gyűlölködők

2021.10.31. 07:00

Transzaktivisták áldozata lett egy jótékony célra szánt játék

A nők jogaiért küzdő szervezet visszahívta az inspiráló nőkről szóló bingó játékát, miután a transzok tiltakoztak miatta.

Wonder Women Bingo néven volt megvásárolható az Oxfam brit jótékonysági szervezet játéka, mely a klasszikus bingó mintájára készült, számok helyett azonban inspiráló nők képei voltak a táblákon. 48 nő szerepelt a táblákon, köztük Jane Austin, a polgárjogi aktivista Rosa Parks, és a holokauszt áldozata, Anne Frank.

A játékot nagyjából 15 fontért lehetett megvásárolni, amivel az Oxfam működését lehetett támogatni. A szervezet küldetése a szegénység felszámolása és a nők jogainak előmozdítása az alapító nyilatkozatuk szerint. A bingó azonban nem nyerte el mindenki tetszését, hiába mutat be 48 nagy hatású, inspiráló nőt, ugyanis köztük helyet kapott J.K. Rowling írónő is, akit az elmúlt időszakban transzfóbnak kiáltottak ki.

Ahogy arról beszámoltunk, a Harry Potter-regények szerzője azzal vívta ki egyesek haragját tavaly, hogy egy egészségügyi egyenlőségről szóló cikkel kapcsolatban – amelyben „menstruáló emberekről” írtak – megjegyezte:

„Biztos vagyok benne, hogy régen volt megfelelő kifejezés ezekre az emberekre”.

Ironikusan egyértelműsítette: az „ilyen embereket” általában nőknek nevezik.

‘People who menstruate.’ I’m sure there used to be a word for those people. Someone help me out. Wumben? Wimpund? Woomud?

Opinion: Creating a more equal post-COVID-19 world for people who menstruate https://t.co/cVpZxG7gaA

Később az írónő kiállt egy állásából kirúgott nő mellett is, aki azt állította, hogy az emberek nem változtathatják meg a biológiai nemüket. Rowlingot ezután számos támadás, sőt halálos fenyegetések érték. Sokan az írónő haláláról szóló, gyalázkodó kommentekkel árasztották el a Twittert, és népszerűvé vált a #RIPJKRowling (nyugodj békében, J.K. Rowling) hashtag is.

Az őt ért támadásokra júliusban egy hosszabb írással reagált az írónő, amiben kijelentette, hogy nem kér bocsánatot és kiáll elvei mellett. Mint írta,

őszintén aggódik az erőszakos transzmozgalom miatt,

mivel félti a szólásszabadságot, fél, hogy túl sok fiatal dönt a nemváltás mellett.

Úgy fogalmazott,

„Az általam tapasztalt legnőgyűlölőbb időszakot éljük. Soha nem láttam még, hogy a nőket olyan mértékben becsmérelték és dehumanizálták volna, mint most.”

Szerinte az a „befogadó” nyelvezet, amely a nőket „menstruáló embereknek” és „szeméremtesttel rendelkező embereknek” nevezi, sok nő számára megalázó.

Ezek után az Oxfam bingóját is bírálni kezdték, így a szervezet úgy döntött, hogy beszünteti az árusítását, számolt be róla a Daily Mail. Azután döntöttünk így, miután a transz- és nem bináris kollégáink kifejezték aggodalmukat a játékkal kapcsolatban, mivel az nem egyeztethető össze azon vállalásunkkal, hogy tiszteletben tartjuk a különböző nemű embereket – közölte a szervezet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában