közeledés

2021.07.11. 11:08

Telefonon egyeztetett a jordániai király és az izraeli elnök

A vezetők szerint a kétállami megoldás az egyetlen lehetőség, amely tartós, átfogó és igazságos békét hozhat a térségbe.

A közel-keleti békefolyamatról egyeztetett telefonon II. Abdalláh jordániai király és Jichák Hercog izraeli elnök – jelentette szombaton a Petra jordániai hírügynökség, hozzátéve, hogy a királyt az izraeli államfő kereste meg.

A tájékoztatás szerint az izraeli-palesztin helyzettel kapcsolatban II. Abdalláh kiemelte a kétállami megoldás fontosságát. Szerinte ez az egyetlen lehetőség, amely tartós, átfogó és igazságos békét hozhat a térségbe.

Hercog Twitteren közölte, hogy a beszélgetés során a maga részéről rámutatott a Jordánia és Izrael közti partneri kapcsolat fontosságára.

A két szomszédos ország szombaton bejelentette azt is, hogy – összhangban Jaír Lapid izraeli külügyminiszter és jordániai hivatali partnere, Ajmán Szafadi csütörtöki megállapodásával – Izrael idén további 50 millió köbméter vizet ad el Jordániának, amely évek óta nem látott szárazsággal küzd.

Pénteken a Walla című hírportál azt közölte, hogy Naftali Bennett izraeli miniszterelnök múlt héten titokban találkozott a jordániai királlyal, s egy névtelenül nyilatkozó izraeli tisztségviselőre hivatkozva hozzátette, hogy a találkozó igen pozitív légkörben zajlott.

Jichák Rabin izraeli miniszterelnök és Husszein jordániai király 1994-ben írta alá az Izrael és Jordánia közötti békeegyezményt, azonban a két állam viszonya az utóbbi években, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatali ideje alatt megromlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában