orosz Mi-típusú helikopterek együtt húztak át a hangár felett a modern H145-ösökkel.

 

Kitüntették a 93 éves helikopterpilótát

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a szolnoki eseményen a Honvédelemért Kitüntető Cím Babérkoszorúval ékesített I. fokozata elismerést adományozta az eseményen résztvevő legidősebb helikopterpilótának, a 93 esztendős Emperger Ferenc nyugalmazott őrnagynak, aki még 1960-ban, a lengyelországi Swidnik légibázison végezte el a típusátképzést Mi-1 típusú könnyűhelikopterre. Emperger Ferenc évtizedeken át repülte a forgószárnyasokat, illetve oktatta a hajózókat.

Borítókép: Benkő Tibor honvédelmi miniszter (balra) és Koller József dandártábornok, bázisparancsnok az ünnepségen / Magyar Nemzet / Havran Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában