keresztényüldözés

2021.07.06. 11:01

Nemzetközi felzúdulást váltott ki egy bebörtönzött indiai pap halála

Az ENSZ emberi jogi aktivistákkal foglalkozó különleges jelentéstevője elítélte, hogy börtönben életét vesztette egy 84 éves keresztény pap Indiában, aki a törzsi népek jogaiért kampányolt.

Sztan Szvami atyát tavaly tartóztatták le azzal a gyanúval, hogy kapcsolatokat ápol egy betiltott radikális baloldali csoporttal, amelyet a Mahárástra állambeli 2018-as zavargásokért tettek felelőssé. A pap következetesen tagadta, hogy köze lenne bármiféle illegális csoporthoz. Fogva tartása során többször kérte, hogy óvadék ellenében helyezzék szabadlábra, hiába.

Nemrég arról számolt be a bíróságnak, hogy egészsége nagyon megromlott a börtönben, és hamarosan meg fog halni. A jezsuita atya Parkinson-kórban szenvedett, és a börtönben elkapta a koronavírust.

Szvami elmondta: a Parkison-kór miatt nehezen eszik és iszik, és arra kérte a hatóságokat, engedélyezzék, hogy szívószálat használjon a táplálkozáshoz. A bíróság csaknem három hét után bólintott rá kérésére.

Az atya hétfőn halt meg egy mumbai kórházban.

Mary Lawlor, az ENSZ illetékes különleges jelentéstevője lesújtónak nevezte a pap haláláról szóló hírt. A tisztségviselő a Twitteren megjegyezte:

Szvami atya kilenc hónappal azután vesztette életét, hogy terrorizmussal kapcsolatos hamis vádak alapján börtönbe zárták.

– Az emberi jogok védelmezőinek bebörtönzése elfogadhatatlan – tette hozzá Lawlor.

Eamon Gilmore, az Európai Unió emberi jogi különleges jelentéstevője is elkeseredésének adott hangot.

Az indiai külügyminisztérium, a belügyminisztérium és a nemzeti nyomozóhatóság sem válaszolt a Reuters hírügynökség megkeresésére az üggyel kapcsolatban.

Az újdelhi kormány korábbi bírósági meghallgatások során tagadta, hogy rosszul bánnának Szvamival.

Narendra Modi miniszterelnök Indiai Néppártjának (Bháratíja Dzsanatá Párt) támogatói aláhúzták, hogy nem számíthatnak toleranciára a maoista gerillák, akik közül többen olyan elzárt térségekben működnek, ahol törzsi népek élnek.

Szvami volt a legidősebb a mintegy tucatnyi ember közül, akiket 2018-ban a terrorellenes törvény alapján őrizetbe vettek. Az elfogottak többsége akadémikus és emberi jogi aktivista volt. Modit ellenfelei gyakran bírálják azért, mert a terrorellenes törvényt arra használja, hogy elhallgattassa a kormánnyal szemben kritikus hangokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában