Eredmény nincs, csak fanyalgás

2022.01.31. 06:41

Kilenc új parkot adott át a kormány, a fővárosi vezetés egyet sem

„A főpolgármester ismét egy Facebook-poszttal járult hozzá a főváros zöldítéséhez” – írta ironikusan közösségi oldalán a budapesti fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár. Schneller Domonkos bejegyzésében alaposan helyre tette Karácsony Gergelyt a fővárosi zöldítésekkel kapcsolatos tájékozatlansága miatt.

Karácsony Gergely posztjában amellett kardoskodott, hogy a pestieknek is annyi zöldítés jár, mint a budaiaknak. Elsősorban a Városliget „beépítését” ekézte a kormány budapesti beruházásai között. Ugyanakkor kitért a közös tervezésű Városmajorra is, ahol a kormány még a fővárosnál is zöldebben gondolkodik, ezt pedig ő – szavai alapján – már túlzásnak tartja – számol be róla a Metropol.

Schneller Domonkos a főpolgármesternek szóló nyílt levéllel reagált a közösségi oldalán.

„Olyan jó lenne, ha végre már letennének valami értékelhető teljesítményt az asztalra, ha a kormány által megújított 8-10 új parkkal szemben, akár csak egyet is átadnának a városban ahelyett, hogy folyton fanyalognak, húzzák a szájukat, és panaszkodnak, 0-24 órában. Ha a lassan három éve beígért Városháza parkban legalább egy fűszálat sikerült volna elültetni! »Pestiesen« szólva: sokan unják már a banánt. Ha azt gondolják, hogy ezzel a »teljesítménnyel« Budapest lakói szemét ki tudják szúrni, akkor indokolatlanul lenézik az itt lakókat. S ha tényleg érdekli a zöld helyzet Budapesten, javaslom, hogy jöjjön el arra a konferenciára, amelyen Fürjes Balázzsal és Vitézy Dáviddal Budapest legújabb, Csepelen megvalósuló közparkjáról fogunk beszélgetni. Kérem, szánjon rá egy órát az életéből. Hamar odaér: szinte végig van buszsáv!” – írta a helyettes államtitkár.

A kormány már 9 új parkot adott át, a fővárosi vezetés egyet sem

A helyettes államtitkár a főpolgármester tájékoztatására egy kisebb gyűjteményt közölt oldalán, amelyben a kormány zöld projektjeit mutatja be Budapesten. Ugyanakkor „unalmasan demagógnak” nevezte, hogy a főpolgármester megpróbálja a pestieket és a budaiakat egymással szembeállítani.

A kormány által fizetett megújult parkok Budapesten az elmúlt 10 évben:

Orczy park (2018, 172.000 m² új vagy megújult zöldterület, 789 új fa)

Múzeumkert (2019, 11.414 m² megújult zöldfelület, 25 új fa)

Városliget (2021-ig 150.000 m² megújult zöldfelület, 500 új fa)

Puskás Aréna parkjai (2021, 54.985 m2 megújult zöldfelület, 452 új fa

Ferencvárosi Szabadidő- és Sportpark (2023, jelenleg még zajlanak a munkálatok, 40.500 m² vadonatúj zöldfelület, 550 fa)

Normafa (2018, 18.371 m2 megújult zöldfelület, 203 új fa)

Millenáris Széllkapu (26.300 m2 vadonatúj zöldfelület, 355 új fa)

MOME park (2019, 15.000 m² megújult zöldfelület, 158 új fa)

Margitsziget (2017, 78.150 m2 megújult zöldfelület, 296 új fa),

– Budapest 50 év után első jelentős új nagy parkja, a tervezés felénél járó, 36 hektáros Csepel park

 

A budapestiek szeretik az új Városligetet

A Városliget zöldítésének témájában inkább az a kérdés, hogy vajon mi baja mindezzel Budapest „zöld” főpolgármesterének – tette fel a kérdést a helyettes államtitkár. Ugyanis miközben a Városligetben a Liget projekt keretében 72 000 négyzetméter burkolt felületet bontottak el, mintegy 150 000 négyzetméter zöldfelület újult meg, elültettek csaknem 500 lombos fát, több mint 70 000 cserjét és csaknem 140 000 évelőt, addig a főpolgármester az unalomig ismételt mantrát szajkózza: „A kormány beépíti a Ligetet.” Ennek ellenére a tények azt mutatják, hogy a budapestiek szeretik a megújult Ligetet. „Eddig mintegy egymillióan keresték fel a Nagyjátszóteret, csaknem ennyien pedig a kutyás élményparkot. A Szent István és a Radnóti diákjai a megújult sportpályákon tornáznak reggeltől délig, miközben ezrek futnak a futókörön, a Magyar Zene Háza (és a Néprajzi) pedig egyre-másra hozzák haza a nemzetközi díjakat” – ismertette Schneller Domonkos.

Karácsony a főváros hivatalos szakvéleményét sem ismeri?

Úgy tűnik, a főpolgármester a saját szakembereinek a véleményét sem ismeri, hiszen a Liget projekt iránti elfogultsággal egyáltalán nem vádolható Bardóczi Sándor főtájépítész a következő szakvéleményt fogalmazta meg a Városligettel kapcsolatban: „Paradox módon amennyiben csak a Zene Háza és a Néprajzi valósul meg ebből a beépítési tervből, akkor ténylegesen (és nem csak papíron) jobb lehet a közpark helyzete (zöldfelületi aránya), mint a kiinduló állapot.” Ebben igaza van a főtájépítésznek, mivel a Liget Budapest Projekt befejeztével a korábbi 60 százalékról 65 százalékra nő a park zöldfelülete. „Mindeközben az sem teljesen világos számomra, hogy a főpolgármester vajon a Néprajzi Múzeum és a mellette megvalósult promenád helyén évtizeden át elfoglaló parkoló autók tömegét, vagy épp a világhírű japán építész által tervezett Magyar Zene Háza helyén pusztuló egykori Hungexpo épületeket hiányolja?” – tette fel a kérdést posztjában a helyettes államtitkár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában