Súlyos munkaerőhiány

2022.01.12. 16:13

A német munkaügyi miniszter szerint még több bevándorlóra van szüksége az országnak

Már most több százezer betöltetlen munkahelyet jegyeznek Németországban. Robert Habeck munka-és klímaügyi miniszter szerint a következő években tovább súlyosbodhat a probléma. A munkahelyeket ezért migránsokkal töltenék fel.

Bevándorlókkal csillapítaná a német kormány az országban kialakult súlyos munkaerőhiányt. Robert Habeck munkaügyi miniszter egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a következő években drasztikusan megemelkedhet az üres állások száma – írja a V4NA.

Ma 300 ezer betöltetlen állás van az országban. Arra számítunk, hogy ez akár egymillióra, sőt még tovább emelkedhet

mondta a zöldpárti politikus. Hozzátette, hogy a képzések fejlesztése, illetve a család és a karrier összehangolásának megkönnyítése segíthet a probléma megoldásában, de elengedhetetlen lesz a nem német származású munkások alkalmazása.

A német kormány attól tart, hogy a munkaerőhiány miatt a termelékenység is drasztikusan visszaesik. A kormánypártok ezért megegyeztek abban, hogy minél hamarabb csökkenteni kell az akadályokat a külföldről érkező szakmunkások előtt. Például könnyebben kapnának engedélyeket.

Eközben egyre több bevándorló szeretne eljutni az Unióba. A világjárvány kitörése óta ismét százezrek hagyták el az otthonukat. Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) jelentése szerint az illegális határátlépések száma 2021-ben meghaladta a koronavírus-járvány előtti szintet. A tavaly feljegyzett 200 ezer eset a legtöbb volt 2017 óta.

Borítóképünk illusztráció. (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában