Tanévkezdés

2021.08.31. 20:18

Szabó István: felkészült és magabiztos katonákra van szüksége a honvédségnek

A kollégium feladata, hogy megtalálja a közös hangot és kapcsolatot a honvédség, a magyar családok, a szülők és gyerekek között.

Kiemelten fontos, hogy a Magyar Honvédség valós képességekkel rendelkezzen, katonái pedig felkészültek és magabiztosak legyenek – jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium (HM) államtitkára a Vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium ünnepélyes évnyitóján kedden Nyíregyházán.

Szabó István fontos célkitűzésnek nevezte, hogy a honvédség megtartsa a nála szolgálókat, valamint 2026-ra 30 ezer főre növeljék az aktív állomány és 20 ezer főre az önkéntes tartalékosok létszámát.

Ennek érdekében előtérbe kerül a katonai pályairányítás, a toborzás és a hazafias honvédelmi nevelés, valamint az a hadiprogram, amelynek része további honvédségi középiskolák és kollégiumok létrehozása – fogalmazott a honvédelmi államtitkár.

Kitért arra, a honvédelmi és haderőfejlesztési program nem csak a haditechnikai eszközök beszerzéséről és a hadsereg modernizálásáról szól, annak középpontjában az ember, a katona áll. A program sikeréhez azonban jól képzett és kiképzett emberek kellenek a honvédségnek, a honvédelmi nevelés pedig elengedhetetlen ebből a szempontból – tette hozzá.

Ezért indult el a kadétprogram, fontos, hogy a jövő nemzedéke is megismerje, megértse és tisztelje a katonai hagyományainkat és eszméinket – mondta el Szabó István.

Megjegyezte, a fiatalok képzésébe fektetett energia a jövő záloga, amióta nincs sorkötelezettség, nincs állandó kapcsolat a haderő és a civil társadalom között, így utóbbi nem rendelkezik elég információval a Magyar Honvédség életéről.

A kollégium feladata, hogy megtalálja a közös hangot és kapcsolatot a honvédség, a magyar családok, a szülők és gyerekek között – jelentette ki a honvédelmi államtitkár.

A debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium nyíregyházi telephelyként működő intézmény megnyitásával már két katonai kollégium működik Magyarországon – jelezte Szabó István, megjegyezve, a 2030-ig nyolc-tíz ilyen jellegű intézményt szeretnének megnyitni az országban.

A vitéz Mikecz Kálmán huszár dandártábornok nevét viselő kollégium évnyitóján felszólalt Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere, Vassné Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora és Horváth András alezredes, a kollégium vezetője.

A honvedelem.hu oldalon olvasható információk szerint az egyetem területén kialakított 3 ezer négyzetméter alapterületű kollégium 150 szobával, összesen háromszáz férőhellyel rendelkezik. Az intézménybe azok a nyíregyházi középiskolákba felvett diákok jelentkezhetnek, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és vállalják, hogy a honvédelmi alapismeretek elnevezésű tantárgyat tanulnak.

A felvételt nyert mintegy 24 diák tanítási időben a normál középiskolai oktatásban vesz részt, délutántól pedig ebben a speciális ismereteket adó kollégiumban lakik.

A kollégisták számára a szállás ingyenes, csak az étkezésért kell fizetniük, továbbá ösztöndíjat, emelt szintű angol nyelvi oktatást, ingyenes sportolást az egyetem területén, valamint informatikai képzést is biztosítanak számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában