csapatkivonás

2021.07.05. 17:36

Kína készül betölteni a hatalmi vákuumot Afganisztánban

Kína készül betölteni a hatalmi vákuumot Afganisztánban az ott állomásozó nemzetközi erők kivonását követően, Kabul hamarosan csatlakozhat az „Egy övezet, egy út” (BRI, más néven: Új Selyemút) nevű kínai gazdasági és infrastruktúra-fejlesztési programhoz – jelentette a The Daily Beast című amerikai portál.

Afgán kormányzati források arról számoltak be a portálnak, hogy a hatóságok egyre intenzívebb tárgyalásokat folytatnak Pekinggel a BRI keretében megvalósuló, 62 milliárd dolláros Kína-Pakisztán Gazdasági Folyosó (CPEC) kiterjesztéséről. Ennek célja a jobb közúti, vasúti és energetikai összeköttetés megteremtése az érintett két ország, illetve majd esetleg a szomszédos Afganisztán között.

Az amerikai csapatok közel húsz év után pénteken elhagyták az afganisztáni Bagram légi támaszpontot, amely az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és a tálibok ellen indított háború egyik központja volt. Sajtójelentések szerint mostanra már elhagyta az országot az Egyesült Államok katonáinak többsége, a szeptember 11-i céldátum előtt.

A The Daily Beast munkatársa bennfentes, de meg nem nevezett tisztségviselőkre hivatkozva arról írt, hogy az egyik legfőbb projekt, amelyről Peking és Kabul tárgyal, egy, Afganisztánt az északnyugat-pakisztáni Pesavárral összekötő út megépítése.

– Szó van egy autópályáról Pesavár és Kabul között, ez Afganisztán hivatalos csatlakozását jelentené a CPEC-hez – jelentette ki a névtelenséget kérő forrás. Más szavakkal: az afgán kormány a színfalak mögött tárt karokkal fogadja Kínát, közvetlenül azután, hogy búcsút mondott Amerikának – írta a lap.

Kína már évek óta győzködi Afganisztánt a BRI-hez csatlakozásról, az amerikai támogatású kormány azonban eddig vonakodott, feltételezhetően tartva a washingtoni reakcióktól.

– Folyamatos kapcsolat volt az afgán kormány és a kínaiak között az utóbbi években,

ez pedig gyanússá tette Asraf Gáni elnök kormányzatát az Egyesült Államok szemében. Gáninak szüksége van erőforrásokkal, hatalommal rendelkező szövetségesekre, akik katonai támogatást tudnak nyújtani kormányának – idézett a The Daily Beast egy illetékest.

Az amerikai csapatkivonás bejelentését követően Csao Li-csien, a pekingi külügyminisztérium szóvivője a múlt hónapban megerősítette, hogy országa egyeztet bizonyos felekkel, köztük Afganisztánnal is, a CPEC kiterjesztéséről. A 2013-ban indított, több mint hatvan országra kiterjedő BRI keretében több százmilliárd dollárt fordítanak világszerte infrastruktúra-fejlesztésre.

A cikk szerint ugyan korábban sikerült megakadályozni az afgán csatlakozást, a fejlemények tükrében azonban Kína nagy valószínűséggel meggyőzi majd Kabult erről, különösen, ha a nemzetközi erők kivonása nyomán a szélsőséges iszlamista tálibok kerülnek újfent hatalomra, akikkel jelentések szerint élénk kapcsolatban állnak a kínai tisztségviselők.

– A tálibok bizonyosan egységesebb partnert jelenthetnek a kínaiak számára – emelte ki a portál szerzője, egy elemzőt idézvén, aki szerint

a lázadók korábban azt mondták, hogy támogatni fogják a fejlesztési projekteket, ha azok a nemzeti érdekeket szolgálják.

A lap információi szerint kínai tisztségviselők 2020 februárja óta – amikor az akkori amerikai elnök, Donald Trump kormányzata békemegállapodást írt alá a tálibokkal – kínai tisztségviselők gyakori kapcsolatban állnak a tálibok képviselőivel.

– Washington távozása Afganisztánból stratégiai lehetőséget jelent Peking számára

– nyilatkozta a The Daily Beastnek Michael Kugelman, az amerikai Wilson Központ dél-ázsiai kutatásokkal foglalkozó intézetének igazgató-helyettese.

A portál megszólaltatta Sudha Ramachandran indiai politikai elemzőt is, aki úgy vélekedett, hogy „tekintettel a Pakisztánhoz fűződő stratégiai kapcsolataira, Kína sikeresebb lehet Afganisztánban, mint az Egyesült Államok”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában