Felmérés

2021.11.04. 17:30

Jobban bíznak a franciák Le Penben, mint Macronban

Egy friss felmérés szerint a francia lakosság nagy része a jobboldali elnökjelöltben bízik leginkább. Három szegmens képviselői különösen nagy bizalmat szavaztak Le Pennek, leginkább a kereskedők, a fizikai munkások és a fiatalok bíznak benne. Emmanuel Macron támogatói teljesen más rétegből kerülnek ki.

Párizs, 2019. május 26. Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) párt elnöke az európai parlamenti választásokon szavazók kikérdezésén alapuló közvélemény-kutatások elsõ eredményeinek megismerése után Párizsban 2019. május 26-án.

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Christophe Petit Tesson

A biztonsági kérdéseket illetően jobban bízik a francia lakosság a jobboldali Marine Le Penben, mint a jelenlegi államfőben, derült ki a BFMTV francia hírportál által közzétett legfrissebb felmérésből, melyet az Elabe közvélemény-kutató intézet készített – írja a V4NA.

A felmérésből látható, hogy a potenciális elnökjelöltek közül senki nem éri el a 40 százalékot a biztonság kérdésében.

A lista élén Marine Le Pen áll, akinek a megkérdezettek 39 százaléka szavazott bizalmat. Őt követi a jelenlegi államfő, Emmanuel Macron 35 százalékkal, a harmadik helyen pedig Xavier Bertrand, republikánus politikus áll, 33 százalékkal.

A BFMTV szerint ez az eredmény nagyon fontos Marine Le Pen számára, aki magabiztosan megelőzte a legnagyobb jobboldali ellenfeleként számon tartott Éric Zemmourt, aki 27 százalékot kapott és ezzel a negyedik helyen végzett a listán.

A megkérdezettek három szegmense különösen nagy bizalommal van Marine Le Pen iránt, a kereskedők és kézművesek 59, a fizikai dolgozók 48, a 25 és 34 év közötti fiataloknak pedig a 44 százaléka bízik a jobboldali politikusban a biztonságot illetően.

Le Pennel ellentétben Emmanuel Macron támogatói teljesen más rétegből kerülnek ki. A jelenlegi államfőnek ugyanis inkább a 18 és 24 év közötti korosztály és a vállalati vezetők szavaztak bizalmat a biztonság kérdésében, a fiatal korosztály 44 százaléka, a vezetőknek pedig a fele szavazott Macronra.

A baloldali elnökjelöltek rendkívül gyengén szerepeltek a felmérésen: az Engedetlen Franciaország (La France Insoumise) nevű párt vezetője, Jean-Luc Mélenchon csak a hetedik helyen végzett 22 százalékkal, míg Párizs főpolgármesterének, Anne Hidalgonak mindössze a válaszadók 20 százaléka szavazott bizalmat.

A felmérésből az is kiderül, hogy az emberek mely szempontokat tartják a legfontosabbnak az elnökválasztásnál. Ebből a szempontból az élen a vásárlóerő áll, a megkérdezettek 47 százaléka ezt tartja leginkább szem előtt a leendő voksolás előtt. Ezt követi második helyen 30 százalékkal a biztonság, majd a bevándorlás és az egészség kérdése következik, mindkét téma 27 százalékot kapott.

A felmérés kitért a személy- és vagyonbiztonság kérdésére is és kiderült, hogy a megkérdezettek 63 százaléka úgy véli, hogy romlott a helyzet az elmúlt években.

A személy-és vagyonbiztonság növelésének érdekében a válaszadók 48 százaléka úgy véli, hogy a bűncselekményért elítélt személyeknek ténylegesen le kellene tölteniük a rájuk kiszabott büntetést, 45 százalék szerint pedig szigorítani kellene a büntető törvénykönyvön. 36 százalék szerint meg kellene erősíteni a rendőrök helyszíni jelenlétét, 29 százalék pedig úgy gondolja, hogy a rendőrség létszámának növelése jelentené a megoldást erre a problémára.

A megkérdezetteknek csupán a 19 százaléka látja a börtönök számának növelésében a probléma megoldását, a városi rendőrség felfegyverzését pedig még ennél is kevesebben támogatják, a válaszadók 7 százaléka választotta ezt a lehetőséget.

Borítóképünkön Marine Le Pen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában