Járvány

2021.10.27. 18:59

Bűnvádi eljárást indítanának Bolsonaro elnök ellen

A sarlatánságtól és a bűnözésre való felbujtástól kezdve a közpénzekkel való visszaélésen át az emberiesség elleni bűncselekményekig terjedő vádakkal állítanák bíróság elé.

A brazil szenátus egyik bizottsága kedden azt javasolta, hogy Jair Bolsonaro elnök ellen bűnvádi eljárás induljon a koronavírusnak, a világon második legmagasabb mértékű halálos áldozatainak számával kapcsolatos tettei és mulasztásai miatt.

A 7:4 arányú szavazás egy hat hónapos bizottsági vizsgálat végső pontja volt, amely a kormánynak a járvány kezelését vizsgálta. A bizottság hivatalosan jóváhagyta azt a jelentést, amely felszólítja az ügyészeket, hogy Bolsonarót a sarlatánságtól és a bűnözésre való felbujtástól kezdve a közpénzekkel való visszaélésen át az emberiesség elleni bűncselekményekig terjedő vádakkal állítsák bíróság elé, és ezzel tegyék felelőssé őt a Brazíliában történt több mint 600 ezer koronavírus okozta halálesetek közül sokért.

Az elnök tagadta a vádakat. Most a döntés, hogy a legtöbb vádat benyújtják-e, Augusto Aras főügyészre hárul, aki Bolsonaro kinevezettje, és akiről széles körben úgy vélik, hogy védelmezi őt. Omar Aziz szenátor, a vizsgálat elnöke azt mondta, hogy szerda reggel átadja az ajánlást a főügyésznek.

Függetlenül attól, hogy vádat emelnek-e, a jelentés várhatóan felerősíti a megosztó elnökkel szembeni kritikákat, akinek a 2022-es újraválasztási kampánya előtt visszaesett a népszerűsége – nagyrészt a koronavírus brazíliai halálos áldozatainak magas száma miatt.

A járvány kezdete óta Bolsonaro akadályozta a helyi vezetők által a vírus terjedésének megállítására tett erőfeszítéseit, mondván, hogy a gazdaságnak tovább kell működnie, hogy a szegények ne szenvedjenek még nagyobb nélkülözést. Emellett kitartóan kiállt egy malária elleni gyógyszer mellett, jóval azután, hogy széles körű tesztek kimutatták, hogy az nem hatékony a koronavírus ellen, tömeggyűléseket tartott, ahol maszkok nélkül jelent meg, és kétségeket ébresztett a védőoltásokkal kapcsolatban.

Bolsonaro azzal védekezett, hogy azon kevés világ vezetői közé tartozik, akik elég bátrak ahhoz, hogy szembeszálljanak a globális egészségügyi ajánlásokkal, és hogy a legkevésbé sem tévedett.

A mostani jelentés szerzője, Renan Calheiros szenátor először a múlt héten mutatta be az 1200 oldalas dokumentumot. Ebben az áll, Bolsonaro azzal hogy ragaszkodott a malária elleni hidroxiklorokin gyógyszerrel való kezeléshez, gyakorlatilag az egyetlen kormányzati eszközhöz, politikához a járvány elleni küzdelemben, erősen közreműködött a koronavírus elterjedéséhez az országban. Ennek következtében a fő felelős a szövetségi kormány által a járvány során elkövetett hibákért – szerepelt a dokumentumban.

A szenátorok úgynevezett G7-es csoportjának azon bizottsági tagjai, akik nem Bolsonaro köréhez tartoznak, egyetértettek Calheiros jelentésének legtöbb pontjával. Hétfőn ismét összeültek, hogy véglegesítsék a szöveget.

A módosítások között szerepel, hogy további 13 ember ellen javasolnak vádemelést, akik közül sokan az egészségügyi minisztérium jelenlegi vagy volt alkalmazottai, valamint a nehéz helyzetben lévő Amazonas állam kormányzója ellen. A végleges jelentés két vállalat és összesen 78 ember ellen javasol vádat, köztük Bolsonaro, a kormány tisztviselői, több tucatnyi szövetséges és az elnök három fia ellen, akik politikusok.

Az alsóház elnökének, Arthur Lírának, Bolsonaro elkötelezett szövetségesének szavazást kellene kezdeményeznie arról, hogy megindítsák-e a vádemelési eljárást – ami a törvényhozó testület tájékoztatása szerint igen valószínűtlennek tűnik.

Flavio Bolsonaro szenátor, az elnök egyik fia, jogilag gyengének és politikailag motiváltnak nevezte a jelentést.

Egy korábbi tervezet azt javasolta, hogy az elnököt emberölés és népirtás miatt is vád alá helyezzék, de ezt még a múlt heti bemutatása előtt elvetették. Néhány bizottsági tag ellenezte az ilyen vádakat, míg mások aggodalmukat fejezték ki, hogy a bombasztikus állítások alááshatják a jelentés hitelességét.

A szenátus bizottságának a vizsgálatról szóló utolsó meghallgatása kedden egy perces néma csenddel ért véget a vírus brazíliai halálos áldozatainak emlékére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában