Ostrom alatt áll Európa

2021.11.15. 22:09

Telefonon tárgyalt Lukasenka és Merkel

Telefonon tárgyalt egymással hétfőn Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök és Angela Merkel leköszönő német kancellár a lengyel határnál kialakult migránsválságról – jelentette a BelTA fehérorosz állami hírügynökség.

A telefonbeszélgetés, amely az első volt Lukasenka és egy európai vezető között, amióta a tavaly augusztusi vitatott tisztaságú elnökválasztás után a hatodik mandátumára megválasztott fehérorosz vezető rendszere leverte a tiltakozó mozgalmat, a BelTA szerint mintegy ötven percig tartott. A fehérorosz elnöki hivatal egyik Telegram-csatornájára hivatkozó hírügynökség további részleteket nem közölt.

A fehérorosz állami média szerint a két politikus megvitatta, hogyan lehetne megoldani a migránsválságot, és Merkel felvetette, hogyan lehetne humanitárius segítséget eljuttatni a határon rekedteknek.

A telefonbeszélgetésre azután került sor, hogy az Európai Unió hétfőn bejelentette: a közeli napokban újabb szankciókat rendel el Lukasenka rendszere ellen.

Brüsszel azzal vádolja Minszket, hogy a fehérorosz rendszer szervezi a lengyel határra érkező bevándorlóáradatot, egyebek mellett vízumok kibocsátásával, hogy megtorolja a tavalyi tüntetések elnyomása miatt rá kiszabott büntetőintézkedéseket. Fehéroroszország tagadja, hogy ő állna a migránsválság mögött.

A válság a múlt hétfőn éleződött ki, amikor fehérorosz egyenruhások kíséretében egyszerre mintegy két-háromezer ember – sokan az iraki Kurdisztánból, közöttük számos gyermek – érkezett a fehérorosz-lengyel határra, s kisebb csoportjaik azóta több erőszakos határátlépési kísérletet hajtottak végre.

Lukasenka legfőbb szövetségese, Vlagyimir Putyin orosz elnök az elmúlt napokban többször is felszólította az európai vezetőket, hogy tárgyaljanak közvetlenül a fehérorosz vezetővel a válság megoldása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában