Ország-világ

2021.10.26. 19:57

Szijjártó Péter: nagyon fontos az afrikai országokkal való együttműködés

A déli nyitás keretében Magyarország nagy hangsúlyt helyezett az afrikai országokkal való együttműködés fejlesztésére – hangsúlyozta a miniszter.

Magyarország az elmúlt években nagy hangsúlyt helyezett az afrikai országokkal való együttműködés fejlesztésére, ami most már számokban és tényekben mérhető – írta a külgazdasági és külügyminiszter kedd este a közösségi oldalán.

Szijjártó Péter bejegyzésében úgy fogalmazott:

Afrika a jövő kontinense, de a korábbi magyar külpolitika hosszú éveken keresztül „valószínűleg nem így gondolta”.

Hozzátette: kedden kilenc afrikai ország külügyminiszterével tárgyalt Ruanda fővárosában, ezek közül Gambiával még soha nem volt külügyminiszteri találkozó, Kamerun esetében 14, a Dél-afrikai Köztársaság esetében 21, Zambia esetében pedig csaknem 40 év telt el a legutóbbi kétoldalú tárgyalás óta.

A miniszter felidézte:

a déli nyitás keretében Magyarország nagy hangsúlyt helyezett az afrikai országokkal való együttműködés fejlesztésére az elmúlt években, „ami most már számokban és tényekben mérhető”.

Ennek alátámasztására közölte: Libériával kedden megállapodást írtak alá arról, hogy Magyarország évente húsz ösztöndíjas helyet biztosít számukra, ezzel Libéria lett a huszadik afrikai ország, ahonnan hallgatókat fogadnak a magyar egyetemek. Szijjártó Péter hozzátette: Sierra Leonéval ennek a hallgatói létszámnak az 50-re emeléséről állapodtak meg, ezzel 1385-re nő az afrikai ösztöndíjasok száma Magyarországon.

A miniszter arról is írt, hogy a Dél-afrikai Köztársasággal idén eddig 68 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom, így az Eximbank hitelkeretét 500 millió dollárra növelték.

Angola számára jelenleg is egy magyar vállalat gyártja a biometrikus útleveleket, az ösztöndíjas helyeket tekintve pedig az 50 helyre közel 550 angolai diák jelentkezett – jegyezte meg a tárca vezetője.

Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy Magyarország konzulátust nyitott Zambiában „és egy magyar mezőgazdasági cég lett az ország északi részének egyik legnagyobb munkaadója”.

Gambiában megkezdődött a magyar vetőmagok terjesztése és Mozambik is számít a magyar technológiára a mezőgazdaság modernizálásában, ahogy Kamerunból is érkeznek a mezőgazdasági tudományokat tanuló hallgatók Magyarországra – sorolta az eredményeket bejegyzésében a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter bejelentette: a marokkói külügyminiszter még az idén Budapestre látogat, hogy a visegrádi országok külügyminisztereivel közösen megvitassa a migráció megállításának lehetőségeit. Mindeközben megindult a magyar röntgengépek exportja az észak-afrikai országba, ahonnan jelenleg 956-an jelentkeztek magyarországi ösztöndíjra – tette hozzá a politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában