Előrelépés

2021.12.27. 12:51

Egyszülős Központ: több intézkedés is segíti a családokat jövőre

Jövőre olyan törvényi változások lépnek életbe, amelyek hatása a mindennapokban is jelentősen érezhető lesz és segítik majd a családok életét – írta az Egyszülős Központ.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben közölték, januártól egyszerűsödnek és szigorodnak a tartásdíj behajtásának szabályai és a különélő szülő helyett az állam előlegezi meg az elmaradó tartásdíjat több mint 50 ezer forintig. Mint írták, jelenleg az egyszülős családban élő gyerekek közel negyede nem kapja meg azt a járandóságot, amely neki törvény szerint jár.

Emellett több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma, ez akár 25 ezer forint havi emelést is jelenthet gyerekenként. A két új jogszabálynak köszönhetően 130 ezer gyerek mindennapi megélhetése fog javulni – emelték ki.

Mint írták, az Egyszülős Központ évről évre egyre több egyszülős családnak tud segíteni, folyamatosan bővülő szolgáltatásokat és programokat kínálva számukra.

Közölték, több mint 10 ezerrel nőtt azoknak a családoknak a száma, amelyeknek segítséget, szolgáltatást vagy közösséget nyújtottak idén. Közel 120 gyereknek tették könnyebbé az iskolakezdést, 2550 egyszülős gyerek és szülő nyári pihenését biztosították, közel 80 gyermek karácsonyi álma válhatott valóra. 2021-ben 400 családnak tudták könnyebbé tenni a mindennapjait: több mint hat tonna tartós élelmiszerrel, valamint tisztító- és tisztálkodószer-csomagokkal segítettek azoknak, akiknek erre szükségük volt.

Tovább bővültek az Egyszülős Központ szolgáltatásai is, mint például a jogi és pszichológiai tanácsadás, a coaching, a korrepetálás, a logopédiai szolgáltatás vagy a mediáció. Elindították kamaszoknak szóló csoportjukat a serdülőkorban felmerülő nehézségek, konfliktusok megoldására. „Amikor nem csak a válás fáj” csoportjuk a bántalmazó kapcsolatban élőknek, vagy abból kilépetteknek nyújtott támogatást. Támogató közösségek jöttek létre özvegyeknek, illetve azoknak az édesanyáknak, akik a terhesség alatt egyedül maradtak. Apa csoportjuk azokat az édesapákat hozta össze, akik egyedül viselik gondját gyermeküknek.

Ősszel elindult a „Segítő Kezek”, egy olyan szívességi alapon működő kezdeményezés, amelyben ezermester egyszülős apukák önkéntesen segítenek egyszülős családoknak apróbb javításokban, szerelésekben, és sikeres volt a pénzügyi coaching, amely a pénzügyekben segített eligazodni az egyszülősöknek.

Közölték, hogy 2022 tavaszán újabb Egyszülős Központ nyílik Budán.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában