rajtaütés

2021.09.10. 13:54

Nigériában a hadsereg nagyszabású razziát tartott a Boko Haram rejtekhelyein

Borno állam azon részén tartották, ahol a terroristák korábban már többször összecsaptak a hadsereggel.

A nigériai hadsereg rajtaütött a Boko Haram rejtekhelyein, a terrorszervezet két magas rangú tagját elfogta, és 14 tonnányi, robbanószerkezetek gyártásához zsákmányolt műtrágyát is lefoglalt – jelentette be csütörtökön a hadsereg szóvivője.

Onyema Nwachukwu tájékoztatása szerint a katonák a razziát az északi Borno állam azon részén tartották, ahol a terroristák korábban már többször összecsaptak a hadsereggel.

A terroristák rejtekhelyein mintegy 281 zsák műtrágyát is találtak; ezzel kapcsolatban a szóvivő leszögezte, hogy a Boko Haram vélhetően nagyszabású terrortámadás-sorozatot akart indítani a civil lakosság ellen. Ezt a fajta műtrágyát korábban Nigéria több térségében betiltották, éppen azért, mert a hatóságok szerint a terroristák előszeretettel használják pokolgépek előállításához.

Az elmúlt hetekben mintegy hatezer dzsihadista adta meg magát a hatóságoknak, Nwachukwu pedig azt mondta, a tervezett merényletekkel a dzsihadisták vélhetően bosszúra készültek.

A szóvivő hozzátette, hogy a rejtekhelyeket a Nyugat-afrikai Iszlám Állam (ISWAP) harcosai is használták.

A Boko Haram lázadása 2009-ben tört ki Nigéria északi részén, de az erőszak gyakran átcsap a Csád-tó medencéjében található, Nigériával határos Csádba, Nigerbe és Kamerunba is.

Az ENSZ becslései szerint a konfliktusban már körülbelül 350 ezren vesztették életüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában