Indulna a választáson a milliárdos

2021.11.25. 21:49

A politikai elittől teszi függővé a párttá szerveződést Gattyán mozgalma (videó)

Magyarország harmadik legvagyonosabb üzletembere, az 51 éves, vagyonát jelenleg 305 milliárd forintra becsült Gattyán György volt Friderikusz Sándor legutóbbi podcastjának vendége. Az elsősorban a szexipar által meggazdagodott Gattyán gyakorlatilag egyik napról a másikra jelentette be, hogy több száz millióból létrehozott mozgalmából pártot alapítana, majd el is indulna a 2022-es országgyűlési választásokon.

Az üzlettársakkal és az adóhatóságokkal is háborúba keveredett Gattyán cégei egy részét külföldre telepítette – írja a Magyar Nemzet. Az elmúlt évek jelentős részét külföldön, javarészt Amerikában töltötte, azonban a napokban a baloldali sajtóorgánumok élénken kezdtek el foglalkozni személyével.

– Talán pont azért van politikai véleményem, mert elég abszurd, hogy egy magyar üzletembernek félnie kell bármitől is. Úgy gondoltam, hogy ha kell, felvállalom, hogy igenis nem szabad, hogy féljen egy magyar üzletember, és nyugodtan legyen politikai véleménye

– jelentette ki Gattyán a műsorvezető kérdésére.

Az üzletember szerint a magyar politika jelenleg két nagy tömbből áll, amelyek egymást sarazzák, de nem foglalkozunk azzal, hogy hogyan lehetne a magyarságot, a magyar gazdaságot, életet megújítani, jobbá tenni.

Elsősorban azt nézik, hogy hogyan lehetne egy törésvonalat létrehozni a magyarságban, hiszen e törésvonal mentén tudnak szavazótábort és hatalmat ragadni. Nem azt nézik, hogy mi jó Magyarországnak, mert azzal rizikóztatnák politikai karrierjüket

– fejtette ki.

Bige László esetére reagálva Gattyán elmondta, távolságtartással követi az ügyet, mivel személyesen nem ismeri Bige Lászlót, szerinte az, hogy a műtrágyakirály igyekszik pártállást találni, az ő saját magánügye.

Friderikusz a műsor második felében arról kérdezte az üzletembert, megfordult-e valaha a fejében, hogy a rendszer leváltására törekvő politikai ellenzéket milliókkal, esetleg milliárdokkal megtámogassa.

– Ez egy érdekes kérdés, hiszen mire váltanánk le, mit? Úgy gondolom, hogy senkit nem kell leváltani, mivel a mandátum lejár. Ha a magyar társadalomnak minél több alternatíva közül választhat, akkor végre tudnak dönteni, hiszen most az egyik múlt helyett választhatja a másik múltat, ami nem egyszerű

– vélte Gattyán.

Az üzletember szerint a világ húsz-harminc év alatt sokat változott, a két politikai oldal vezetői egy régi politikai rendszerben szocializálódtak, amely ma már nem állja meg a helyét.

Friderikusz felhívta Gattyán figyelmét arra, hogy a Legnagyobb Vállalkozás néven indított mozgalma nem igazán politikai célokat tűzött ki maga elé, hanem a digitalizáció által kínált előnyökre hívja fel a figyelmet. Feltette a kérdést, miért gondolja úgy Gattyán, hogy a magyar társadalom legnagyobb problémája, hogy nincs eléggé digitalizálva az ország?

Az üzletember válaszában elmondta, „egy felmérésük” szerint a felnőtt lakosság több mint fele nyilatkozott úgy, hogy nem elégedett azzal, ahogy a magyar állami szolgáltatások digitalizációja zajlik. A műsorvezető megjegyezte, ennek a felmérésnek az adatait egyetlen kutatóintézet sem hitelesítette, mire Gattyán úgy felelt:

mi vagyunk a kutatóintézet, aki ezt felmérte.

Ma a digitalizáció az, ami a társadalom motorja, egy ország felemelkedésének a kulcsa lehet – közölte Gattyán. Hozzátette: arra akarja felhívni a magyar társadalom és a magyarság figyelmét, hogy szükség van változásra, és a digitalizáció ennek eszköze lehet.

A műsorvezetőnek arra a vádjára, hogy Gattyán jó dolgában már nem tudja mit csináljon, Gattyán úgy felelt, ő hisz abban, amit csinál, erős hozzáadott értéknek érzi elgondolását, amelyre felépít egy kampányt és majd meglátja, hogy hogyan rezonál rá a magyar társadalom.

– Nem gondolom, hogy egy második Széchenyi vagyok, de ha valaki változtatni akar ma Magyarországon, akkor én nagyon szívesen mögé állok, létrehozva az alapot.

Gattyán György elmondta, a mozgalom, amit létrehozott, egy több száz milliós projekt, a pártok pedig eldönthetik, hogy akarnak-e foglalkozni a digitalizáció kérdésével.

Bár az üzletember Friderikusz többszöri visszakérdezésére sem tudta elmondani, konkrétan milyen tevékenységet fog végezni az általa létrehozott mozgalom, az azonban kiderült, hogy valamilyen módon a digitalizáció előmozdítását igyekeznek majd segíteni.

Arra a kérdésre, hogy a mozgalom egy bújtatott politikai szervezkedés lenne, Gattyán elmondta, ha nem áll mögéjük senki, népszavazást indítanak, vagy párt formájában folytatják tevékenységüket.

Ha szükséges, párttá szerveződünk, de ez attól függ, hogyan tudunk kommunikálni az úgynevezett politikai elittel

– magyarázta az üzletember, hozzátéve, van még pár hónapjuk arra, hogy párttá szerveződjenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában