Ország-világ

2021.09.11. 12:42

Helyére szállították a Totemet, a monumentális szarvasagancs-kaput

Monumentális, hullajtott szarvasagancsokból készült kapu fogadja majd a Vadászati és Természeti Világkiállítás látogatóit; a Totem nevű alkotást szombatra virradóra szállították el Szőke Gábor Miklós szobrászművész csepeli műhelyéből az esemény központi helyszínére, a Hungexpóra.

Budapest, 2021. szeptember 11. A helyszínre szállítják Szõke Gábor Miklós szobrászmûvész Totem nevû alkotását a mûvész csepeli mûhelyébõl a Hungária körúton 2021. szeptember 11-re virradóan. A monumentális, hullajtott szarvasagancsokból készült kapu az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás látogatóit fogadja majd. A világkiállítást szeptember 25. és október 4. között rendezik Budapesten és az ország több helyszínén. MTI/Lakatos Péter

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítást szeptember 25. és október 4. között rendezik Budapesten és az ország több helyszínén.

A 16,5 méter magas, 20 méter hosszú és ugyanolyan széles, bőgő szarvasbikafejet ábrázoló alkotás 10 tonnányi hullajtott agancsból készült.

A Totem a kiállítás központi helyszínén, a bejáratnál fogadja majd a látogatókat,

akik a szarvasbika tátott száján keresztül sétálhatnak be a Hungexpo területére.

A hullajtott agancsokból álló installáció a világkiállítás szimbolikus bejárataként megtestesíti a nemzet egységét, a természet sajátos körforgását és azt az összefogást, amelyet a magyar vadászok tanúsítottak – hangsúlyozta Kovács Zoltán, az esemény lebonyolításáért felelős kormánybiztos a szobor elszállítása előtt a képzőművész műhelyében.

Hozzátette, hogy öt tonna agancs állami erdőgazdaságokból származik, a többi részét pedig felajánlásokból vadásztársaságok gyűjtötték össze. Elmondta azt is, hogy a Hungexpo területén hat csarnokban állandó kiállítások, két csarnokban pedig kereskedelmi kiállítások várják majd a látogatókat.

Szőke Gábor Miklós kiemelte, hogy csapatával

több mint egy éve dolgoznak a szobron, amelyen az ember és természet kapcsolata organikusan jelenik meg.

A mű a Totem címet kapta, amellyel a művész magyar identitást meghatározó csodaszarvas-legendához nyúlt vissza.

– Soha nem dolgoztam még olyan anyaggal, amelyből nincs két egyforma a világon. Itt minden egyes agancs önálló műalkotás, amelynek meg kellett találni a megfelelő helyét – hangsúlyozta, kiemelve, a szobor az ország egész területén felelhető állatok agancsaiból épül fel, amelyeket erős acélszerkezetre rögzítettek. Nagy munkával járt a váz statikai megtervezése és kivitelezése, a rozsdamentes acélszerkezetet saját maguk gyártottak le, mintegy ötvenen dolgoztak a szobor létrehozásában.

Az alkotást szombatra virradóra rendőri felvezetéssel szállították a Hungexpóra.

Borítókép: Szállítás közben Szőke Gábor Miklós szobrászművész Totem nevű alkotása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában