migrációs nyomás

2021.10.05. 11:16

Szijjártó Péter cseh lapban: Brüsszel kettős mércét alkalmaz

Brüsszel egyértelműen megmutatta, hogy kettős mércét alkalmaz – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter abban az interjúban, amelyet a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap keddi kiadása közölt.

A migrációs hullám megállítására szolgáló határkerítések építésével kapcsolatos kérdésre válaszolva Szijjártó Péter emlékeztetett: amikor hat éve Magyarország kerítést épített a határon, kemény támadások célpontja lett Brüsszel és néhány tagállam részéről.

– Most ugyanazért Litvániát vagy Lengyelországot mindenki dicséri. Azt gondoljuk, hogy a hat évvel ezelőtt hozott döntésünk helyes volt, mert kerítés nélkül nem lehet hatékonyan megvédeni a határt.

Határvédelem nélkül pedig nem lehet megvédeni az európai kontinenst

– mutatott rá a miniszter.

– Mi a migrációt egy valóban veszélyes fenyegetésnek tartjuk – fejtette ki Szijjártó Péter. Szerinte ennek egyrészt biztonsági okai vannak, mert a migránsok soraiban sok terrorista van, másrészt civilizációs szempontból is veszélyes, mivel ezek az emberek teljesen más kultúrából érkeznek és nem akarnak integrálódni.

– Most Brüsszel ugyanazt mondja, amit mi hat évvel ezelőtt

– jegyezte meg a magyar tárcavezető.

Szijjártó Péter szerint ez a vita inkább ideológiai, mintsem politikai probléma. Leszögezte: a lengyel és a magyar kormány konzervatív, hazafias és a keresztény-konzervatív hagyományokon alapul, ami ellentétes a mai brüsszeli liberális mainstream nézeteivel.

– Mi azonban nem készülünk nemzeti érdekeink védelmének feladására, nem akarunk rossz kompromisszumokat kötni.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Brüsszel ezen ideológiai okokból kiközösít bennünket és megakadályozza, hogy hozzáférjünk az európai pénzeinkhez

– húzta alá a külügyminiszter.

Véleményünk szerint az Európai Unió csak akkor lehet erős, ha a tagállamok erősek lesznek. Elutasítjuk azt a véleményt, miszerint az EU-nak be kellene vezetnie a föderalizmust, létrehoznia valamiféle Európai Egyesült Államokat. Nem akarunk több hatáskört átadni Brüsszelnek és azt akarjuk, hogy a nemzeti kormányok ellenőrzése alatt maradjon a migráció, a szociális- és a családpolitika – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában