Járvány

2021.10.07. 16:46

Romániában harmadik napja telítettek az intenzív terápiás részlegek

A sürgősségi osztályokon sokszor több légzési támogatásra szoruló koronavírusos beteg torlódik fel, mint ahány ágy van az intenzív osztályon.

Romániában csütörtökön minden korábbinál több, 1556 súlyos állapotban lévő koronavírusos beteget ápoltak a kórházak intenzív terápiás osztályain, a kapacitások folyamatos bővítése ellenére harmadik napja nincs már szabad hely.

A román médiában megszólaltatott orvosok szerint a más osztályok, egyes esetekben a kórházak előtt betegekkel sorban álló mentők kénytelenek átvenni a telített intenzív részlegek feladatait. A sürgősségi osztályokon sokszor több légzési támogatásra szoruló koronavírusos beteg torlódik fel, mint ahány ágy van az intenzív osztályon.

Miután múlt héten már negyedik alkalommal ütött ki emberéleteket követelő kórháztűz Romániában egy koronavírus betegeket ápoló kórházban, a temesvári járványkórház intenzív osztályát már tűzoltók őrzik, hogy szükség esetén azonnal közbe léphessenek.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) csütörtöki jelentése szerint országszerte csaknem 15 ezer fertőzöttet kezelnek kórházban, többet, mint a járvány kezdete óta bármikor és a járványgörbe továbbra is meredeken emelkedik. Az utóbbi 24 órában is csaknem 15 ezerrel nőtt az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, ami másfélszerese az utóbbi két hét átlagának. A csütörtöki összegzésben szereplő 282 haláleset több mint 60 százalékkal haladja meg a kéthetes átlagot.

A közegészségügyi intézet (INSP) csütörtökön közzétett heti jelentése szerint a múlt heti áldozatok több mint 92 százaléka és az újonnan diagnosztizált fertőzöttek csaknem 74 százaléka beoltatlan volt.

A román kormány szerda esti ülésén október 10-től újabb 30 napra meghosszabbította a veszélyhelyzetet. Mivel a Citu-kabinetet kedden megbuktatta a parlament, az ügyvivő kormánynak – a belügyminiszter szerint – nincs már joga további járványügyi korlátozásokkal kiegészítenie korábbi intézkedéseit, az eddig szabályozás maradt érvényben.

Így a legfertőzöttebb településeken is nyitva maradhatnak a vendéglátóhelyek és továbbra is lehet még akár 200 résztvevős magánrendezvényeket (esküvőket, keresztelőket) rendezni azzal a megkötéssel, hogy a rendezvénytermekbe csak beoltottak vagy a fertőzésen legfeljebb fél éve átesett emberek léphetnek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában