a szabadság volt a tét

2021.10.23. 11:20

Hatvanöt évvel ezelőtt cserbenhagyták a magyarokat

Hatvanöt évvel ezelőtt „hiába harsogta a sajtószabadság ikonja, a Szabad Európa Rádió a magyar médiatörténet talán legsúlyosabb fake newsát, hogy mindjárt itt a segítség, ma már tudjuk a fájdalmas igazságot: senki nem jött segíteni, cserben hagytak minket” – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebookon.

Szijjártó Péter az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékező bejegyzésében hangsúlyozta, a magyarok hősként szálltak szembe a kommunista diktatúra elképesztő túlerejével, a küzdelem tétje pedig a szabadság volt.

„Mi, magyarok akkor is a szabad világhoz akartunk tartozni”, amely ugyanakkor „cserben hagyott minket”,

így elvesztettük a szabadságharcot, s vele együtt elvesztettük a következő több mint három évtized szabadságát – fejtette ki.

Kiemelte, „elvesztettünk tíz- és százezreket: azokat, akik hősi halált haltak, azokat, akiket örök életükre megnyomorítottak, azokat, akik menekülni kényszerültek és azokat is, akik nem térhettek haza”.

„Sok olyan nemzeti hős is erre a sorsra jutott, aki sportolóként szerzett dicsőséget és örömet a nemzetnek a nehéz és szomorú években”

- emlékeztetett Szijjártó Péter.

Olimpiai, világ- és Európa-bajnokok húztak szerelést távoli tájakon – folytatta -, de akárhol versenyeztek is, büszkék maradtak magyarságukra.

„Góljaik, győzelmeik pillanatnyi felüdülést és reményt adtak az itthoniaknak. Már amennyiben persze tudomást szerezhettek róla.” – írta a miniszter, aki bejegyzését úgy zárta,

„Tisztelet a hősöknek, szégyen a cserbenhagyókon, éljen a szabad Magyarország!”.

Ezek is érdekelhetik

facebook comments widget