Hibás számítások

2022.01.15. 12:19

Félreértelmezett koronavírus-adatokkal keltenek hangulatot

Baloldali sajtóorgánumok Kásler Miklós szavait félreértelmezve vontak le következtetéseket a koronavírus negyedik hullámának egészségügyi adatairól.

Az emberi erőforrások minisztere korábban az InfoRádióban úgy fogalmazott, a negyedik hullámban tavaly szeptember 7-e és idén január 3-a között 456 ezer magyar fertőződött meg, akik közül 17 ezren szorultak kórházi kezelésre és 9500-an hunytak el. A baloldali sajtóorgánumok ez alapján a kijelentés után számolták ki és vonták le azt a következtetést, hogy a kórházakban a betegek 55 százalékát nem tudták megmenteni a járvány negyedik hullámában.

Az Emmi a Magyar Nemzet megkeresésére arról tájékoztatott, hogy

a 17 ezres kórházi ellátást igénylő esetszám csupán azokra a betegekre vonatkozik, akiket koronavírus-fertőzés miatt vettek fel a kórházba, azonban nem tartalmazza azoknak a betegeknek a számát, akik SARS-COV-2 fertőzöttek voltak, de más okból kerültek kórházba. Ezen túlmenően azokat sem, akiknél a kórházi ellátás során derült fény a koronavírus-pozitivitásra.

Vagyis hiba a koronavírussal való fertőzés következtében elhunytak számát a 17 ezres esetszámhoz viszonyítani, mivel összesen 456 ezren fertőződtek meg az adott időszakban, azonban

a 17 ezres szám csupán azokat a betegeket jelenti, akik kifejezetten a koronavírus fertőzés miatt kerültek kórházba. Ez azt jelenti, hogy 17 ezernél jóval több kórházban ápolt fertőzött volt, az elhunytak számát ehhez kell viszonyítani.

A részletes adatokkal kapcsolatban az Emmi közölte: a kórházi ellátások minőségi mutatóit az Epidemiológiai és Klinikai Kutatási munkacsoport által végzett epidemiológiai kutatások fogják hamarosan részleteiben publikálni.

Borítókép: Védőfelszerelést viselő orvosok a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja, a Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek ellátására kialakított intenzív osztályán 2021. december 15-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában